Κοινωνία
Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018 17:45

Δωρεά 12 μηχανημάτων ακτινοθεραπείας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Στη δωρεά 12 σύγχρονων μηχανημάτων ακτινοθεραπείας σε οκτώ δημόσια νοσοκομεία προχωρά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στη δωρεά 12 σύγχρονων μηχανημάτων ακτινοθεραπείας σε οκτώ δημόσια νοσοκομεία προχωρά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Συγκεκριμένα, η δωρεά αυτή αφορά 12 Γραμμικούς Επιταχυντές, συνολικού κόστους 25 εκατ. ευρώ και τα νοσοκομεία που επελέγησαν ήταν αυτά που είχαν τεχνολογία παλαιότερη της δεκαετίας και ως εκ τούτου αδυναμία εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας.

«Κανένα πλέον δημόσιο νοσοκομείο μέσα στο 2018 δεν θα υστερεί σε δυνατότητες εφαρμογής των πιο εξελιγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας», ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ).

«Δόθηκε επίσης πολύ μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση του προσωπικού με σεμινάρια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», πρόσθεσαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της ΕΕΑΟ, με την ολοκλήρωση της δωρεάς στο τέλος του 2018, η μέση ηλικία των μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία θα είναι τα 6,3 χρόνια, ενώ στα ιδιωτικά τα 8,5 χρόνια. Επίσης, στον δημόσιο τομέα, 12 στα 31 μηχανήματα (39%) θα είναι νεότερα της διετίας, ενώ 18 στα 31 (58%) θα είναι νεότερα της 5ετίας. Στον ιδιωτικό τομέα, τρία στα 17 μηχανήματα (17%) θα είναι νεότερα της διετίας, ενώ οκτώ στα 17 μηχανήματα θα είναι νεότερα της 5ετίας.

«Αυτό αποτελεί και την επανάσταση στην ποιότητα της ακτινοθεραπείας, μια επανάσταση που έχει συντελεστεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αν σκεφτεί κάνεις ότι το πρώτο μηχάνημα της δωρεάς του ΙΣΝ τοποθετήθηκε στις αρχές του 2017», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΑΟ Γιώργος Πισσάκας.

«Σήμερα η ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της», ανέφερε ο γενικός γραμματέας, της ΕΕΑΟ Γρηγόρης Γεωργακόπουλος, «δυστυχώς όμως δεν θα εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής που ακόμα και σήμερα στην Αθήνα φτάνουν μέχρι και τους 4 μήνες».

Όπως εξήγησε, τα 31 μηχανήματα του δημόσιου τομέα μαζί με τα 17 του ιδιωτικού φτάνουν συνολικά τα 48 μηχανήματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι ανάγκες απαιτούν περίπου 70 μηχανήματα.

«Και ίσως αυτή η υστέρηση να είναι και ο βασικός λόγος γιατί στην Ελλάδα υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία λιγότεροι ασθενείς από όσους θα περιμέναμε σύμφωνα με τους μέσους όρους των άλλων ευρωπαϊκών κρατών», ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΕΑΟ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ