Κόσμος
Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2006 09:29

Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας, ύστερα από αίτημα της κυβέρνησης του Λιβάνου, καθώς η βία κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή.

Η ισραηλινή αεροπορία έπληξε το προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό, λίγες ώρες μετά την εντολή του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ για κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον του Λιβάνου, σε αντίποινα για τη σύλληψη δύο Ισραηλινών στρατιωτών από αντάρτες της σιιτικής οργάνωσης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν γέφυρες και δρόμους στο σιιτικό προάστιο της Βηρυτού και δεξαμενές καυσίμων στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Τζιγέχ, έξω από τη λιβανική πρωτεύουσα, οι οποίες τυλίχτηκαν στις φλόγες. Είχε προηγηθεί ο βομβαρδισμός του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τη Βηρυτό με τη Δαμασκό, ο οποίος έχει κλείσει.

Η απόφαση του Ισραήλ να κλιμακώσει τις επιθέσεις ελήφθη στη διάρκεια συνεδρίασης της πολιτικής ηγεσίας με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ένα 24ωρο μετά τον πλήρη αποκλεισμό των λιβανικών λιμανιών και τον βομβαρδισμό του διεθνούς αεροδρομίου της Βηρυτού.

Οι επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων έχουν ως συνέπεια να έχει αποκλειστεί πλήρως ο Λίβανος, από αέρος, ξηράς και θαλάσσης. «Ελήφθη απόφαση να ενταθούν οι επιχειρήσεις στο Λίβανο», ανέφεραν πολιτικές πηγές στον ραδιοφωνικό σταθμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Τουλάχιστον 55 Λιβανέζοι άμαχοι νεκροί

Από τις ισραηλινές επιδρομές έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 55 Λιβανέζοι άμαχοι, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο εάν από τις επιθέσεις των τελευταίων ωρών υπάρχουν θύματα. Πάντως τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν εικόνες κατοίκων της Βηρυτού που προσπαθούν να βοηθήσουν τραυματισμένους.

Η Χεζμπολάχ, από την άλλη πλευρά, απάντησε πλήττοντας με ρουκέτες το βόρειο Ισραήλ, όπου έχουν σκοτωθεί δύο Ισραηλινοί πολίτες και 95 έχουν τραυματιστεί.

Δύο ρουκέτες έπληξαν χτες το λιμάνι της Χάιφα. Η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτήρισε την επίθεση αυτή «σοβαρή κλιμάκωση» και επέρριψε τις ευθύνες στη Χεζμπολάχ, η οποία όμως υποστηρίζει ότι δεν έβαλε εναντίον της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Ισραήλ, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Λίβανο.

Στη Βηρυτό και στα άλλα αστικά κέντρα του Λιβάνου οι πολίτες έχουν πανικοβληθεί και σπεύδουν να αποθηκεύσουν τρόφιμα και νερό, καθώς φοβούνται ότι οι επιθέσεις των Ισραηλινών θα ενταθούν. Τα περισσότερα καταστήματα στη Βηρυτό ήταν χτες κλειστά και εκατοντάδες τουρίστες αναζητούν τρόπο για να φύγουν από τη χώρα.

Ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια σε προάστια της Βηρυτού και σε πόλεις στο νότιο τμήμα της χώρας, προειδοποιώντας τους πολίτες να μείνουν μακριά από περιοχές όπου βρίσκονται γραφεία της Χεζμπολάχ. Η ενέργεια αυτή ερμηνεύεται ως προειδοποίηση ότι επίκειται επίθεση με στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα.

Σήμερα τα ξημερώματα οι Ισραηλινοί έπληξαν το νότιο τομέα της Βηρυτού, που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ, όπου όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι επλήγησαν σημαντικές εγκαταστάσεις της σιιτικής οργάνωσης.

Η κλιμάκωση της βίας προκαλεί ανησυχίες ότι ο επόμενος στόχος είναι η Συρία, η οποία κατηγορείται ότι μαζί με το Ιράν υποστηρίζουν τη Χεζμπολάχ.

Στην Τεχεράνη, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προειδοποίησε το Ισραήλ να μην χτυπήσει τη Συρία, διότι μία τέτοια ενέργεια θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον του ισλαμικού κόσμου και θα προκαλέσει «σκληρή απάντηση».

Μπους: «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας»

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ο οποίος επισκέπτεται τη Γερμανία, εξέφρασε ανησυχίες ότι η κλιμάκωση της βίας απειλεί την αντι-συριακή κυβέρνηση του Λιβάνου, αλλά απέφυγε να επικρίνει το Ισραήλ για την τακτική του. Αντιθέτως δήλωσε ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας».

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις, από την πλευρά της, κάλεσε το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, αλλά επέκρινε τη Συρία, ζητώντας από τη Δαμασκό να πιέσει τη Χεζμπολάχ για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Ο πρεσβευτής της Συρίας στις ΗΠΑ, κάλεσε την Ουάσιγκτον να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και ζήτησε την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

AΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο