Το πρώτο πλοίο που κινείται μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνο, κατέπλευσε στην Αθήνα, δέκατη όγδοη στάση του γύρου του κόσμου που πραγματοποιεί.
Το πρώτο πλοίο που κινείται μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνο, κατέπλευσε στην Αθήνα, δέκατη όγδοη στάση του γύρου του κόσμου που πραγματοποιεί.
Το Energy Observer, Πρόκειται για ένα πλοίο του μέλλοντος, καθώς κινείται με ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από ένα μείγμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ένα σύστημα παραγωγής υδρογόνου, απαλλαγμένο από το διοξείδιο του άνθρακα, από θαλασσινό νερό.
Από τις 28 Μαρτίου, το Energy Observer ταξιδεύει στη Μεσόγειο. Μετά την Τυνησία, το Ισραήλ και την Κύπρο, το πλοίο ταξίδεψε στα ελληνικά νησιά, από την Κρήτη στα Δωδεκάνησα μέχρι τις Κυκλάδες, για να γυρίσει τη σειρά ντοκιμαντέρ «Οδύσσεια του μέλλοντος» ανήκοντας στους πρωτοπόρους που δρουν για έναν καθαρότερο και πιο αλληλέγγυο πλανήτη.
Απέπλευσε από την Μύκονο την Δευτέρα 18 Ιουνίου στις 15:00, φτάνοντας στην Αθήνα την Τρίτη 19 Ιουνίου στις 12:00 έχοντας διανύσει 90 ναυτικά μίλια σε διάρκεια πλεύσης 21 ωρών. Το πλοίο θα μείνει 5 ημέρες στην Αθήνα για να γνωρίσει στο κοινό τις τεχνολογίες του πρώτου πλοίου στον κόσμο που κινείται με υδρογόνο, εργαστήρι των ενεργειών του αύριο, και για να συναντήσει τους τοπικούς πρωτοπόρους παράγοντες στον τομέα της οικολογικής μετάβασης για να γνωρίσει με τον τρόπο αυτόν τις καινοτομίες που αναπτύσσονται στην Ελλάδα.
Το πρωτοποριακό αυτό πλοίο έχει ήδη διανύσει 7.000 ναυτικά μίλια χωρίς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και λεπτών σωματιδίων, ανήκοντας στους πρωτοπόρους στην καινοτομία για την οικολογική μετάβαση.
Κατά τη διάρκεια της «σύγχρονης Οδύσσειας» διάρκειας έξι ετών που πραγματοποιεί θα επισκεφθεί 50 χώρες και θα κάνει συνολικά 101 στάσεις σε όλον τον κόσμο.
Σκοπός του εξαετούς πειραματικού ταξιδιού του σκάφους, το οποίο υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη γαλλική κυβέρνηση, είναι η βελτιστοποίηση των τεχνολογιών που χρησιμοποιεί, προκειμένου να προωθηθούν λύσεις για τη μέγιστη δυνατή «απεξάρτηση» από τη χρήση πετρελαίου για την κίνηση των σκαφών και όχι μόνο.
Με αφορμή τη συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε στο πλoίο την Τρίτη 19 Ιουνίου, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί, χαιρέτισε τον φιλόδοξο και υποδειγματικό χαρακτήρα του σχεδίου που ενσαρκώνει το μέλλον χάρη στις καινοτόμες οικολογικές τεχνολογίες του, τονίζοντας ειδικότερα το πόσο η πρωτοβουλία του Energy observer εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η Γαλλία για να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στον διεθνή αγώνα κατά των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Στην Αθήνα, θα υπάρξουν επίσης και συναντήσεις με τις τοπικές αρχές και με λύκεια, κατά τη διάρκεια της κατάπλευσης του πλοίου στην Μαρίνα Φλοίσβου. Το σκάφος θα είναι ορατό αλλά το κοινό δεν θα έχει πρόσβαση μέχρι τις 23 Ιουνίου, που θα βάλει πλώρη για την Αλβανία.