Πολιτιστικά
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 10:20

Άννα Κοκκίνου: «…Για να ανακαλύψεις το μέλλον, πρέπει να ανακαλύψεις το παρελθόν»

Μέσα από μια ρωγμή στον χρόνο, μέσα από τον μαγικό χώρο μιας σκηνικής ταυτοχρονίας, η σκηνοθέτις και ηθοποιός Άννα Κοκκίνου μάς μεταφέρει σε έναν κήπο που κατοικείται από ήχους, και μας μιλά για την παράσταση «REM/ κήπος», που παρουσιάζεται στο θέατρο Σφενδόνη, από τις 30 Μαΐου έως τις 17 Ιουνίου, αλλά και για τη σημερινή Ελλάδα.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Μέσα από μια ρωγμή στον χρόνο, μέσα από τον μαγικό χώρο μιας σκηνικής ταυτοχρονίας, η σκηνοθέτις και ηθοποιός Άννα Κοκκίνου μάς μεταφέρει σε έναν κήπο που κατοικείται από ήχους, και μας μιλά για την παράσταση «REM/ κήπος», που παρουσιάζεται στο θέατρο Σφενδόνη,  έως τις 24 Ιουνίου, αλλά και για τη σημερινή Ελλάδα.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης της παράστασης;

«Ένα ταξίδι στην Ανατολική Θράκη, στην πατρίδα του Βιζυηνού, τη Βιζύη. Ο κήπος του σπιτιού του Βιζυηνού, που είδα ένα βράδυ. Αυτή η εικόνα συνδυάστηκε -με όχι εντελώς τυχαίο τρόπο- με έναν κήπο στο Κάιρο, έναν κήπο από την παιδική μου ηλικία».

Ποια συστατικά συνθέτουν την παράσταση;

«H παράσταση περιλαμβάνει αποσπάσματα από σημαντικά λογοτεχνικά έργα, όπως και πλάνα από κορυφαία αριστουργήματα της έβδομης τέχνης, τα οποία αγαπώ και με έχουν καθορίσει. Έχουμε προσπαθήσει να λειτουργήσει όλο αυτό το υλικό -κείμενα, ήχοι, προβολές- σαν συνειρμοί, σαν ένας οδηγός που μεταφέρει το πρόσωπο στον “κήπο”».

Για τι μιλάει αυτό το συνονθύλευμα κειμένων και κινηματογραφικών θραυσμάτων;

«Η παράσταση είναι μία αναζήτηση του κεντρικού προσώπου για το πώς μπορεί να επεκτείνει τα όρια της πραγματικότητας προς το όνειρο και τη φαντασία, στην πλευρά αυτή του εαυτού μας και της ζωής, στην οποία δεν δίνουμε μεγάλη βάση, χάριν της πραγματικότητας, της ανάγκης και της χρησιμότητας. Πρόκειται για το ποιητικό και ονειρικό κομμάτι της ζωής, το οποίο είναι απολύτως υπαρκτό και απτό. Η λειτουργία της ζωής είναι ποιητική. Όλα γύρω μας είναι ποιητικά. Εμείς μόνο λειτουργούμε σαν πλάσματα που πρέπει να κάνουμε μόνο “χρήσιμα” πράγματα και να έχουμε συγκεκριμένα υλικά οφέλη από αυτά».

Πού οδηγούν τον θεατή οι ηθοποιοί του έργου;

«Στον κήπο! Σε αυτή την πλευρά της ζωής που σας έλεγα πριν. Αυτό γίνεται μέσα από μία ρωγμή στον χρόνο. Αυτή η αναζήτηση μπορεί να γίνει μόνο μέσα στον χρόνο. Πρέπει κανείς να πάει πίσω. Και όπως λέει και ο Έλιοτ: “Ο χρόνος ο παρών κι ο παρελθών χρόνος ίσως κι οι δυο να ναι παρόντες στον μέλλοντα χρόνο, κι ο παρελθών χρόνος να κλείνει μέσα του τον μέλλοντα”. Το παρελθόν σε οδηγεί στο μέλλον. Για να ανακαλύψεις το μέλλον, πρέπει να ανακαλύψεις το παρελθόν».

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τη σημερινή Ελλάδα;

«Τι να πω… Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα φτάναμε σε αυτό το κατώτατο ηθικό σημείο. Έχουν χαθεί όλες αυτές οι ιδιότητες που συνέθεταν την ταυτότητά μας. Έχει επικρατήσει η αρνητική, η κακή πλευρά. Εμείς ευθυνόμαστε γι’ αυτό, και είναι μια τιμωρία που υφιστάμεθα».

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Πρέπει ο καθένας μόνος του να μπορέσει να καλλιεργήσει τον εαυτό του, να υπερβεί τον εαυτό του, για να μπορέσει να σταθεί απέναντι σε όλο αυτό που συμβαίνει. Η καλλιέργεια και η Παιδεία είναι το πιο βασικό. Μου λέγανε πρόσφατα ότι, στο Βέλγιο, έγινε μία διαδήλωση μαθητών, επειδή τους κόψανε από το σχολείο τα αρχαία ελληνικά!».

Βλέπετε κάτι ελπιδοφόρο στον ορίζοντα;

«Πρέπει να σας πω ότι εγώ είμαι αγωνιστικός άνθρωπος. Η αγωνιστικότητα δεν μπορεί να μην εμπεριέχει την αισιοδοξία. Από την άλλη, η λέξη “αισιοδοξία”, σήμερα, μπάζει από παντού. Πρέπει να αγωνίζεται κανείς, αλλά να πω πως ένα από τα πράγματα που με έχουν επηρεάσει καταλυτικά είναι η καταστροφή του πλανήτη. Αυτό δεν ξέρω να το διαχειριστώ». 

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Άννα Κοκκίνου, δραματουργία: Νίκος Φλέσσας - Αλκίνοος Δωρής - Άννα Κοκκίνου, σκηνικά: Δημήτρης Ταμπάκης, κοστούμια: Laurice Lotfy, κίνηση: Ανδρονίκη Μαραθάκη, φωτισμοί: Νύσσος Βασιλόπουλος, μάσκες: Μάρθα Φωκά, ηχητικός σχεδιασμός: Στέλιος Γιαννουλάκος, videoprojection: Γιάννης Ντουσιόπουλος. Παίζουν: Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου, Σαμπρίνα Μπροτέσκου, Δημήτρης Αποστολακίδης, Αλκίνοος Δωρής, Άννα Κοκκίνου.

Πληροφορίες

Θέατρο Σφενδόνη: Μακρή 4 - Μακρυγιάννη, τηλ.: 215 5158968. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 21.00. Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό και ανέργων). Προπώληση: τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr.