Κόσμος
Σάββατο, 26 Μαΐου 2018 18:07

Κλιμακώνεται η ανησυχία για την Ιταλία

Συνέχεια στη διαμάχη με τις Βρυξέλλες δίνει ο επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, την ώρα που η ανησυχία των αγορών για το μέλλον της ιταλικής οικονομίας αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Συνέχεια στη διαμάχη με τις Βρυξέλλες δίνει ο επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, την ώρα που η ανησυχία των αγορών για το μέλλον της ιταλικής οικονομίας αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Ο Σαλβίνι διατηρεί στο ακέραιο το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, εξαπολύοντας νέα «πυρά» προς την Ε.Ε. και τη Γερμανία, με αφορμή -αυτή τη φορά- τις αντιδράσεις για την πιθανή τοποθέτηση του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών.

«Γερμανοί πολιτικοί και εφημερίδες προπηλακίζουν: Ιταλοί ζητιάνοι, τεμπέληδες, φοροφυγάδες, που πάνε να ρίξουν τους άλλους και δεν γνωρίζουν την ευγνωμοσύνη. Και εμείς θα έπρεπε να διαλέξουμε έναν υπουργό Οικονομικών που να εγκρίνουν αυτοί; Όχι, ευχαριστώ» έγραψε στο Facebook o Ιταλός πολιτικός, ο οποίος προσφάτως ήρθε σε συμφωνία με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι αναλυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για το μέλλον της οικονομίας, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας.

«Είδαμε στην περίπτωση της Ελλάδας πόσο επικίνδυνο είναι για μια χώρα να συσσωρεύει χρέη. Ελπίζω να μην έχουμε μια δεύτερη Ελλάδα στην περίπτωση της Ιταλίας» δήλωσε στους FT ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπαστιαν Κουρτς.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι χθες, ο οίκος Moody’s προειδοποίησε με υποβάθμιση την αξιολόγηση «Baa2» του ιταλικού αξιόχρεου, επικαλούμενος τους κινδύνους από το κυβερνητικό πρόγραμμα των δύο συμπολιτευόμενων κομμάτων.

Από την πλευρά της Κομισιόν, πάντως, ο Επίτροπος Γκίντερ Ότινγκερ απέκλεισε το «Italexit», εξηγώντας πως «η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια δεν έχουν κανένα συμφέρον να γίνουν πραγματικότητα τα χειρότερα σενάρια».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times, ΑΜΠΕ