Προσωπικές επιθέσεις κι απειλές, για να παρεμποδιστεί το έργο της και να καμφθεί η αμεροληψία της σε μεγάλες υποθέσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος που διερευνά, κατήγγειλε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου. ΝΔ και ΔΗΣΥ την κατηγόρησαν για θεσμικές παρεκκλίσεις, ώστε να εξυπηρετηθούν οι στόχοι της κυβέρνησης στις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis. Διακόπηκε προσωρινά η συνεδρίαση, μέχρι να κατευναστούν τα πνεύματα ανάμεσα στους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΔΗΣΥ
Ανέβηκαν οι τόνοι στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, στη διάρκεια ακρόασης της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου.
Η ίδια κατήγγειλε στοχοποίησή της με επιθέσεις και εκβιασμούς, ενώ ΝΔ και ΔΗΣΥ την κατηγόρησαν για θεσμικές παρεκκλίσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι στόχοι της κυβέρνησης στις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis.
Αποτέλεσμα ήταν η πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, να διακόψει προσωρινά τη συνεδρίαση, μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και της ΔΗΣΥ.
Η κ. Παπασπύρου κατήγγειλε ότι δέχεται προσωπικές επιθέσεις κι απειλές, προκειμένου να παρεμποδιστεί το έργο της και να καμφθεί η αμεροληψία της σε μεγάλες υποθέσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος που διερευνά. Μίλησε και για «fake news» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και για αβάσιμες καταγγελίες σε βάρος της.
«Οι μηνύσεις που δέχομαι, οι αβάσιμες καταγγελίες και οι απειλές εντάσσονται σε μια προσπάθεια άμυνάς τους στην αμεροληψία μου» υποστήριξε, σημειώνοντας ότι πρόσφατα «ευφάνταστος καταγγέλλων δημοσιογράφος» της έστειλε mail, προσπαθώντας να την εκβιάσει για μια υπόθεση, απειλώντας τη ότι θα δημοσιεύσει «δήθεν πολεοδομικές παραβάσεις της οικογένειάς της». «Είναι όλα στη λογική πες-πες, κάτι θα μείνει» σημείωσε η κ. Παπασπύρου.
Αναφερόμενη στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατήγγειλε υπερβολικές καθυστερήσεις στην αποστολή εγγράφων που είχε ζητήσει, με αποτέλεσμα να δώσει εντολή να γίνει η κατάσχεσή τους. Ακόμα, υποστήριξε ότι χάθηκαν έγγραφα της περιόδου 2012 από το Πρωτόκολλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ άλλα είχαν καταστραφεί κι άλλα αλλοιωθεί.
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς και Χαράλαμπος Αθανασίου, καθώς και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής της ΔΗΣΥ Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξαν ότι, ενώ άμεσα η κ. Παπασπύρου κινήθηκε για τις καταγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, σχετικά με τις 23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, εν τούτοις δεν έδειξε το ίδιο ενδιαφέρον και δεν πήρε καμία πρωτοβουλία για να ερευνηθεί η υπόθεση με τις καταγγελίες των εργαζομένων για τα 8 εκατ. ευρώ που πήρε εταιρεία φύλαξης με αδιαφανείς διαδικασίες.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε με πρωτοβουλία σας ποινικές διώξεις για κάποιους απασχολούμενους στο ΚΕΕΛΠΝΟ, για ποσό 170.000 ευρώ της μισθοδοσίας τους, αλλά δεν έχουμε τίποτα για τις σοβαρές καταγγελίες των εργαζομένων για την εταιρεία φύλαξης του ΚΕΕΛΠΝΟ, που αφορά σε ποσό 8 εκατ. ευρώ» τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι η κ. Παπασπύρου, ενώ ενεργεί και διερευνά ως προανακριτική υπάλληλος την υπόθεση της Novartis, δε σέβεται τη μυστικότητα της ποινικής διαδικασίας.
«Δίνετε σωρεία συνεντεύξεων σε κρίσιμες περιόδους. Με τη Novartis δημιουργήσατε κλίμα πολιτικών διώξεων. Εσείς με δηλώσεις σας δημιουργήσατε fake news για μεγάλες υποθέσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και αχλή κατά τρόπο ατεκμηρίωτο» είπε ο κ. Βενιζέλος.
«Δεν έχω προαναγγείλει ποτέ διώξεις. Προσέχω πολύ τα λόγια μου. Ποτέ δεν μίλησα για διώξεις. Είπα "αν θα γίνουν διώξεις"» απάντησε η κ. Παπασπύρου.
«Δεν έχω ολιγωρήσει για καμία εταιρεία, γιατί δεν είμαι αρμόδια. Δεν έχω αρμοδιότητα και δε μπορώ να παρέμβω σε θέματα εισαγγελικής εντολής» σημείωσε η ίδια.
«Πού αποδίδετε τις μηνύσεις, το μπούλινγκ και τις απειλές που δέχεστε;» ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χαράλαμπο Τζαμακλή.
«Στόχος των καταγγελιών είναι να πλήξουν τον θεσμό. Ενοχλεί παρά πολύ τελευταία η Γενική Επιθεώρηση, γιατί ασχολήθηκε με εισαγγελικές παραγγελίες για σοβαρές υποθέσεις. Με αυτές τις ενέργειες προσπαθούν να παρεμποδίσουν το έργο των επιθεωρητών, να καθυστερήσει η διαδικασία» υπογράμμισε η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης.
Σύμφωνα με την κ. Παπασπύρου, όταν τον Φεβρουάριο του 2016 ανέλαβε τα καθήκοντά της, διαπίστωσε ότι ο σέρβερ του γραφείου της είχε μεταφερθεί σε τουριστικό γραφείο και τόνισε ότι πρέπει να ασκηθούν ποινικές διώξεις στους υπαλλήλους.
Μίλησε, τέλος, για κενά στους επιθεωρητές, λέγοντας ότι «με 12 ανθρώπους δε μπορούμε να ελέγξουμε όλη την Ελλάδα», είπε πάντως ότι από τον Σεπτέμβριο θα αυξηθούν στους 25.