Την εκκίνηση των διαδικασιών για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο σύσκεψης με τους υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη, Πάνο Σκουρλέτη και Σωκράτη Φάμελλο, τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας.
Την εκκίνηση των διαδικασιών για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο σύσκεψης με τους υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη, Πάνο Σκουρλέτη και Σωκράτη Φάμελλο, τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας.
Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους εμπλεκομένους -ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος- να ξεκινήσουν μαζί τη συλλογική προσπάθεια για δρομολόγηση των απαραίτητων θεσμικών διεργασιών «προκειμένου να κατοχυρωθεί θεσμικά αλλά και να προχωρήσουν και οι αναγκαίες εργασίες, ώστε το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή να γίνει μία πραγματικότητα και να αποδοθεί στους όμορους δήμους και στους πολίτες προς χρήση».
Θέτοντας το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «μπορούμε μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να έχουμε ολοκληρώσει την προεργασία για τη νομοθετική πρωτοβουλία και το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί, και αμέσως μετά να προχωρήσουμε στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει η θεσμική κατοχύρωση και η υλοποίηση ενός οράματος δεκαετιών για τους πολίτες και τα κινήματα πολιτών».
«Θέλουμε σήμερα», τόνισε, «να ξεκινήσουμε μαζί την προσπάθεια να δρομολογηθούν οι θεσμικές διεργασίες που είναι απαραίτητες προκειμένου να κατοχυρωθεί θεσμικά, αλλά να προχωρήσουν και οι αναγκαίες εργασίες προκειμένου το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή να γίνει μια πραγματικότητα και να αποδοθεί στους όμορους δήμους και στους πολίτες προς χρήση». Επεσήμανε ότι το Πάρκο Γουδή αποτελεί χώρο μητροπολιτικής εμβέλειας στην καρδιά της Αθήνας, που αν και βρίσκεται σε ένα πολυσύνθετο καθεστώς ιδιοκτησίας και χρήσεων δεκάδων διαφορετικών φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εντός του κυριαρχεί ο ελεύθερος χώρος. «Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για μια πόλη όπως η Αθήνα, που έχει μεγάλη έλλειψη πρασίνου», σχολίασε.
Τόνισε ότι το Μητροπολιτικό Πάρκο έχει σήμερα πολλά προβλήματα που έχουν προκύψει από μια σειρά αποσπασματικών χωροθετήσεων χρήσεων των προηγούμενων δεκαετιών, χωρίς ενιαίο σχεδιασμό και οργάνωση του χώρου. «Γι΄ αυτό», σημείωσε, «αυτό που πρέπει να δρομολογήσουμε σήμερα και να βάλουμε σε τελική ευθεία την οριστική θεσμική ρύθμιση, είναι η θεσμική κατοχύρωση του Πάρκου που όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει υπάρξει πολυκύμαντη».
Υπογράμμισε ότι «εμείς ως κυβέρνηση, μέσω του κατεξοχήν αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και η Περιφέρεια Αττικής, οι όμοροι δήμοι, αυτό που καλούμαστε σήμερα είναι να συνομολογήσουμε τη βούληση μας να συνεργαστούμε ώστε να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία του Πάρκου». Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι «αυτό είναι κοινή βούληση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και των φορέων της ΤΑ». Επιπλέον εμφανίστηκε πεπεισμένος για στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους συνεργαζόμενους φορείς και τους επιστημονικούς φορείς «ώστε γρήγορα να έχουμε απτά αποτελέσματα για την ποιότητα ζωής των πολιτών, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για την ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος στην πρωτεύουσα».
Τα πρώτα βήματα
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα πρώτα που βήματα θα κληθούν να συνομολογήσουν και να δρομολογήσουν και τα οποία έχουν ως αφετηρία:
Ο χώρος που προορίζεται για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή αποτελεί μία δημόσια έκταση 965 στρεμμάτων, στα όρια των δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου. Ένα σύνολο αξιόλογων αρχιτεκτονικά κτισμάτων θυμίζει την παρουσία της «Στρατιωτικής Πόλης Γουδή» που ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και λειτούργησε ως τη δεκαετία του ’80. Μάλιστα, στον χώρο αυτό λειτούργησε παλαιότερα το Φθισιατρείο «Σωτηρία».
Ο πυρήνας του πάρκου είναι υπό την ιδιοκτησία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς του ανήκουν τα 550 στρέμματα από την συνολική έκταση. Συγκεκριμένα τα 330 στρέμματα αποτελούν το Άλσος Στρατού. Τα υπόλοιπα περίπου 400 στρέμματα ανήκουν στους δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου.
Σε ό,τι αφορά το μέρος του χώρου που ανήκει στον Δήμο Ζωγράφου, πρόκειται για έναν κατάφυτο χώρο έκτασης 49 στρεμμάτων, που φιλοξενούσε άλλοτε το Στρατόπεδο «Γουδή», και σήμερα έχει διαμορφωθεί σε οργανωμένο χώρο αναψυχής και αθλοπαιδιών. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει παιδική χαρά με ξύλινες κατασκευές, χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς κι αναψυκτήριο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ