Πολιτική
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 14:12

Ν. Βούτσης για Σκοπιανό: Δε χωρούν τακτικισμοί ή προσχηματικές αιτιάσεις στο κατώφλι λύσης

Στην επικείμενη συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία σε σχέση με το όνομα της ΠΓΔΜ κάθε κόμμα πρέπει να τοποθετηθεί επί της ουσίας, χωρίς αναιτιολόγητες, προσχηματικές και συνταγματικά μετέωρες αμφισβητήσεις για την δημιουργία εντυπώσεων και να γίνει διάλογος για αυτά που έχει κερδίσει η Ελλάδα, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Στην επικείμενη συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία σε σχέση με το όνομα της ΠΓΔΜ κάθε κόμμα πρέπει να τοποθετηθεί επί της ουσίας, χωρίς αναιτιολόγητες, προσχηματικές και συνταγματικά μετέωρες αμφισβητήσεις για την δημιουργία εντυπώσεων και να γίνει διάλογος για αυτά που έχει κερδίσει η Ελλάδα, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή, στη βάση του άρθρου 142Α του Κανονισμού, όπου ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους βουλευτές και θα γίνουν παρεμβάσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων. Θα ακολουθήσουν δευτερολογίες και θα τριτολογήσει ο Πρωθυπουργός. «Το πότε και πώς ακριβώς θα γίνει η διαδικασία, υπό την αίρεση ότι 24 ώρες πριν θα υπάρχει ειδοποίηση προς τα κόμματα, θα το γνωρίζουμε ίσως σε λίγες ώρες», είπε ο κ. Βούτσης, για την επερχόμενη συζήτηση στη Βουλή της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ. 

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, σημαντικό ο είναι διάλογος αυτός να είναι «επί της ουσίας. Είναι ό,τι χειρότερο για τόσο σοβαρά θέματα, στο κατώφλι της επίλυσής τους, να γίνεται διαχείριση για τακτικούς λόγους και προσχηματικές αιτιάσεις. Κάθε κόμμα θα πρέπει να τοποθετηθεί επί της ουσίας. Στο καίριο ζήτημα, αν στο νέο όνομα της γειτονικής χώρας θα υπάρχει πλέον επισήμως και διεθνώς αναγνωρισμένος -και από τη χώρα μας- ο όρος "Μακεδονία", ελπίζω να υπάρχει ξεκάθαρη στάση από όλα τα κόμματα».

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, «το να συναθροίζονται απόψεις -που σέβομαι- όσων θεωρούν ότι δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση -ακόμη και αν έχουν αναγνωριστεί ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" από 140 χώρες και μάλιστα μεγάλες- να υπάρχει στο πλαίσιο σύνθετης ονομασίας το "Μακεδονία", το να συναθροίζεται αυτή η άποψη με αυτών που έχουν επί μέρους αιτιάσεις, ενστάσεις, επιφυλάξεις ή επιπλέον προϋποθέσεις, είναι ό,τι πιο αρνητικό για να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση».

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Βούτσης σημείωσε για όσους θεωρούν ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση της σημερινής κυβέρνησης να υπογράψει μία τέτοια συμφωνία, ότι είναι κάτι «εντελώς αναιτιολόγητο, προσχηματικό και συνταγματικά μετέωρο να πει κανείς ότι δεν μπορεί να υπογράψει αυτή τη συμφωνία η κυβέρνηση της χώρας που θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, εφόσον όλα τα στάδια και επί μέρους βήματα που ρητά προβλέπονται στον "οδικό χάρτη" έχουν ολοκληρωθεί. Πιστεύω ότι είναι μία άποψη που δεν θα επανέλθει, είναι διαδικαστική και για δημιουργία εντυπώσεων, όχι ουσιαστική» υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη τα Βαλκάνια να προσεγγίσουν την ιδέα της συνανάπτυξης και της σταθερότητας, σε μία κρίσιμη περιοχή - υπογάστριο της Ευρώπης και σύνορο με άλλες δύο ηπείρους-και εκτίμησε ότι «η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει από αυτή τη συμφωνία και επ' αυτού δυστυχώς δεν γίνεται διάλογος».

Τόνισε τέλος ότι «το άρθρο 7 της συμφωνίας αυτής διασφαλίζει πλήρως από "γκρίζες περιοχές" για μελλοντικούς αλυτρωτισμούς από άλλον συσχετισμό δυνάμεων στη γείτονα χώρα». «Πρέπει να φύγουμε από την εποχή που όλα αυτά ήταν διακυβεύματα ηχηρών αντιπαραθέσεων και διχαστικών καταστάσεων στον ελληνικό λαό» είπε.