Πολιτική
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 12:02

Διπλή γραμμή για παροχές, χρέος, μέτρα

Η εικόνα που μεταδίδεται στον σημερινό Τύπο είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη φράση «δεν είναι της ώρας αυτά να τα συζητήσουμε» έκλεισε χθες οριστικά το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Η εικόνα που μεταδίδεται στον σημερινό Τύπο είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη φράση «δεν είναι της ώρας αυτά να τα συζητήσουμε» έκλεισε χθες οριστικά το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου.  

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν χθες στην ενημέρωση που έκαναν οι υπουργοί για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου που έρχεται στη Βουλή, κατάλαβαν ακριβώς το αντίθετο. Κατάλαβαν ότι ο υπουργός Οικονομικών τους είπε ότι τα μέτρα αυτά θα γίνουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης αλλά όχι τώρα, μετά τον Αύγουστο, όταν οι υπογραφές θα έχουν πέσει και η συμφωνία - πακέτο για χρέος και επόμενη μέρα, θα είναι γεγονός.

Αυτό που λένε δηλαδή και κάποιοι υπουργοί, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αλλά και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς αλλά και τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, μόλις έγινε γνωστό ότι το πιθανότερο σενάριο είναι το ΔΝΤ να συνεχίσει στο πρόγραμμα, αλλά μόνο σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. 

Στο ίδιο θέμα, εκπρόσωποι των θεσμών όταν δέχονται ερωτήσεις για τις μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο λένε ότι αυτά είναι κλεισμένα θέματα που δεν πρόκειται να ξαναγίνουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, λένε όμως και κάτι άλλο. Ότι η κυβέρνηση δεν θέτει πλέον αυτό το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εδώ και καιρό.

Είναι περισσότερο από σαφές, ότι η κυβέρνηση ακολουθεί για άλλη μία φορά τακτική διπλής γλώσσας, άλλη προς τους δανειστές και άλλη προς το εσωτερικό της χώρας. «Θες να σου πω τι κατάλαβα εγώ από τα όσα άκουσα χθες από τον Τσακαλώτο; Και όχι μόνο από τον Τσακαλώτο αλλά και από τον Χουλιαράκη που είπε για τις φοροαπαλλαγές από το 2019. Ότι θα το πάνε έτσι μέχρι να έχουμε στα χέρια μας τη συμφωνία για όλα και μετά -με επιχείρημα τα μεγάλα πλεονάσματα ως το 2021- θα βάλουν θέμα επαναδιαπραγμάτευσης για συντάξεις, αφορολόγητο και άλλα, σ' αυτούς που θα έρχονται εδώ για έλεγχο. Δεν το λένε ανοικτά, αλλά αυτό έχουν στο μυαλό τους» έλεγε στη «Ν» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για τη χθεσινή διαδικασία και τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Είτε άκουσε αυτά που ήθελε να ακούσει, είτε ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία, καθώς οι πιέσεις στις εκλογικές περιφέρειες ειδικά για τη μείωση των συντάξεων είναι αφόρητες, καταγράφουμε την άποψη και αναμένουμε.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσακαλώτος - ο οποίος σήκωσε και το μεγάλο βάρος της ενημέρωσης των βουλευτών  - επιβεβαίωσε την αύξηση στον ΕΝΦΙΑ για το 15% των υπόχρεων νοικοκυριών και σε κάποιες λαϊκές γειτονιές, η οποία, όπως είπε, «δεν θα ξεπεράσει τα 20 ευρώ», είπε ακόμα ότι το 67% των υπόχρεων δεν θα δει διαφορές σε σχέση με το τι πληρώνει σήμερα ενώ ένα 18% θα δει μειώσεις.

Στα θετικά του πολυνομοσχεδίου, συμπεριέλαβε τις οφειλές και του 2017 στον  εξωδικαστικό μηχανισμό, εξέλιξη που σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «μεγάλη νίκη», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, απάντησε σε ερωτήσεις για το αν δρομολογούνται φοροελαφρύνσεις, λέγοντας ότι «το υπερπλεόνασμα του 2019 θα πάει 100% σε φοροελαφρύνσεις για το έτος 2020, το 2020 το 75% του υπερπλεονάσματος θα διοχετευτεί σε φορολογικές ελαφρύνσεις και το 25% σε παροχές, ενώ από το 2021 και μετά η κατανομή ελαφρύνσεων και παροχών θα είναι 50-50%.

Αρκετός δρόμος για το χρέος

Για το χρέος, ο υπουργός Οικονομικών δεν ήταν, όπως αναμενόταν άλλωστε, συγκεκριμένος. Η κοινή αίσθηση που δημιουργήθηκε στους βουλευτές είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για το χρέος δεν είναι στην τελική ευθεία και θα χρειαστεί ακόμα χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να είπε ότι το κρίσιμο θέμα για την κυβέρνηση είναι να μην μπουν προϋποθέσεις στα μέτρα διευθέτησης του χρέους, επειδή μία τέτοια εξέλιξη θα δώσει λάθος σήμα στις αγορές. Δεν έκρυψε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει συμφωνία στη βάση του αυτόματου μηχανισμού που έχει προτείνει η Γαλλία, ενώ φάνηκε ότι αποδέχεται τη σύνδεση της υλοποίησης των μεταμνημονιακών όρων με τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Σε ό,τι αφορά την μεταμνημονιακή εποπτεία επανέλαβε ότι «θα γίνει περίπου ό,τι έγινε στις άλλες χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο», ενώ είναι πλέον γνωστό και από τις τοποθετήσεις επιτελικών στελεχών των θεσμών ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι και έχουμε να κάνουμε με μία ήδη συμφωνημένη αυστηρή μεταμνημονιακή επιτήρηση με σκληρούς όρους και δέσμευση για λήψη πρόσθετων μέτρων, αν υπάρξει απόσταση από τους στόχους που έχουν τεθεί.