Τη σκληρή ρητορική της κατά της υπογραφείσας συμφωνίας Ελλάδας-πΓΔΜ διατηρεί η Ν.Δ. στο πλαίσιο της προσπάθειας να αυξήσει την εκλογική επιρροή της, αλλά και να επιφέρει περαιτέρω πλήγματα στους ΑΝΕΛ. Την ίδια ώρα στέλνει σαφή σήματα σε Ε.Ε., ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ότι δεν θα επιχειρήσει να ανακόψει την πορεία της γείτονος προς τη Δύση ανατρέποντας τετελεσμένα της συμφωνίας.
Από την έντυπη έκδοση
Τη σκληρή ρητορική της κατά της υπογραφείσας συμφωνίας Ελλάδας-πΓΔΜ διατηρεί η Ν.Δ. στο πλαίσιο της προσπάθειας να αυξήσει την εκλογική επιρροή της, αλλά και να επιφέρει περαιτέρω πλήγματα στους ΑΝΕΛ. Την ίδια ώρα στέλνει σαφή σήματα σε Ε.Ε., ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ότι δεν θα επιχειρήσει να ανακόψει την πορεία της γείτονος προς τη Δύση ανατρέποντας τετελεσμένα της συμφωνίας.
Στο πλαίσιο μιας διττής τακτικής, που δείχνει να αποδίδει καρπούς, βάσει τόσο των δημοσκοπήσεων όσο και της ενίσχυσης της συνοχής του κόμματος, η Ν.Δ. παραμένει πιστή στη γραμμή της απόλυτης αντίθεσης στη συμφωνία αλλά και στη διαβεβαίωση των στρατηγικών συμμάχων της χώρας ότι δεν θα ανακόψει τον δρόμο της πΓΔΜ προς την ευρωπαϊκή οικογένεια και τη βορειοατλαντική συμμαχία. Ενδεικτικό είναι ότι χθες, μία ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας και δύο εικοσιτετράωρα μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης της πρότασης μομφής τα στελέχη του κόμματος συνέχισαν να εξαπολύουν μύδρους κατά της κυβέρνησης με αιχμή το ζήτημα της «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας», αλλά και τις αντιρρήσεις των πολιτών όπως αποτυπώνονται στις σφυγμομετρήσεις.
«Είναι δυνατόν να είσαι πρωθυπουργός και να μη σέβεσαι τις απόψεις της χώρας σου που είναι αντίθετες με την απόφασή σου;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης και κατήγγειλε: «Από τη στιγμή που τους είπαν Μακεδόνες, νομιμοποίησαν τον “μακεδονισμό” του Ίλιντεν, με την υπογραφή του Έλληνα πρωθυπουργού». Σε ακόμη πιο οξύ ύφος ο Βασίλης Κικίλιας κατήγγειλε «ξεπούλημα» της Μακεδονίας και αποχώρησε διαμαρτυρόμενος από τηλεοπτική εκπομπή μετά από αντιπαράθεσή του με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου. Από την πλευρά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μίλησε για ετεροβαρή συμφωνία, η οποία συναντά «την εύλογη αντίδραση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών». «Αναγνωρίζεται μακεδονικό έθνος, όταν είναι γνωστό ότι οι Μακεδόνες ήταν και είναι Έλληνες. Αναγνωρίζεται μακεδονική γλώσσα όταν είναι γνωστό ότι οι Μακεδόνες ως αρχαίο ελληνικό φύλο μιλούσαν και μιλούν ελληνικά» είπε. Οι βουλευτές της Ν.Δ. κατηγόρησαν όμως την κυβέρνηση και για αυταρχισμό με αφορμή τα επεισόδια που ξέσπασαν την Κυριακή στο Πισοδέρι Φλώρινας μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που προσπάθησαν να μεταβούν στις Πρέσπες για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ.
Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι η αντίθεση ευρύτατων στρωμάτων με τη συμφωνία ακυρώνει κάθε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να επανασυσπειρώσει τους ψηφοφόρους του και ταυτόχρονα επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθυνθεί προνομιακά και σε τμήματα του εκλογικού σώματος που μέχρι τώρα εμφανίζονταν διστακτικά με τη Ν.Δ. Ταυτόχρονα, θεωρούν ότι αποδίδει η στρατηγική των συντονισμένων επιθέσεων προς τους ΑΝΕΛ με στελέχη τους να αποχωρούν και την εκλογική επιρροή τους να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Πάντως, μέχρι στιγμής η Ν.Δ. δεν έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με τον Δημήτρη Καμμένο και τη Μανταλένα Παπαδοπούλου, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη εξελίξεις ως προς ενδεχόμενη μετεγγραφή του ανεξάρτητου Γιώργου Κατσιαντώνη (προερχόμενος από την Ένωση Κεντρώων) στην Πειραιώς.
Ν.Δ.: Πολύ δύσκολα θα αλλάξουν οι έννομες συνέπειες
Ταυτόχρονα, όμως, η Ν.Δ. εκπέμπει το σαφές στίγμα ότι παρά τις έντονες αντιρρήσεις της δεν θα ανατρέψει τη συμφωνία, εφόσον αυτή υλοποιηθεί. «Παράγονται έννομες συνέπειες που πολύ δύσκολα θα αλλάξουν» δήλωναν πηγές της Ν.Δ. αμέσως μετά την καταψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν και η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία άσκησε αυστηρή κριτική στη συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι «άπαξ και υπογραφεί παράγει έννομα αποτελέσματα και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί αύριο ούτε να την αρνηθεί ούτε να μην την υποστηρίξει».
Σε αυτό το πλαίσιο η γερμανική εφημερίδα «FAZ» επικαλέστηκε πηγές στο Βερολίνο που «διαβεβαιώνουν ότι ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί επανειλημμένως ότι ως πρωθυπουργός δεν θα ακύρωνε μια συμφωνία για το ονοματολογικό».