Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών και η συμφωνία με τη FYROM επιβεβαιώνουν το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και τη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει σε κάθε ευκαιρία τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Σημείωσε επίσης ότι αλλάζει το ενεργειακό μίγμα της χώρας, με έμφαση στις ΑΠΕ.
Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών και η συμφωνία με τη FYROM επιβεβαιώνουν το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και τη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει σε κάθε ευκαιρία τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Σε ομιλία του στην 22η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση, που οργάνωσε ο Economist, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι ο χώρος των Βαλκανίων θα πρέπει να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλες τις τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνατότητες που ανοίγονται με την προώθηση μεγάλων επενδύσεων και στον ενεργειακό τομέα και στη διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού.
«Οι χώρες που υιοθετήσαμε τη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα και οι χώρες που σήμερα στην Ε.Ε. υποστηρίζουμε τη δημιουργία στόχων για το 2030 που φαίνεται πλέον ότι θα καταλήξουν σε 32% ή συν πλην κάτι μετά το διάλογο με το Ευρωκοινοβούλιο όσον αφορά τη συμμετοχή των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση το 2030, καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας πάλι σ’ ένα αντίστοιχο επίπεδο, στο 32%, όλο αυτό διαμορφώνει ένα πλαίσιο όπου δεσμεύει την ενεργειακή στρατηγική μας προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Σταθάκης.
Αλλαγή του ενεργειακού μίγματος, με έμφαση στις ΑΠΕ
Όπως είπε για τη χώρα μας οι στόχοι συνεπάγονται σημαντική αναδιάρθρωση του ενεργειακού μας μίγματος, ώστε το μερίδιο των ΑΠΕ ν’ αυξηθεί, να φτάσει πάνω από το 50%, το μερίδιο του λιγνίτη να σταθεροποιηθεί μειώνοντας το ειδικό του βάρος και το φυσικό αέριο να παίξει έναν πιο διευρυμένο ρόλο απ’ ό,τι σήμερα για λόγους ασφαλείας και σταθερότητας του συστήματος.
Επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν πολύ περισσότερα και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αν και όπως είπε έχουν ήδη γίνει σημαντικά θετικά βήματα. «Είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, η μεγάλη πρόκληση για την οποία μέχρι τέλος του χρόνου, μέχρι το Σεπτέμβρη για την ακρίβεια, η Εθνική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα που έχουμε συστήσει, καλείται να ολοκληρώσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με επίκεντρο αυτές τις δύο ενότητες» τόνισε.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στους διαγωνισμούς για τις ΑΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι πολύ υψηλό. Υπενθύμισε ότι την προσεχή τριετία θα προκηρυχθούν έργα ΑΠΕ ισχύος 2.600 MWh που αφορούν επενδύσεις 2,5 ως 3 δισ. ευρώ.
Το φυσικό αέριο και οι αγωγοί
Παράλληλα αναφέρθηκε στην αγορά φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι οι θεσμικές αλλαγές περιλαμβάνουν την πλήρη απελευθέρωσή της, και τη διαμόρφωση πλέον ενός καθαρού τοπίου μετά τις εξελίξεις που είχαμε και με την οριστική συμφωνία για τη ΔΕΠΑ. Αυτή προβλέπει διατήρηση του δημόσιου ελέγχου στις υποδομές.
Έμφαση έδωσε επίσης στις διασυνδέσεις και τη διαφοροποίηση των πηγών προέλευσης, σημειώνοντας πως έχουν προωθηθεί σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως ο ΤΑΡ, που προχωράει κανονικά. «Το ελληνικό τμήμα του αγωγού θα είναι έτοιμο στη ώρα του, ελπίζουμε ότι η γειτονική Ιταλία θα προχωρήσει βάσει του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί» τόνισε, αναφερόμενος προφανώς στις πρώτες δηλώσεις στελεχών της ιταλικής κυβέρνησης ότι ο αγωγός δεν είναι σημαντικός για τη χώρα.
Ο IGB, όπως ανέφερε, είναι στο ώριμο στάδιο της έναρξης των εργασιών του και προσδοκούμε ότι μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα υπογραφεί η σχετική συμφωνία έναρξης κατασκευής του IGB. Στον East Mend έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, έχει συσταθεί και λειτουργεί Ομάδα Εργασίας και εκτιμάται ότι στις αρχές του φθινοπώρου θα έχουμε μια οριστική, πιο καθαρή εικόνα.