Μια επιστημονική αποστολή με σκοπό τη λήψη δειγμάτων, ανάλυση και καταγραφή σωματιδίων που καταφθάνουν στη Γη από τα όρια του διαστρικού διαστήματος επέλεξε η NASA.
Μια επιστημονική αποστολή με σκοπό τη λήψη δειγμάτων, ανάλυση και καταγραφή σωματιδίων που καταφθάνουν στη Γη από τα όρια του διαστρικού διαστήματος επέλεξε η NASA.
Η αποστολή IMAP (Interstellar Mapping and Acceleration Probe) θα βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τα όρια της ηλιόσφαιρας- της μαγνητικής «φούσκας» που περιβάλλει και προστατεύει το ηλιακό μας σύστημα. Σε αυτή την περιοχή η συνεχής ροή σωματιδίων από τον ήλιο- ο αποκαλούμενος ηλιακός άνεμος- συγκρούεται με υλικό από τον υπόλοιπο γαλαξία, περιορίζοντας την ποσότητα της επιβλαβούς κοσμικής ακτινοβολίας που εισέρχεται στην ηλιόσφαιρα. Σκοπός του ΙΜΑΡ είναι η δειγματοληψία και μελέτη σωματιδίων τα οποία καταφέρνουν να περνούν.
«Αυτό το όριο είναι εκεί που ο ήλιος καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να μας προστατέψει. Το ΙΜΑΡ είναι κρίσιμης σημασίας ως προς τη διεύρυνση των γνώσεών μας για το πώς λειτουργεί αυτό το “κοσμικό φίλτρο”» είπε ο Ντένις Άντρουτσικ, αναπληρωτής διευθυντής του Science Mission Directorate της NASA στην Ουάσινγκτον. «Οι επιπτώσεις από αυτή την έρευνα θα μπορούσαν να φτάνουν πέρα από το θέμα της επαφής με τη Γη, καθώς επιδιώκουμε να στείλουμε ανθρώπους στο βαθύ διάστημα».
Άλλος ένας στόχος της αποστολής αυτής είναι να αποκτηθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία κοσμικών ακτίνων στην ηλιόσφαιρα. Οι κοσμικές ακτίνες που δημιουργούνται τοπικά και από τον γαλαξία και πέρα επηρεάζουν τους ανθρώπους εξερευνητές στο διάστημα και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε συστήματα- ενώ θεωρείται πως πιθανότατα παίζουν έναν ρόλο στην παρουσία της ίδιας της ζωής στο σύμπαν.
Το σκάφος αυτό θα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 εκατ, χιλιομέτρων από τη Γη προς την κατεύθυνση του ήλιου, στο πρώτο σημείο Lagrange (L1). Αυτό θα επιτρέψει τη βέλτιστη δυνατή χρήση των οργάνων του για την παρακολούθηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του ηλιακού ανέμου και του διαστρικού μέσου στο εξώτερο ηλιακό σύστημα. Το όριο που έχει τεθεί σχετικά με το κόστος της αποστολής είναι 492 εκατ. δολάρια, χωρίς το κόστος του οχήματος εκτόξευσης.