Κοινωνία
Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018 08:31

Κύθηρα: Ένας χρόνος μετά

Καμένη γη, απανθρακωμένοι κορμοί δέντρων, απέραντη μαυρίλα και ένα ολόκληρο νησί στο έλεος μιας καταστροφικής πυρκαγιάς. Έτσι περιέγραφαν πέρυσι τον Αύγουστο οι κάτοικοι των Κυθήρων την κατάσταση στο πανέμορφο νησί τους.

Καμένη γη, απανθρακωμένοι κορμοί δέντρων, απέραντη μαυρίλα και ένα ολόκληρο νησί στο έλεος μιας καταστροφικής πυρκαγιάς. Έτσι περιέγραφαν πέρυσι τον Αύγουστο οι κάτοικοι των Κυθήρων την κατάσταση στο πανέμορφο νησί τους. Μια φωτιά, η οποία κατέστρεψε 25.000 στρέμματα βλάστησης ή αλλιώς το 9% της συνολικής επιφάνειας του νησιού και κατέστησε το ευρύτερο σύστημα πυρόσβεσης σε κεντρικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, τα Κύθηρα έχουν καταφέρει να ορθοποδήσουν και πλέον, υποδέχονται τους χιλιάδες τουρίστες που καταφθάνουν στο νησί του Ιουνίου από κάθε γωνιά του πλανήτη. Όμως, τα σημάδια της περσινής, τεράστιας οικολογικής ζημιάς παραμένουν εκεί για να θυμίζουν σ’ όλους την καταστροφική μανία της φύσης, όταν δεν τη σέβεσαι και παρεμβαίνεις εις βάρος της.

Φυσική αναδάσωση

«Η φύση αναγεννιέται από μόνη της, χωρίς τον ανθρώπινο παράγοντα» τονίζει ο δήμαρχος των Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, μιλώντας στη «Ν» και εξηγώντας ότι το μικρο-περιβάλλον του νησιού φροντίζει, ώστε να υπάρξει ένας είδος φυσικής αναδάσωσης, το οποίο πολύ σύντομα θα επικαλύψει και τις τελευταίες ενδείξεις της περσινής καταστροφής.

Το ευτύχημα για τον ίδιο είναι ότι η μεγάλη πυρκαγιά του 2017 δεν προκάλεσε καταστροφές σε δημόσιες υποδομές και ιδιωτικές κατοικίες. «Οι ζημιές αφορούσαν εξ ολοκλήρου τη βλάστηση του νησιού» σπεύδει να διευκρινίσει, τονίζοντας ότι πάνω από το 80% των καταστροφών αφορούσε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης –ή πιο σωστά φρυγανώδους βλάστησης.

Το υπόλοιπο 20% αφορούσε πευκοδάση, τα οποία ωστόσο, αποτελούσαν απόρροια τεχνητών δασώσεων της δεκαετίας του 60’ και του 70’. «Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση, είμαστε τυχεροί γιατί τα συγκεκριμένα πεύκα ήταν σε αναπαραγωγική ηλικία και έτσι, αναγεννιούνται μόνα τους» υπογραμμίζει ο κ. Χαρχαλάκης. «Οι σπόροι έχουν διασκορπιστεί και η φύση θα κάνει τη δουλειά της» συμπληρώνει.

Αντιπλημμυρικά έργα

Σ’ αυτό το σημείο, όμως, οφείλει να επέλθει ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος πρέπει να παρέμβει προκειμένου να αποτραπούν ανάλογες καταστροφές στο μέλλον. Έτσι, ο δήμος Κυθήρων, όπως διαβεβαιώνει ο δήμαρχος, έχει προχωρήσει στην υλοτόμηση όλων των δέντρων παραπλεύρως των κεντρικών οδικών αξόνων, με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων αντιπυρικών ζωνών.

Την ίδια ώρα, το φθινόπωρο αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη αναδάσωσης, στην οποία συμμετέχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες. Ο στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας συνίσταται στη δημιουργία μιας νέας χλωρίδας, η οποία θα ανταποκρίνεται στις νέες περιβαλλοντικές ανάγκες του νησιού και θα απαντάει στα σύγχρονα οικολογικά προβλήματα.

Όσον αφορά τις αντιπλημμυρικές μελέτες, ο κ. Χαρχαλάκης αναφέρει τα εξής: «Το νησί και πάλι στάθηκε τυχερό, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης έχει φυσικές απορροές, οι οποίες καταλήγουν στη θάλασσα. Παράλληλα, αποκαλύφθηκαν φυσικές πεζούλες, οι οποίες αφορούσαν παλαιότερες γεωργικές καλλιέργειες. Αυτές συνιστούν ένα φυσικό αντιπλημμυρικό και αντιδιαβρωτικό έργο».

Η συνήθης γραφειοκρατία

Βέβαια, όπως και στην αποκατάσταση της βλάστησης, έτσι και στην αντιπλημμυρική προστασία απαιτείται και ο ανθρώπινος παράγοντας. «Τα τεχνητά αντιπλημμυρικά έργα είναι αναγκαία στη λεκάνη του Μεσοποτάμου» εξηγεί ο δήμαρχος του νησιού. Πρόκειται όμως, -όπως σπεύδει να αποσαφηνίσει- για ήπιας μορφής παρεμβάσεις, οι οποίες θα αφορούν κυρίως ανασχετικά φράγματα.

Ο γραφειοκρατικός παράγοντας, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να είναι απών, επιφέροντας μια σειρά κωλυσιεργιών στις σχετικές διαδικασίες. «Λόγω της γραφειοκρατίας, η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει τετραπλασιαστεί, αυτά τα έργα πάνε στην καλύτερη των περιπτώσεων για του χρόνου» αναφέρει αγανακτισμένα ο κ. Χαρχαλάκης, ο οποίος παραπέμπει κατά κύριο λόγο, στις ενστάσεις που θέτει η αρχαιολογική υπηρεσία.

Έργα οδοποιίας

Στο πλαίσιο της υλοποίησης των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, ο δήμος Κυθήρων προχωράει και σ’ ένα ευρύ σχέδιο αναβάθμισης του οδικού δικτύου του νησιού, με στόχο την αύξηση της οδηγικής ασφάλειας και την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη.

Σ’ αυτή την προσπάθεια, όπως παραδέχεται ο δήμαρχος, σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο Στρατός Ξηράς, καθώς με μηχανήματα του τελευταίου υλοποιείται συντήρηση μέρους του οδικού δικτύου και διαπλατύνσεις, όπου κρίνονται αναγκαίες.

«Πρόκειται για πολύ σημαντικά έργα, τα οποία θα βοηθήσουν και τους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί μας» υπογραμμίζει ο κ. Χαρχαλάκης, εξαίροντας τη συμβολή του ελληνικού στρατού. Όπως εξηγεί, μάλιστα, τα συγκεκριμένα έργα πραγματοποιούνται με δαπάνη, η οποία επιβαρύνει εξ ολοκλήρου το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον Στρατό Ξηράς.

Σε αντάλλαγμα, ο δήμος καλύπτει χρηματικά τη διαμονή του προσωπικού. «Τα έργα προχωρούν κανονικά, παρότι υπήρξε ένα πρόβλημα με την αρχαιολογία» διευκρινίζει στη συνέχεια, επιβεβαιώνοντας ωστόσο, τη «σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί.

Σημειώνεται ότι στο νησί του Ιουνίου, το οποίο διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής, βρίσκεται κλιμάκιο του μηχανικού στρατού, με τρία μηχανήματα -και συγκεκριμένα, ένα φορτωτή, έναν εκσκαφέα τάφου και ένα ανατρεπόμενο όχημα.

Τουρισμός

Όλα τα παραπάνω, όπως είναι φυσικό, αναμένεται να έχουν θετικές επιπτώσεις και στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού, το οποίο τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους προορισμούς.

Ήδη, οι αφίξεις για φέτος είναι σαφώς περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, όπως παραδέχεται και ο κ. Χαρχαλάκης, με το ποσοστό αύξησης να κυμαίνεται στο 40%. Κατά τον ίδιο, ιδιαίτερη προτίμηση για το νησί επιδεικνύουν τόσο οι Έλληνες επισκέπτες όσο και οι κάτοικοι των χωρών της κεντρικής Ευρώπης.

Μεγάλη στήριξη, επιπλέον, λαμβάνει το νησί και από την ομογένεια της Αυστραλίας, καθώς στο νησιωτικό κράτος διαμένουν περίπου 80.000 Κυθήριοι, οι οποίοι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο επισκέπτονται την ιδιαίτερη πατρίδα τους, στηρίζοντας σημαντικά την τοπική οικονομία.

naftemporiki.gr