Πολιτική
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 22:15

Αλ. Τσίπρας: Βιώσιμη η συμφωνία - Σημαντική κατάκτηση το Βόρεια Μακεδονία

Της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ υπεραμύνθηκε ο Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς τη βιώσιμη και τονίζοντας πως υπηρετεί το αμοιβαίο συμφέρον. Μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε ότι η ονομασία δεν είναι αμετάφραστη. «Αλλά είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε χώρας, αν θα αναφέρει την ονομασία στη γλώσσα της ή στη γλώσσα των γειτόνων», πρόσθεσε. «Αυτή η συμφωνία κατοχυρώνει πλήρως την κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας ως ελληνική κληρονομιά», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας «σημαντική κατάκτηση» το γεγονός πως «προστέθηκε ο γεωγραφικός προσδιορισμός Βόρεια μπροστά από το Μακεδονία».

Της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς τη βιώσιμη και τονίζοντας πως υπηρετεί το αμοιβαίο συμφέρον.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε ότι η ονομασία δεν είναι αμετάφραστη. «Αλλά είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε χώρας, αν θα αναφέρει την ονομασία στη γλώσσα της ή στη γλώσσα των γειτόνων», πρόσθεσε. Υποστήριξε ακόμα ότι ο ίδιος ποτέ δεν ήταν υπέρ της αμετάφραστης ονομασίας, με το επιχείρημα ότι το Severna Makedonija είναι δύσχρηστο και αν επιλεγόταν τότε θα κατέληγε σε σκέτο «Makedonija», ενώ τώρα αυτό δεν θα συμβεί.   

«Αυτή η συμφωνία κατοχυρώνει πλήρως την κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας ως ελληνική κληρονομιά», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας «σημαντική κατάκτηση» το γεγονός πως «προστέθηκε ο γεωγραφικός προσδιορισμός Βόρεια μπροστά από το Μακεδονία». 

«Στη συμφωνία δεν βλέπω να δίνουμε κάτι»

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «στη συμφωνία δεν βλέπω να δίνουμε κάτι, αλλά να παίρνουμε μόνο». Ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία «δεν παραγνωρίζει το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό των κατοίκων της γειτονικής χώρας».

Αναφερόμενος στη «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» ταυτότητα ο κ. Τσίπρας είπε ότι «άλλο εθνότητα και άλλο υπηκοότητα», καθώς και ότι το άρθρο 7 κατοχυρώνει ότι η αναφορά σε «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα δεν αφορά την αρχαία πολιτιστική μας κληρονομιά, ενώ σημείωσε ακόμη ότι «εμείς θα τους λέμε Σλαβομακεδόνες». 

«Δεν μπορούσαμε να τους απαγορεύσουμε να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες. Η συμφωνία όμως, προβλέπει ότι με τον όρο Μακεδόνες δεν εννοούν την ιστορία της Μακεδονίας, αλλά τα χαρακτηριστικά ενός λαού που βρέθηκε στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας», τόνισε.

Είπε επίσης ότι η συμφωνία θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, και θα τεθεί σε ισχύ μόνο εφόσον κυρωθεί τόσο από την ΠΓΔΜ όσο και από την Ελλάδα.

Επανέλαβε, δε, πως όταν ολοκληρώσει η γειτονική χώρα τη συνταγματική αναθεώρηση και αφού κυρώσει τη συμφωνία, τότε αυτή θα κυρωθεί και από την ελληνική Βουλή. «Προφανώς αν δεν κυρωθεί από τη Βουλή των γειτόνων μας, η συμφωνία θα ακυρωθεί. Πιστεύω ότι στην ελληνική Βουλή η συμφωνία θα επικυρωθεί», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι αισθάνεται ευτυχής και τυχερός που ήταν Πρωθυπουργός τη στιγμή που έγινε μια πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα, η οποία έδωσε τη δυνατότητα να επιτευχθεί αυτή η ιστορική συμφωνία. «Δεν θέλαμε να ταπεινώσουμε τις γείτονές μας», τόνισε και πρόσθεσε πως είναι μια συμφωνία η οποία μπορεί να είναι βιώσιμη. «Αίρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας», υπογράμμισε επιπλέον.

«Ο Π. Καμμένος θα τηρήσει τη στάση του, αλλά δεν θα ρίξει την κυβέρνηση»

Αναφερόμενος στη στάση των ΑΝΕΛ και του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, επεσήμανε ότι «η προγραμματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν προέβλεπε πως θα υπάρξει αυτή η πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα, που θα μας έφερνε σε δυνατότητα επίλυσης». Υποβάθμισε το γεγονός πως είχε αναφέρει στις προγραμματικές δηλώσεις τη λύση του Σκοπιανού, ενώ επεσήμανε ότι ο κ. Καμμένος του έχει πει πως «θα κρατήσει τη θέση και τη στάση του», χωρίς να ρίξει την κυβέρνηση.

«Δεν ζητώ από τον Π. Καμμένο να αλλάξει τη θέση αρχής που έχει. Του ζητώ να μην θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση στην πορεία της χώρας προς την έξοδο από τα μνημόνια και να αναγνωρίσει πως η κυβέρνηση κρατά πατριωτική στάση. Θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή και εκείνος θα τηρήσει τη στάση του. Δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει πολιτική καριέρα όπως έκανε ο Αντ. Σαμαράς», συμπλήρωσε.

«Άλλαξε στάση μετά τα συλλαλητήρια ο Κυρ. Μητσοτάκης»

Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε εναντίον του κ. Μητσοτάκη ότι άλλα λέει στο εξωτερικό και άλλα στο εσωτερικό. Υποστήριξε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πιστεύει τα όσα λέει και ότι άλλαξε στάση μετά τα συλλαλητήρια.

Για τη στάση της κοινής γνώμης, επεσήμανε ότι τη σέβεται και δεν θεωρεί πως όλοι όσοι αντιδρούν είναι «έμποροι και επαγγελματίες πατριωτισμού» και πατριδοκάπηλοι, ενώ ισχυρίστηκε οι πραγματικά πατριώτες θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν τα οφέλη της συμφωνίας.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν δέχθηκε καμία πίεση από το διεθνή παράγοντα, ότι δεν συμφωνεί με το σύνθημα «η Μακεδονία είναι ελληνική» αλλά συμφωνεί με το ότι «η αρχαία Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». 

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη περί «μεγάλης ντροπής που θα μας στιγματίζει για πάντα», απάντησε ότι «τον Μίκη Θεοδωράκη τον αγαπάμε για το έργο του και την πορεία του, αλλά προτιμώ να μείνουμε με το έργο του και την πορεία του και όχι με τις πολιτικές του θέσεις».

«Ποια είναι η μυστική διπλωματία;»

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις για έλλειψη ενημέρωσης της αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός διερωτήθηκε «ποια είναι η μυστική διπλωματία;» και ανέφερε πως έχει ενημερώσει τόσο δια ζώσης, όσο και τηλεφωνικά τους αρχηγούς για πλήθος θεμάτων.

Είπε πως το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών είναι ένα άτυπο όργανο, καθώς και ότι αποφάσισε να μην προχωρήσει μέσα από αυτή τη διαδικασία γιατί, όπως τόνισε, «έχω πολύ άσχημη εμπειρία. Καταλαβαίνω ότι όσοι συμμετέχουν σε αυτό δεν δείχνουν τη σοβαρότητα που απαιτεί η στιγμή»..

Καταλόγισε εξάλλου στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τηρεί την ίδια στάση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ. «Τον πήρα τηλέφωνο και μου είπε “δεν θέλω να με ενημερώσεις, θέλω να μου στείλεις τη συμφωνία”», εξήγησε, ενώ πρόσθεσε πως ο Κώστας Καραμανλής διαχειρίστηκε με ευθύνη το ζήτημα και κάλεσε όποιον έχει αμφιβολία αν η κυβέρνηση έχει ή όχι νομιμοποίηση, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

«Δεν θα μπορούσα να υποσχεθώ στον Ερντογάν επιστροφή των οκτώ»

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ζητήματα των δύο Ελλήνων και των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Ερωτηθείς αν υποσχέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν επιστροφή των «οκτώ», είπε πως «δεν θα μπορούσα να υποσχεθώ στον ηγέτη μιας άλλης χώρας για τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας».

Συμπλήρωσε ότι δεν θα μπορούσε να πει ποτέ στον κ. Ερντογάν κάτι που να υπονοεί την επιστροφή των Τούρκων στρατιωτικών. «Δεν ξέρω τι κατάλαβε από αυτό το τηλεφώνημα. Βεβαίως του είπα ότι δεν είναι καλοδεχούμενοι οι πραξικοπηματίες, αλλά για αυτό θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη», πρόσθεσε και διερωτήθηκε «γιατί δεν το έθεσε μπροστά μου ο κ. Ερντογάν;», κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Χαρακτήρισε εξάλλου απαράδεκτή ενέργεια την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, τονίζοντας πως δεν συνάδει με την καλή γειτονία.

naftemporiki.gr