Σοβαρό πλήγμα στους ΑΝΕΛ, τόσο σε επίπεδο στελεχικού δυναμικού όσο και στην προσήλωσή τους στην κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιφέρει η συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ για την επίλυση του ονοματολογικού, όπως καταδείχθηκε στη Βουλή από την έκβαση της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας της Ν.Δ.
Από την έντυπη έκδοση
Σοβαρό πλήγμα στους ΑΝΕΛ, τόσο σε επίπεδο στελεχικού δυναμικού όσο και στην προσήλωσή τους στην κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιφέρει η συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ για την επίλυση του ονοματολογικού, όπως καταδείχθηκε στη Βουλή από την έκβαση της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας της Ν.Δ.
Η επομένη της τριήμερης μάχης στη Βουλή για το ονοματολογικό βρίσκει τους ΑΝΕΛ αποδυναμωμένους σε επίπεδο προσώπων μετά τη διαγραφή του βουλευτή Δημήτρη Καμμένου και το αιφνιδιαστικό αντίο της μέχρι πρότινος εκπροσώπου Τύπου Μανταλένας Παπαδοπούλου. Η αποχώρηση του Δημήτρη Καμμένου, που συντάχθηκε με την πρόταση της Ν.Δ. στη Βουλή και αυτομάτως διεγράφη, χαρακτηρίζεται μάλλον προδιαγεγραμμένη, αφού θεωρείτο εδώ και καιρό «ξένο σώμα» στο κόμμα του Πάνου Καμμένου. Ωστόσο, δεν παύει να προκαλεί σημαντική πολιτική ζημία αφού περιορίζει σε 8 τις έδρες των ΑΝΕΛ, οι οποίοι χάνουν -τουλάχιστον μέχρι να υποβληθεί πρόταση μομφής- και τη θέση του αντιπροέδρου που διατηρεί στη Βουλή ο κ. Καμμένος. Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει και περαιτέρω απώλειες, αφού οι ΑΝΕΛ θεωρούν ότι ο πρώην βουλευτής τους θα περάσει στο αντίπαλο στρατόπεδο. «Ακριβοπληρωμένη μεταγραφή, κουτσός παίκτης» σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, αφήνοντας αιχμές για πολιτική συναλλαγή με την αντιπολίτευση. Πάντως, η Ν.Δ. διαβεβαίωσε χθες ότι «δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με τον Δημήτρη Καμμένο».
Βαρύτερο πλήγμα θεωρείται όμως από ορισμένους η απώλεια της Μανταλένας Παπαδοπούλου, η οποία αποχώρησε από το κόμμα καταγγέλλοντας ως κατάπτυστη τη συμφωνία. «Δεν αμφισβητώ τις πατριωτικές προθέσεις του Πάνου Καμμένου. Διαφωνώ με τους χειρισμούς προς υπεράσπιση της θέσης μας για το Σκοπιανό, που είναι η μόνη υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Ενημέρωσα έγκαιρα σε ανώτατο επίπεδο εσωκομματικά για τους προβληματισμούς μου. Ίσως δικαιωθούν στο μέλλον οι όποιες επιλογές» ανέφερε και ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική. «Η συνείδησή μου μου επιβάλλει να αποχωρήσω από την ενεργό πολιτική και να γυρίσω στο σπίτι μου» είπε και μίλησε για μια «κατάπτυστη συμφωνία που προέκυψε και από την ανεπάρκεια και τις εγκληματικές πολιτικές του παρελθόντος».
Ενδεχόμενο διαζυγίου
Η συμφωνία φαίνεται να προκαλεί όμως και αλλαγές στη στρατηγική των ΑΝΕΛ, καθώς ο Πάνος Καμμένος διαβεβαίωσε χθες στη Βουλή ότι ο ίδιος και το κόμμα του θα κάνουν «τα πάντα» για να μην περάσει η συμφωνία από την ελληνική Βουλή. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση μετά την έξοδο από το μνημόνιο και την ολοκλήρωση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. «Μπορεί να χωρίσουμε τους δρόμους μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν αφορά το προσεχές μέλλον. «Μέχρι τότε να ξέρετε ότι και η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια και η διαφθορά θα παταχθεί μέσα από την ελληνική Δικαιοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του στη συζήτηση της πρότασης μομφής.
Πάντως, η Ν.Δ. καταλόγισε «καιροσκοπισμό» στον κ. Καμμένο για τη στάση του να καταψηφίσει την πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης παρά τις διαφωνίες του με τη συμφωνία για το ονοματολογικό, ενώ παράλληλα αρνήθηκε πως υπήρξε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον Δημήτρη Καμμένο. «Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία επικοινωνία της Ν.Δ. με τον Δημήτρη Καμμένο» υποστηρίζουν πηγές της οδού Πειραιώς μετά τη διαγραφή του πρώην βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.