Σε εξαγωγές όπλων με αξία μικρότερη κατά 7% σε σχέση με το 2016 προέβη η Γερμανία το 2017, σύμφωνα με έκθεση η οποία θα εξεταστεί και θα επικυρωθε σήμεραί από το υπουργικό συμβούλιο.
Σε εξαγωγές όπλων με αξία μικρότερη κατά 7% σε σχέση με το 2016 προέβη η Γερμανία το 2017, σύμφωνα με έκθεση η οποία θα εξεταστεί και θα επικυρωθε σήμεραί από το υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που περιέχονται στην έκθεση, η αξία των γερμανικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων μειώθηκε κατά περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, στα 6,24 δισ. ευρώ το 2017, ποσό που συνάδει με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο, διευκρίνισαν οι πηγές.
Η χώρα κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων εξαγωγέων όπλων παγκοσμίως, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), αλλά το ζήτημα αυτό παραμένει ευαίσθητο στη Γερμανία, δοθείσης της ιστορίας της στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.
Η κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Μέρκελ συμφώνησε τον Φεβρουάριο να περιορίσει τις εξαγωγές όπλων ακόμη περισσότερο και να καταβάλλει προσπάθειες για να εναρμονιστούν οι κανόνες όσον αφορά τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι εγκρίσεις πώλησης όπλων σε χώρες-μη μέλη του NATO και της Ε.Ε αυξήθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ, στα 3,795 δισ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας μεγάλων παραγγελιών, όπως η πώληση ενός πολεμικού πλοίου στην Αλγερία και ενός υποβρυχίου στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές.
Οι εγκρίσεις για την πώληση μικρότερων όπλων παρέμειναν σταθερές στα 47,8 εκατομμύρια ευρώ, με τη Γαλλία να είναι ο κυριότερος αγοραστής τους.
Η Γερμανία εξάλλου έγινε η τρίτη χώρα-μέλος της Ε.Ε που άρχισε να διενεργεί ελέγχους μετά τις παραδόσεις των όπλων που εξήγαγε το 2017, σύμφωνα με τις πηγές. Έλεγχοι αυτού του είδους διενεργήθηκαν στην Ινδία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις, διευκρίνισαν.
Πηγή: ΑΜΠΕ-Reuters