Ιστορική ήταν η σημερινή ημέρα, καθώς μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες διενέξεων και αντιπαραθέσεων, Ελλάδα και ΠΓΔΜ υπέγραψαν τη συμφωνία για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Ιστορική ήταν η σημερινή ημέρα, καθώς μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες διενέξεων και αντιπαραθέσεων, Ελλάδα και ΠΓΔΜ υπέγραψαν τη συμφωνία για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Η ειδική τελετή πραγματοποιήθηκε στο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες, παρουσία των ηγεσιών των δύο χωρών, του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, της επικεφαλής της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και του Επίτροπου της Ε.Ε., αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.
Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, έκανε λόγο για «μια νέα εποχή στα Βαλκάνια» και σημείωσε πως «βρισκόμαστε εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον».
Κατά τον ίδιο, η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο της ειρήνης, της αδελφοσύνης και της ανάπτυξης. «Για να βαδίσουμε σε μία νέα εποχή περιφερειακής σταθερότητας και ανάπτυξης» έσπευσε να συμπληρώσει.
Επανέλαβε δε, ότι «καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια σε μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, η οποία σέβεται την ιστορία και τις αξίες των δύο λαών».
Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ επεσήμανε ότι «σήμερα δίνουμε τέλος σε ένα μεγάλο πρόβλημα, σε μία αβεβαιότητα».
«Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη και όχι σε αγωνία. Η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση και έμπνευση για τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των δύο χωρών» υποστήριξε, επιπλέον.
Μάλιστα, έκανε ειδική μνεία στη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας στα Βαλκάνια, στη βάση της συνεργασίας και της φιλίας των λαών.
Στη συνέχεια, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν το σύμφωνο για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας, με τον κ. Ζάεφ, μάλιστα, να χαρίζει τη γραβάτα του στον Έλληνα ομόλογό του.
Τον λόγο έλαβε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος έκανε λόγο για μια δίκαιη, έντιμη και λειτουργική συμφωνία.
«Η επίλυση του προβλήματος απαίτησε θάρρος, προσπάθεια και όραμα. Οι ηγέτες αυτοί επέδειξαν αυτά τα χαρακτηριστικά και θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξη τέτοιας ποιότητας ηγετών σ’ αυτές τις δύο χώρες» ανέφερε.
Και συνέχισε: «Η διαδικασία ήταν μακρά, δυσχερής, αλλά η επεξεργασία των προβλημάτων οδήγησε σε μία δίκαιη και έντιμη συμφωνία. Και κυρίως, σε μία συμφωνία η οποία μπορεί να εφαρμοστεί».
Οι δύο αντιπροσωπείες, μετά την ολοκλήρωση της τελετής, επιβιβάστηκαν σε βάρκες και μεταφέρθηκαν στην αντίπερα όχθη των Πρεσπών, στο Οτέσεβο, όπου παρακάθισαν σε γεύμα.
Εκ μέρους της Ε.Ε., η Μογκερίνι δήλωσε υπερήφανη για τη λύση, ισχυριζόμενη πως «βγάλαμε ένα αγκάθι από τη βαλκανική χερσόνησο, ενώ ο Χαν σημείωσε με νόημα πως «όλοι θα δουν ότι πρόκειται για έναν καλό συμβιβασμό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέπτεται εδάφη της ΠΓΔΜ.
naftemporiki.gr