Πολιτική
Τρίτη, 11 Ιουλίου 2006 11:57

Παπανδρέου: Οι επιτροπές να ασχοληθούν και με θέματα ουσίας του Κυπριακού

«Οι τελευταίες εξελίξεις θα πρέπει να αξιοποιηθούν και συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι οι επιτροπές πρέπει να ξεκινήσουν όχι μόνο σε θέματα καθημερινότητας αλλά και ουσίας του Κυπριακού». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

«Εδώ θα πρέπει να υπάρξει θετική ανταπόκριση εκ μέρους της Τουρκίας και βεβαίως των Τουρκοκυπρίων. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το νέο ξεκίνημα που επιχειρείται από πλευράς ΟΗΕ και βεβαίως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Πιστεύω ότι η φιλανδική προεδρία δίνει μια νέα ευκαιρία ιδιαίτερα στην Ελλάδα να παίξει ένα ρόλο στη διαμόρφωση ενός νέου οδικού χάρτη τύπου Ελσίνκι που θα δώσει διέξοδο στο μπλοκάρισμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ Κύπρου, Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης», σημείωσε επίσης ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:

«Θέλω να τονίσω ένα μήνυμα προς την Τουρκία ότι είναι απολύτως απαραίτητο να τηρήσει τις υποσχέσεις της, όλα τα προαπαιτούμενα της πορείας της προς την Ε.Ε. ως μια χώρα που πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο να τηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Κύπρο και την Ελλάδα και βεβαίως να ακολουθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Όπως υπογράμμισε, «δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινή οικογένεια όταν υπάρχουν στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήρε τη θετική συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και είπε ότι θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία ενόψει της φιλανδικής Προεδρίας με δικές μας πρωτοβουλίες.