Περιβάλλον
Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 10:40

Η Χιλή έγινε η πρώτη χώρα στην Αμερική που απαγορεύει τις πλαστικές σακούλες

Η Γερουσία της Χιλής υπερψήφισε ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τη χρήση πλαστικών σακουλών για αγορές στα καταστήματα.

Η Γερουσία της Χιλής υπερψήφισε ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τη χρήση πλαστικών σακουλών για αγορές στα καταστήματα.

Η Χιλή έγινε μόλις η πρώτη χώρα στην Αμερική που απαγορεύει τις πλαστικές σακούλες σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα περιττά απορρίμματα.

Το μέτρο, το οποίο απαγόρευσε αρχικά τις πλαστικές σακούλες στην περιοχή της Παταγονίας, εγκρίθηκε την Τετάρτη από τη Γερουσία και το νέο Πρόεδρο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πλαστικών απορριμμάτων της λατινοαμερικανικής χώρας.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Μαρσέλα Κουμπίγιος, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει μια πολιτιστική αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών και να αντικατασταθούν οι πλαστικές σακούλες.

Μια σχετική ιστοσελίδα εγκαινιάστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την εκπαίδευση των Χιλιανών σχετικά με το νέο νόμο. Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες για τις αγορές σε καταστήματα, ενώ οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν έως και δύο χρόνια για να συμμορφωθούν. Οι βιοδιασπώμενες σακούλες δεν είναι ακόμη άμεσα διαθέσιμες στη Χιλή.

Ο ιστότοπος αναφέρει επίσης τα μέλη του Κογκρέσου που έχουν εργαστεί σε αυτήν την πρωτοβουλία τα τελευταία δέκα χρόνια. Πέρυσι, σε μία άλλη καινοτόμο περιβαλλοντική πρωτοβουλία, το Κογκρέσο απαγόρευσε τις πλαστικές σακούλες σε τουλάχιστον δώδεκα παράκτιες κοινότητες της χώρας.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Πλαστικών Βιομηχανιών, η Χιλή χρησιμοποιεί 3,4 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες ετησίως, περίπου 190 ανά άτομο.

Οι πλαστικές σακούλες, οι οποίες κυκλοφόρησαν ευρέως στα τέλη της δεκαετίας του 1970, χρειάζονται δευτερόλεπτα για να παραχθούν, χρησιμοποιούνται για περίπου 15 έως 30 λεπτά και στη συνέχεια χρειάζονται περίπου 400 χρόνια για να αποσυντεθούν. Οι οικολόγοι εκτιμούν ότι περίπου 100 εκατομμύρια θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της πλαστικής ρύπανσης.