Με 153 «όχι» και 127 «ναι» επί 280 ψήφων, καταψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία. Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων τέθηκε ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση μομφής.
Με 153 «όχι» και 127 «ναι» επί 280 ψήφων, καταψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία.
Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων τέθηκε ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση μομφής.
Η σχετική απόφαση ελήφθη με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος απέστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία προκειμένου να μην παραμείνει ο Δημήρης Καμμένος στη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε: «Ακριβοπληρωμένη μεταγραφή… κουτσός ο παίχτης».
Σε ανάρτησή της επίσης στο Twitter, η εκπρόσωπος Τύου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, έκανε λόγο για «αναμενόμενη στάση του Δ. Καμμένου». «Μάλλον άργησε κιόλας. Η έκπληξη θα ήταν η συνέχιση της στήριξης σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», πρόσθεσε η ίδια και κατέληξε: Τώρα μπορεί να συνεχίσει χωρίς κανέναν ενδοιασμό αυτό που ξεκίνησε εδώ και καιρό».
Παράλληλα, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως «η εντεταλμένη από επιχειρηματικά συμφέροντα και προδιαγεγραμμένη αποχώρηση του Δημήτρη Καμμένου από την κυβερνητική πλειοψηφία, απλά επιβεβαιώνει ότι εξαντλήθηκαν και οι τελευταίες εφεδρείες της διαπλοκής».
Κάνοντας αποτίμηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλή, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε: «Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας. Η επιχείρηση υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατέρρευσε μαζί με την αξιοπιστία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε μέσα σε δύο ημέρες να διασύρει τόσο την παράταξή του στη διεθνή κοινή γνώμη όσο και την πολιτική του κληρονομιά στα μάτια των Ελλήνων πολιτών».
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, υπέρ της πρότασης μομφής τάχθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κατσαντώνης, ενώ απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κατερίνα Παπακώστα, Νίκος Νικολόπουλος και Χάρης Θεοχάρης. Επίσης, από την ψηφοφορία απουσίαζε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ που είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση, καθώς και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Σαχινίδης.
«Μετωπική» Τσίπρα - Μητσοτάκη για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ
Η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, ολοκληρώθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, κινούμενοι σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.
Η συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής με τις ομιλίες συνολικά 193 βουλευτών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Αλ. Τσίπρας: Συμφωνία που κάθε Έλληνας Πρωθυπουργός θα ήθελε να έχει στο τραπέζι
Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για συμφωνία που κάθε Έλληνας Πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως αυτές οι ημέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιστορικές, με θετικές εξελίξεις που η χώρα περίμενε για χρόνια.
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανεύθυνη στάση της Ν.Δ., σημειώνοντας πως άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας». «Έχετε ακέραια την ευθύνη κ. Μητσοτάκη, που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός σας, ανοίγετε την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της Χούντας και των ναζί, να έρχονται στο κοινοβούλιο και να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Μιλώντας για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, είπε πως «δεν περιλαμβάνει μόνο τη σύνθετη ονομασία erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή ως προϋπόθεση». Τόνισε πως «δεν βλέπω πουθενά στη συμφωνία να υπάρχει "Μακεδονικό" έθνος ή εθνότητα και σε κανένα σημείο της συμφωνίας δεν αναγνωρίζεται "Μακεδονικό" έθνος». Για τη γλώσσα, είπε ότι «όπως ρητά αναφέρεται στη συμφωνία, η “Μακεδονική” γλώσσα, αναγνωρισμένη διεθνώς ήδη από τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, αναγνωρίζεται τώρα ως νοτιοσλαβική. Μια γλώσσα που δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Μακεδονίας».
Εκτοξεύοντας εκ νέου βέλη στη Ν.Δ., τόνισε πως «το πρόβλημά σας είναι ότι έχουμε συμφωνία και ότι είναι καλή. Άλλοι γιατί δεν θέλατε καμία συμφωνία κι άλλοι γιατί θέλατε, όχι όμως από αυτήν την κυβέρνηση». «Έχω την πλήρη συναίσθηση της ιστορικής και πατριωτικής ευθύνης. Αρνούμαι να αποδεχθώ αυτή την φοβική και μίζερη αντίληψη για την πατρίδα μου. Αυτόν τον μίζερο ορισμό του πατριωτισμού. Δεν είναι πατριωτισμός το μίσος προς τις πατρίδες των άλλων. Οι μεγαλοστομίες οδήγησαν τον τόπο σε εθνικές τραγωδίες», είπε επίσης και κατέληξε: «Πατριωτισμός είναι να κάνουμε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια δύναμης συνεργασίας και σταθερότητας στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης».
Κυρ. Μητσοτάκης: «Όχι» στην πρόταση δυσπιστίας, είναι «ναι» στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ
Είχε προηγηθεί η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως «είναι η στιγμή να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους». «Ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας, είναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ», τόνισε και, απευθυνόμενος στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, επεσήμανε: «Ψηφίζοντας όχι βγάζετε, η καθεμία και ο καθένας ξεχωριστά, ατομικό εισιτήριο για τις Πρέσπες. Εσείς θα φύγετε από την εξουσία, η συμφωνία που φέρατε θα είναι χωρίς επιστροφή».
Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε ρεσιτάλ υποκρισίας στον Π. Καμμένο χαρακτηρίζοντάς τον καιροσκόπο. «Έχουν περάσει και άλλοι δημαγωγοί και ψεύτες από αυτή την αίθουσα, όμως ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρατήσει ξεχωριστή θέση για τον κ. Καμμένο», συνέχισε ενώ επεσήμανε πως «σήμερα υποθηκεύετε όλοι σας το μέλλον της χώρας». «Αποτελεί χρέος μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας σταματήσουμε, ώστε να βάλουν οι εκλογές τέλος στην ανεύθυνη πορεία σας», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα από αυτήν την ανεύθυνη κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, τόνισε εξάλλου πως, «και επειδή διαβάζω για νόμπελ ειρήνης, σας αξίζει νόμπελ πολιτικής απάτης». «Είστε μια κοινοπραξία πολιτικού κυνισμού ικανή για τα πάντα», υπογράμμισε. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η συμφωνία παράγει τετελεσμένα που πολύ δύσκολα θα αλλάξουν στο μέλλον. «Όλοι εσείς που θα ψηφίσετε όχι στην πρόταση δυσπιστίας ψηφίζετε ναι στη νομική κατοχύρωση των γειτόνων μας, όχι να αυτοπροσδιορίζονται οι ίδιοι ως "Μακεδόνες", αλλά να αναγνωρίζονται ως "Μακεδόνες" από όλους. Και από την Ελλάδα», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Ανέφερε εξάλλου πως το erga omnes σε ό,τι αφορά την ονομασία δεν διασφαλίζεται. «Με τη συμφωνία που υπογράφετε ακόμα κι αν Μακεδόνες κατοικούν σε δύο κράτη, το έθνος τους θα είναι ένα. 'Εχετε καταλάβει τι κάνετε κ.Τσίπρα;», διερωτήθηκε και έκανε λόγο για ενίσχυση του αλυτρωτισμού. «Δεν θα επιτρέψω την εθνική υποχώρηση. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, αμφιβάλλω για εσάς κ. Τσίπρα», σημείωσε.
Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών
Στην ομιλία της, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι «δεν εμπιστευόμαστε αυτήν την κυβέρνηση πουθενά και για κανένα θέμα, ειδικά στα εθνικά θέματα». Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως υπογράφει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ χωρίς τη συναίνεση των ΑΝΕΛ. Η κ. Γεννηματά επανέλαβε ότι «πιστεύουμε στη λύση, αλλά όχι σε οποιαδήποτε λύση» και τόνισε πως η συμφωνία, παρά τα όποια θετικά της σημεία, πάσχει και χρειάζεται αλλαγές προτού υπογραφεί. Απευθυνόμενη, εξάλλου, στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ανέφερε πως το Κίνημα Αλλαγής δεν χρειάζεται υποδείξεις. «Για το περιεχόμενο της συμφωνίας θα μιλήσουμε εμείς, ο ελληνικός λαός, γιατί εμάς αφορά και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε πως «θα ήταν άτοπο και πράξη λειτουργικής πολιτικής αγραμματοσύνης, να καταψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας». Ωστόσο, αναφερόμενος στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε ότι «στο Μακεδονικό οι περισσότεροι πολιτικοί ψάχνουν συνεχώς να βρουν προσχήματα για να αρνηθούν λύση» κι επανέλαβε πως το Ποτάμι «δεν πιστεύει στη δευτέρα πολιτική παρουσία και δεν πρέπει να σπρώχνουμε συνεχώς τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Η βοήθεια στην πατρίδα δεν σημαίνει στήριξη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καθώς οι ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα - που ταύτισε την αντιπολίτευσή του με τον λαϊκισμό - και τη διακυβέρνησή του με τις ιδεοληψίες του είναι τεράστιες».
Στη δική του τοποθέτηση, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος επιχείρησε να διαχωρίσει την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας από τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. «Σήμερα δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία που θα μονογράψει αύριο ο Ν. Κοτζιάς», δήλωσε και τόνισε ότι οι ΑΝΕΛ δεν αποχωρούν από την κυβέρνηση, αλλά ούτε και θα ψηφίσουν τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ αν έρθει στη Βουλή. «Όταν θα έρθει, αν έρθει, αυτή η συμφωνία στη Βουλή, θα ερωτηθεί η Βουλή. Η θέση των ΑΝΕΛ, όπως έχουμε δημόσια δεσμευτεί, θα είναι αρνητική», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης από την πλευρά του επεσήμανε ότι «κάθε ένας που βάζει υπογραφή αντίθετη με τη θέληση του λαού είναι υπόλογος» και κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην μεταβεί στις Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας. Ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός στην πρώτη τους επικοινωνία τον διαβεβαίωσε ότι πρώτα θα αλλάξει το σύνταγμα η γειτονική χώρα και μετά θα δοθεί το "πράσινο φως" για ένταξη στο ΝΑΤΟ». Όπως πρόσθεσε, τώρα «θα τους δώσουν την άδεια ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχουν κάνει τίποτα».
Το ΚΚΕ είχε αποχωρήσει την Παρασκευή από τη διαδικασία στην ολομέλεια της Βουλής, όπως είχε ανακοινώσει τότε ο γ.γ. του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας. «Το ΚΚΕ δεν θα δώσει άλλη νομιμοποίηση σε αυτή τη διαδικασία, η Κ.Ο. δεν θα πάρει μέρος σε αυτή την παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αποχωρούμε αυτή τη στιγμή» είπε την Παρασκευή ο κ. Κουτσούμπας. Απευθυνόμενος τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, πρόσθεσε πως «τη δυσπιστία του λαού την έχετε, την τελική μομφή θα σας την δώσει ο λαός με τους αγώνες του».
Νέος γύρος αντιπαράθεσης για Ν. Κοτζιά – Ντ. Μπακογιαννη
Κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη έδωσαν συνέχεια στην πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών, με αφορμή τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων από τον ΥΠΕΞ, σε ό,τι αφορά παλαιότερες διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό.
Στην ομιλία του ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε πατριωτική τη συμφωνία. «Εμείς σε αντίθεση με το παρελθόν δεν δώσαμε εθνότητα. Εσείς τη δίνετε την εθνότητα. Γιατί η συμφωνία λέει ταυτότητα όχι εθνότητα» σημείωσε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και τόνισε πως «η άλλη πλευρά θα επικαλεστεί εσάς». Σημείωσε επιπλέον ότι υπάρχουν τηλεγραφήματα που αποδεικνύουν ότι η Ν.Δ. είχε προκρίνει στο παρελθόν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», καθώς και ότι συμφώνησε στο όνομα «Μακεδονία – Σκόπια». Κατέθεσε επίσης σειρά εγγράφων στα πρακτικά της Βουλής, για παλιότερες διαπραγματεύσεις.
Ο επιλεκτικός αποχαρακτηρισμός εγγράφων δημιουργεί εντυπώσεις, δήλωσε από την πλευρά της η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Κοτζιάς. «Ζήτησα χτες να καταθέσει ο κ. Κοτζιάς όλα τα έγγραφα από τις διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα. Ο κ. Κοτζιάς κατέθεσε διαβαθμισμένα έγγραφα. Οφείλω να καταθέσω στην βουλή τρία έγγραφα που δεν είναι αποχαρακτηρισμένα», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.
Αντ. Σαμαράς: Η συμφωνία είτε δεν θα αντέξει, είτε θα προκαλέσει εκρήξεις
Στη συζήτηση παρενέβη νωρίτερα και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος χαρακτήρισε «έκτρωμα» τη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ σημειώνοντας πως δεν θα σταθεροποιήσει την περιοχή, αλλά θα τη δυναμιτίσει. «Η συμφωνία αυτή είτε δεν θα αντέξει είτε θα προκαλέσει εκρήξεις», πρόσθεσε από το βήμα της Βουλής.
Αναφερόμενος στη συμφωνία, είπε πως αναγνωρίζει πλήρως τον αλυτρωτισμό, καθώς και «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα. Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως είπε ψέματα, καθώς όπως πρόσθεσε, το όνομα δεν είναι αμετάφραστο, ούτε και erga omnes. Εκτοξεύοντας βολές στον Πρωθυπουργό, ανέφερε πως «εσείς κ. Τσίπρα δεν γίνατε φυλοδυτικός ξαφνικά, ένας απλός yesman καταντήσατε».
Τόνισε επιπλέον πως «εμείς θα παραμείνουμε ενωμένοι κ. Τσίπρα» και υπογράμμισε ότι «η Ν.Δ. δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ», ενώ επεσήμανε πως «στηρίζω πλήρως τον Κυριάκο Μητσάκη». «Είστε ηθικά, πολιτικά και ιδεολογικά ασπόνδυλοι» συνέχισε ο κ. Σαμαράς και καταλήγοντας τόνισε: «Ο κόσμος σας έχει καταλάβει, ετοιμαστείτε να λογοδοτήσετε».
naftemporiki.gr