Πολιτική
Τρίτη, 18 Ιουλίου 2006 14:08

Στις 8 μ.μ αναμένεται στη Λάρνακα η φρεγάτα «Ψαρά»

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται φθάσει στο λιμάνι του Λιβάνου η φρεγάτα «Ψαρά», προκειμένου να παραλάβει Έλληνες που έχουν εγκλωβιστεί στην εμπόλεμη ζώνη.

Η φρεγάτα αναμένεται να παραλάβει περίπου 100 Έλληνες - ενδεχομένως και κάποιους Κύπριους - και να επιστρέψει στη Λάρνακα περίπου στις 20:00.

Στην Κύπρο έφθασε παράλληλα και η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Θεμιστοκλής» και δύο αρματαγωγά του στόλου, στο πλαίσιο της επιχείρησης που διοργανώνει η Ελλάδα για την ασφαλή απομάκρυνση Ελλήνων από το Λίβανο. Τα σκάφη αυτά βρίσκονται σε ετοιμότητα να αποπλεύσουν για το Λίβανο, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Στις 07:15 το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι της Λάρνακας το επιβατηγό «Ιεράπετρα», που είχε ναυλώσει η γαλλική κυβέρνηση. Το πλοίο μετέφερε 800 Γάλλους -μεταξύ αυτών 300 παιδιά-, ακόμη 400 Ευρωπαίους, καθώς και 50 Αμερικάνους, αλλά όχι Έλληνες, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών στο σκάφος δεν μπόρεσαν να επιβιβασθούν 83 Έλληνες, 11 Κύπριοι και 146 υπήκοοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, γιατί -όπως είπαν οι γιατροί του πλοίου- ο κυβερνήτης αναγκάστηκε να διατάξει εσπευσμένα απόπλου για λόγους ασφάλειας.

Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος δήλωσε ότι οι γαλλικές και ελληνικές αρχές θα ερευνήσουν την υπόθεση για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη. Ο κ. Ζακχαίος δήλωσε ότι δόθηκε προτεραιότητα στους Γάλλους υπηκόους, αλλά είχε συμφωνηθεί ότι το σκάφος θα παραλάμβανε και υπηκόους άλλων χωρών σε ποσοστά που είχαν συμφωνηθεί.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι Έλληνες και Κύπριοι που παρέμειναν στη Βηρυτό ενδεχομένως να μεταφερθούν με την ελληνική φρεγάτα «Ψαρά».

Ενοχλημένη η κυβέρνηση για τη συμπεριφορά των Γάλλων

Ενοχλημένη εμφανίζεται η Αθήνα από τη συμπεριφορά των Γάλλων. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης δήλωσε: «Έχω θυμώσει με τη γαλλική πλευρά» και παρέθεσε την εξήγηση που έδωσαν οι Γάλλοι, ότι εκτός πλοίου έμειναν και 120 Γάλλοι υπήκοοι, γιατί το πλοίο αναχώρησε εσπευσμένα υπό την πίεση των ισραηλινών, που δεν εγγυώνταν για την ασφάλεια της περιοχής.

Πηγές: AΠΕ, in.gr