Πολιτική
Τρίτη, 11 Ιουλίου 2006 14:23

Γιαννάκου: Ψεύδος και συκοφαντία ότι υπάρχουν «παράθυρα» περί ιδιωτικών πανεπιστημίων

«Έχω τονίσει πολλές φορές σε αντίθεση με αυτά που ακούω και που γίνονται πολλές φορές στη χώρα μας -διότι είναι γνωστοί αυτοί οι οποίοι λένε στους άλλους "πες μου την άποψή σου για να σε ενοχοποιήσω"- ότι ο ελεύθερος διάλογος είναι πάντα παραγωγικός, ότι η διαφωνία είναι επίκεντρο της δημοκρατίας».

Αυτό υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το έργο της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων και της Γραμματείας Νέας Γενιάς, κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις για το πόρισμα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας σχετικά με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όπως ειπε η υπουργός, το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας μπορεί να συζητήσει οτιδήποτε. «Δεν έχει έρθει τίποτα τέτοιο σε μένα και δεν υπάρχει πρόθεση αυτή τη στιγμή για τέτοιες αλλαγές. ¶λλωστε –σημείωσε η υπουργός- επειδή εγώ βλέπω και την ΟΛΜΕ και τα Συνδικάτα και τα λοιπά συχνά, θα της το είχα πει η ίδια. Δεν υπάρχει λοιπόν τέτοιο θέμα».

Για φθορές στα ΤΕΙ

Η κ. Γιαννάκου κλήθηκε να σχολιάσει και τις σοβαρές φθορές που έγιναν στα ΤΕΙ Αθήνας από καταληψίες. Η υπουργός εξέφρασε τη θλίψη της για τη δράση προσώπων που, όπως είπε, «δεν είναι καινούρια, είναι πολύ παλιά και ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πανάκριβα αυτή την υπόθεση». «Είναι προφανές ότι κάποιοι έτσι νοούν την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δεν τη νοεί όμως έτσι το Υπουργείο Παιδείας», παρατήρησε.

Εξάλλου, η υπουργός Παιδείας τόνισε πως ο διάλογος συνεχίζεται για 17ο μήνα, με τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου αύριο έχει κληθεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων και οι Πρόεδροι των ΤΕΙ. Παράλληλα, η υπουργός επισήμανε πως ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης διαθέτουν περίπου 1,1% του ΑΕΠ για την ανώτατη εκπαίδευση, η Ελλάδα διαθέτει 1,2%, δίνοντας έτσι απάντηση –όπως είπε- στη θεωρία της υποχρηματοδότησης.

Κανένα θέμα ιδιωτικών πανεπιστημιών

Επίπρόσθετα, η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ιδιωτικών Πανεπιστημίων, καθώς όπως υπογράμμισε, το Σύνταγμα απαγορεύει τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Παράλληλα η κ. Γιαννάκου απέρριψε ότι υπάρχει «παράθυρο» στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα, για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Γνωρίζετε καλά ότι είναι θέμα συνταγματικής αλλαγής τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια. Για να γίνει συνταγματική αλλαγή, πρέπει να ψηφίσει η Βουλή προ των εκλογών, να γίνουν γενικές εκλογές, να ψηφίσει μετά τις γενικές εκλογές και μετά να γίνει εκτελεστικός νόμος, δηλαδή πέντε χρόνια και βάλε», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός και τόνισε:

«Ουδείς έχει δικαίωμα ή διανοείται να εισαγάγει ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση αυτή τη στιγμή. Είναι ψεύδος και συκοφαντία στημένη το περί του ότι υπάρχουν παράθυρα περί ιδιωτικών Πανεπιστημίων και θεωρώ αδιανόητο μετά από 17 μήνες διαλόγου να εμφανίζονται τέτοιες απόψεις, οι οποίες έχουν στόχο και κρύβουν κάτι πίσω τους. Αυτό έχω να πω».

Για ενδεχόμενο κλείσιμο ΤΕΙ

Σε ερώτηση για τον κίνδυνο να κλείσουν ορισμένα ΤΕΙ λόγω κενών θέσεων από την εφαρμογή της βάσης του «10», η υπουργός δεσμεύθηκε πως δεν θα κλείσει κανένα τεχνολογικό ίδρυμα και πρόσθεσε: «Με τη δική τους πρόταση, θα δω μάλιστα τους Προέδρους των ΤΕΙ και θα δω και την ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, για το πως μπορούν να γίνουν δράσεις, συγχωνεύσεις, μεταφορά θέσεων από το κέντρο στην περιφέρεια… Υπάρχουν ΤΕΙ όπου είναι ανάρπαστοι οι απόφοιτοί τους και ΤΕΙ που έχουν μπει με ψηλότερη βαθμολογία απ’ τα Πανεπιστήμια», σημείωσε.

Παράλληλα η υπουργός ήταν κατηγορηματική για την εφαρμογή της βάσης του 10, λέγοντας ότι η απόφαση για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι οριστικη και αμετάκλητη.

Γ.Γ. Εκπαίδευσης Ανηλίκων και Νέας Γενιάς

Εξάλλου, αναφερόμενη στο έργο της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων, η υπουργός μίλησε για πολλαπλασιασμό των δραστηριοτήτων της, όπου περιλαμβάνονται πια όχι μόνο τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, όχι μόνο τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, αλλά και συμβουλευτικοί σταθμοί, ενώ επίσης έχει ανοιχτεί στο χώρο των μεταναστών απ’ τη γνώση της ελληνικής γλώσσας μέχρι ένα πλήθος άλλων δραστηριοτήτων.

Όσον αφορά τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, η κ. Γιαννάκου σημείωσε πως υπάρχει μια τελείως νέα πολιτική η οποία ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές δομές πολιτικής, η οποία στηρίζει και σε ζητήματα κουλτούρας, γενικότερα εκπαίδευσης τους νέους, αλλά και σε ζητήματα επαγγελματικής αποκατάστασης με την ευρωπαϊκή κάρτα των νέων, με τις θυρίδες επιχειρηματικότητας κ.α. Παράλληλα, πρόσθεσε, στηρίζει την εκπαιδευτική προσέγγιση εκδρομών, ανάπτυξης ιδεών, επίσκεψης χώρων που –όπως τόνισε- έχει σημασία εξαιρετική το περιβάλλον.