Πολιτική
Τρίτη, 11 Ιουλίου 2006 16:14

ΠΑΣΟΚ: Τι κρύβεται πίσω από την καθυστέρηση έκδοσης πορίσματος για το Σινούκ;

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας κατέθεσαν 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Μιχάλη Καρχιμάκη, για τα αίτια της πτώσης του Σινούκ στις 11/9/2004 και την καθυστέρηση στην έκδοση του σχετικού πορίσματος»

Ο Υπουργός ερωτάται:

1. Από ποια στοιχεία προκύπτει η αδυναμία των ερευνητικών κέντρων των Ενόπλων Δυνάμεων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ελέγχου των ευρημάτων; Ζητήθηκε η βοήθειά τους και απάντησαν αρνητικά;

2. Ζητήθηκε η συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας και του εξειδικευμένου στην διερεύνηση ατυχημάτων φορέα της;

3. Η δέσμευση των ευρημάτων του ελικοπτέρου από την Εισαγγελία του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης, εμπόδισε την Επιτροπή Διερεύνησης του Αεροπορικού Ατυχήματος (ΕΔΑΑ) να επιτελέσει το έργο της;

4. Ποιες ήταν οι απαντήσεις της κατασκευάστριας εταιρείας και των άλλων φορέων;

5. Πότε θα εκδοθεί το πόρισμα της ΕΔΑΑ;

Οι βουλευτές ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή τα ακόλουθα έγγραφα:

1. Τα έγγραφα της ΕΔΑΑ με τα οποία ζητήθηκε από τους αρμόδιους φορείς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η συνδρομή (έλεγχος ευρημάτων κλπ) για την διερεύνηση του ατυχήματος καθώς και οι αντίστοιχες απαντήσεις τους.

2. Τα έγγραφα της εισαγγελίας του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης, με τα οποία δεσμεύθηκαν τα ευρήματα του ελικοπτέρου και η όλη αλληλογραφία, μεταξύ της Εισαγγελίας του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης και την ΕΔΑΑ και άλλων φορέων του ΓΕΣ, σχετικά με την υπόψη δέσμευση.

3. Τα έγγραφα που εστάλησαν από τις Ελληνικές εμπλεκόμενες υπηρεσίες προς την κατασκευάστρια εταιρεία και τους άλλους φορείς της αλλοδαπής, καθώς και οι αντίστοιχες απαντήσεις τους και τεχνικές εκθέσεις τους.

4. Κατάσταση στην οποία θα αναγράφεται η σημερινή σύνθεση της ΕΔΑΑ, με τα εξής στοιχεία: Βαθμός, ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, εμπειρία (σε μήνες) στα ελικόπτερα CH-47D, και θέση στην οποία υπηρετεί σήμερα το κάθε μέλος της επιτροπής.

5. Το πόρισμα της ΕΔΑΑ.