Πολιτική
Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 08:47

Προς διάγγελμα Τσίπρα για τη συμφωνία με τα Σκόπια

Διάγγελμα από το πόντιουμ του Μαξίμου και κύκλο ενημέρωσης στους πολιτικούς αρχηγούς για τη συμφωνία στο Σκοπιανό περιλαμβάνει η σημερινή ημέρα για τον Έλληνα πρωθυπουργό, εφόσον το δεύτερο τηλεφώνημα Ζάεφ που θα γίνει εντός των επόμενων ωρών επιβεβαιώσει την αισιοδοξία που από χθες εκφράζουν Αθήνα και Σκόπια.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Διάγγελμα από το πόντιουμ του Μαξίμου και κύκλο ενημέρωσης στους πολιτικούς αρχηγούς για τη συμφωνία στο Σκοπιανό περιλαμβάνει η σημερινή ημέρα για τον Έλληνα πρωθυπουργό, εφόσον το δεύτερο τηλεφώνημα Ζάεφ που θα γίνει εντός των επόμενων ωρών επιβεβαιώσει την αισιοδοξία που από χθες εκφράζουν Αθήνα και Σκόπια.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έδωσε χθες αργά το βράδυ συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και περιέγραψε τα πράγματα συμφωνημένα και τελειωμένα, ως η συμφωνία να έχει ήδη επιτευχθεί.

Στην πραγματικότητα, διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, εφόσον στο σημερινό του τηλεφώνημα ο κ. Ζάεφ δεχθεί τη χρήση του erga omnes όπως την έχει θέσει η Αθήνα, τότε οι δύο πρωθυπουργοί θα ανοίξουν τον δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία δεν αναμένεται να επισφραγιστεί πριν από από το φθινόπωρο.

Η Αθήνα έχει ήδη κάνει τις δικές της υποχωρήσεις στο θέμα της ταυτότητας και της γλώσσας, αλλά για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να έρθει προς επικύρωση στην ελληνική Βουλή, χρειάζεται η κατ΄ αρχήν έγκριση της Βουλής των Σκοπίων, το δημοψήφισμα και οι συνταγματικές αλλαγές που επίσης πρέπει να περάσουν από τη Βουλή των Σκοπίων, με αυξημένη πλειοψηφία.

Στο μεταξύ, όπως ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του, η Αθήνα με την πραγματοποίηση των υπογραφών στις Πρέσπες για το ξεκίνημα της διαδικασίας, θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.  

Το βασικό μέλημα του Ζόραν Ζάεφ αλλά και των ΗΠΑ και Ε.Ε που πιέζουν για λύση, είναι οι εξελίξεις να τρέξουν άμεσα, πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε στις 25 και 26 του μήνα και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στις 28 και 29 του μήνα – ο κ. Κοτζιάς σημείωσε χθες με νόημα ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουν οι υπουργοί Εξωτερικών και όχι οι ηγέτες -  και σίγουρα πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Κυβερνητικές πηγές θεωρούν πως η συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων έχει μπει ήδη μπροστά και πλην εξαιρετικού και απρόβλεπτου απροόπτου, ο κ. Τσίπρας θα είναι σήμερα σε θέση να ενημερώσει την ελληνική κοινή γνώμη αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς για τα επόμενα βήματα. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται επισήμως αναφέρουν ότι στη δήλωσή του, θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο η επικύρωση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή, όταν έρθει, να γίνει με αυξημένη πλειοψηφία.

Τι θα πει ο Π. Καμμένος

Στο Μαξίμου δεν ανησυχούν για τα όσα θα πει σήμερα στις 11 στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος. Αναμένουν να πει ότι δεν θα μετακινηθεί από τη θέση του και δεν θα στηρίξει συμφωνία με τη χρήση του όρου Μακεδονία, αλλά θεωρούν ότι η θέση αυτή δεν επηρεάζει την κυβερνητική συνοχή. Σημειώνουν μάλιστα ότι η συμφωνία με τους ΑΝΕΛ περιλαμβάνει την έξοδο από τα μνημόνια και την αντιμετώπιση της διαπλοκής και την Πέμπτη το βράδυ αυτή θα επιβεβαιωθεί από τους ΑΝΕΛ με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο κ. Καμμένος θα υποστηρίξει ότι αυτή του η στάση δεν προκαλεί πρόβλημα στην κυβερνητική συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διευκολύνει την κυβέρνηση το γεγονός ότι ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή αργεί.

Το βέβαιο είναι ότι απέναντι σε μία τέτοια εικόνα, η αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης θα είναι έντονη και διαρκής, καθώς υπάρχει το επιχείρημα ότι σε ένα μείζον ζήτημα η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμφανίζεται διχασμένη αλλά κυρίως ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπογράφει μία διεθνή συμφωνία χωρίς προηγουμένως να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή.

Σε αυτό το θέμα, είναι βέβαιο ότι θα παιχτεί ένα πολιτικό σκάκι, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να πιέσει και να διχάσει τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής με καταλύτη το Σκοπιανό. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και μήνες διάφορα σενάρια συζητούνται ήδη στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία. Από κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (γνωστή ως πρόταση μομφής) μέχρι και διενέργεια πρόωρων εκλογών, με αφορμή τη συμφωνία στο Σκοπιανό.