Νέους, πολύ πιο αυστηρούς όρους στον διάλογο με τους αντάρτες της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), προανήγγειλε ο εκλεγμένος πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, δηλώνοντας παράλληλα ότι επιθυμεί μια «αξιόπιστη» ειρήνη με την οργάνωση FARC, που έχει ήδη αφοπλιστεί και μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα.
Νέους, πολύ πιο αυστηρούς όρους στον διάλογο με τους αντάρτες της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), προανήγγειλε ο εκλεγμένος πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε.
Μιλώντας στον Τύπο, ο εκλεγμένος πρόεδρος της δεξιάς δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη συνέχιση των συνομιλιών με τον ELN, την τελευταία οργάνωση ανταρτών που δρα ακόμη στη χώρα των Άνδεων, όσο η βία συνεχίζεται. Ακόμη απαίτησε η οργάνωση των ανταρτών να αναστείλει όλες τις «εγκληματικές δραστηριότητές» της και να θέσει τους μαχητές της υπό διεθνή έλεγχο και «διεθνή επαλήθευση». «Ο μόνος τρόπος να οικοδομηθεί μια διαδικασία που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στον λαό της Κολομβίας είναι να ανασταλεί κάθε εγκληματική δραστηριότητα», είπε.
Ο Ντούκε, που θα αναλάβει την εξουσία την 7η Αυγούστου, δήλωσε επίσης ότι θα εναντιωθεί στην παραχώρηση δικαστικών και πολιτικών προνομίων στους αντάρτες αν δεν εκτίουν μια ελάχιστη ποινή φυλάκισης. Αυτό μπορεί να «συνοδεύεται από μια σημαντική μείωση της ποινής, αλλά όχι την παντελή απουσία» φυλάκισης, επέμεινε.
Την Τρίτη, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του ELN Πάμπλο Μπελτράν δήλωσε πως ελπίζει η επόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει την ειρηνευτική διαδικασία, που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2017 και συνεχίζει να εκτυλίσσεται το τρέχον διάστημα στην Αβάνα.
Ο Μπελτράν διαβεβαίωσε ότι «θα παραμείνουμε στο τραπέζι ως την τελευταία μέρα, ώσπου ο (νέος) πρόεδρος να αναλάβει τα καθήκοντά του». «Έχουμε μια ημερήσια διάταξη που έχει υπογραφεί από κοινού με ένα κράτος, ελπίζουμε ότι θα υπάρξει περισσότερη πρόοδος, και το λογικό θα ήταν ο νέος πρόεδρος να δώσει συνέχεια» στη διαδικασία, πρόσθεσε.
Ο Ντούκε τόνισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα επιδιώξει μια «αξιόπιστη ειρήνη» με την οργάνωση FARC, εξηγώντας ότι θα αξιώσει να γίνουν «τροποποιήσεις» της συμφωνίας ειρήνης που υπεγράφη το 2016. «Δεν θα σκίσουμε τις συμφωνίες σε κομματάκια» και «οι τροποποιήσεις θα γίνουν στη βάση μιας ειρήνης που θα ενώσει την Κολομβία, διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να διχαζόμαστε (...) ανάμεσα στους φίλους και τους εχθρούς της ειρήνης», διευκρίνισε.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP