Πολιτική
Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018 16:09

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα

Ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα τελευταία προαπαιτούμενα στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, ενώ η ψηφιση του αναμένεται την προσεχή Πέμπτη.

Ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα τελευταία προαπαιτούμενα στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, ενώ η ψηφιση του αναμένεται την προσεχή Πέμπτη.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 3,5%, όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης θα έχουν σημαντική μείωση φορολογίας, ενώ κάθε νεοϊδρυόμενη επιχείρηση κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, απαλλάσσεται από το καθεστώς ΦΠΑ.

«Το σίγουρο είναι ότι η επιβίωσή μας περνάει μέσα από τη ρύθμιση του χρέους και περιμένουμε να δούμε ιστορικές στιγμές ύστερα από οκτώ χρόνια απίστευτης δραματικής κατάστασης, που βίωσε η χώρα. Το 2019 θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και θα μειωθούν οικονομικά βάρη» υπογράμμισε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

«Για πρώτη φορά μιλάμε για ανάπτυξη. Δειλή, αλλά σταθερή» σημείωσε, ενώ έδωσε έμφαση στην αύξηση κατά 1,2% των επενδύσεων που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο, αλλά και στις ιδιωτικές επενδύσεις που φέτος θα κυμανθούν στο 11,1%, ενώ το 2019 προβλέπονται να φθάσουν στο 12,1%.

«Έχουμε ένα νομοσχέδιο τέρας με νομοθέτηση ταχείας κοπής», κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς. Ο βουλευτής επέκρινε, κυρίως, το άρθρο 109, το οποίο χαρακτήρισε προπτωχευτική διαδικασία της χώρας, καθώς το υπερταμείο γίνεται συμβαλλόμενο στα δάνεια του δημοσίου με τον ESM και μπαίνει ενέχυρο κρατική περιουσία ύψους 25 δισ. «Οι ρήτρες που προβλέπονται στο άρθρο 109 είναι ντροπιαστικές» είπε ο κ. Αμυράς και αναρωτήθηκε αν η αξιοπρέπεια, για την οποία μιλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, έχει πλέον ονοματεπώνυμο και λέγεται ρήτρα αφερεγγυότητας Τσίπρα-Καμμένου.

«Ο λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Η τυπική παύση του μνημονίου, που κατά το κυβερνητικό αφήγημα είναι έξοδος από τα μνημόνια, δεν είναι τίποτε άλλο από μια κλιμάκωση τς αντιλαϊκής επίθεσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Είναι μια έξοδος που προϋποθέτει τη διατήρηση των μνημονιακών νόμων που θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα με τα μέτρα φοροεπιδρομής, με μέτρα που μεριμνούν μόνο για τη θωράκιση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων» πρόσθεσε.

«Ένα πολύ βαρύ νομοσχέδιο με δεσμεύσεις για τη χώρα» χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ), Γιάννης Κουτσούκος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετέρχεται τεχνάσματα που αποβαίνουν σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας για να υποστηρίξει ένα ψευδές αφήγημα περί καθαρής εξόδου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ