Πολιτιστικά
Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2006 18:38

«Η Ακρόπολη πρέπει να είναι πρώτη στον κατάλογο των ευρωπαϊκών μνημείων»

Την Ακρόπολη προτείνει ο υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης για την πρώτη θέση του καταλόγου των μνημείων της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Για να υλοποιηθεί η πρόταση Βουλγαράκη, πρέπει να την αποδεχθούν και οι άλλοι ευρωπαίοι ομόλογοί του το Νοέμβριο, όταν και θα καταρτιστεί ο συγκεκριμένος κατάλογος.

Οι Υπουργοί Πολιτισμού της Ελλάδας και της Γαλλίας, Γ. Βουλγαράκης και Renaud Donnedieu de Vabres, στο πλαίσιο της σημερινής Συνάντησης Εργασίας των εμπειρογνωμόνων των χωρών της Ε.Ε. στο Παρίσι, για την κατάρτιση του καταλόγου χώρων και μνημείων της «Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», προέβησαν στην ακόλουθη κοινή Ελληνο-Γαλλική Δήλωση.

«Θεωρώντας ότι η πολιτιστική κληρονομιά, αποτελεί ένα συστατικό στοιχείο της ευρωπαϊκής μας συνείδησης και των κοινών μας αρχών και αξιών,

Θεωρώντας σημαντικό να αναδείξουμε τους χώρους και τα μνημεία - σύμβολα του Ευρωπαϊκού Πνεύματος, της Ευρωπαϊκής Ιστορίας και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που σφυρηλάτησαν την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, ώστε οι πολίτες της Ε.Ε. να μοιράζονται μία κοινή ταυτότητα και έναν κοινό πολιτιστικό χώρο,

Θεωρώντας ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας, ως αναγκαία προϋπόθεση για να προστατευθεί και ν΄ αναδειχθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά, και να διασφαλισθεί η μεταβίβασή της στις επόμενες γενεές,

Θεωρώντας ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθούν ο σεβασμός, η γνώση και η αφοσίωση των λαών μας στην πολιτιστική τους κληρονομιά,

Οι Υπουργοί Πολιτισμού της Ελλάδας και της Γαλλίας υποστηρίζουν την πρωτοβουλία κατάρτισης καταλόγου της «Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», ο οποίος φιλοδοξεί να εκφράσει ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

Οι δύο Υπουργοί χαιρετίζουν την επιτυχή κατάληξη των εργασιών της συνάντησης της 10ης Ιουλίου, και ευελπιστούν η επόμενη συνάντηση της Επιτροπής εγγραφής του καταλόγου της «Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» να λάβει χώρα στην Αθήνα.

Οι Υπουργοί Πολιτισμού της Γαλλίας και της Ελλάδας προτείνουν η Ακρόπολη των Αθηνών να καταστεί ο πρώτος αρχαιολογικός χώρος που θα εγγραφεί στον κατάλογο της «Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Η Ακρόπολη των Αθηνών, δεδομένης της ιστορικής και συμβολικής σημασίας της, έχει διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ιστορία, και έχει συμβάλει καθοριστικά στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας.

Η Γαλλία και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για την προώθηση μίας κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής συνεργασίας, που θα συμπεριλαμβάνει το σύνολο των χώρων και των μνημείων της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς».