Αφιερώματα
Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018 16:48

Τράπεζα Πειραιώς: Η συμβολαιακή γεωργία στο καραβάνι των εξαγωγών

Tα προϊόντα που παράγονται στην ελληνική γη ακολουθούν καθημερινά το καραβάνι των εξαγωγών και στις πέντε ηπείρους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα καλύπτουν πάνω από το 21% των εξαγωγών της χώρας. Ένα ποσοστό το οποίο δίνει ανάσα στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων, περιορίζοντάς το σημαντικά ή λίγο πάνω από 0,5 δισ. ευρώ, έναντι 2 δισ. ευρώ στην αρχή της οικονομικής κρίσης. 

Tα προϊόντα που παράγονται στην ελληνική γη ακολουθούν καθημερινά το καραβάνι των εξαγωγών και στις πέντε ηπείρους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα καλύπτουν πάνω από το 21% των εξαγωγών της χώρας. Ένα ποσοστό το οποίο δίνει ανάσα στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων, περιορίζοντάς το σημαντικά ή λίγο πάνω από 0,5 δισ. ευρώ, έναντι 2 δισ. ευρώ στην αρχή της οικονομικής κρίσης.

Ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί και πόλο έλξης επενδύσεων. Περίπου το 1/3 των άμεσων επενδύσεων στη χώρα μας κατευθύνεται στον αγροδιατροφικό τομέα. Ο Έλληνας αγρότης και η ελληνική γη είναι ο ισχυρός κρίκος της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) οι περίπου 700.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις που απλώνονται από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη τροφοδοτούν 15.000 επιχειρήσεις και απασχολούν 1,2 εκατ. εργαζόμενους.

Στα 131.957 τετραγωνικά χιλιόμετρα που εκτείνεται η ελληνική γη φύονται μοναδικοί θησαυροί. Η μοναδική παγκοσμίως χιώτικη μαστίχα, το εκπληκτικό γάλα από τα αιγοπρόβατα που βόσκουν στο βουνό των μυθικών θεών του Ολύμπου -τη βάση για τη διεθνούς φήμης ελληνική φέτα-, τα σταφύλια από τη Λάρισα που φθάνουν μέχρι τα αποστακτήρια για να δώσουν το αυθεντικό τσίπουρο Τυρνάβου. 

Οι θησαυροί γεύσεων που αναδύονται από την ελληνική γη ξεχωρίζουν στις διεθνείς αγορές, προσελκύοντας καταναλωτές από την Ευρώπη και την Αμερική μέχρι την Ιαπωνία και την Αυστραλία. 

Ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί την κεντρική επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς μέλημά της είναι η συμβολή της στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η Τράπεζα Πειραιώς άλλαξε τα δεδομένα στον αγροδιατροφικό τομέα όταν το 2013 υλοποίησε το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας, το οποίο συμπληρώθηκε από τη Συμβολαιακή Κτηνοτροφία και τη Συμβολαιακή Αλιεία. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος περισσότερες από 300 συνεργασίες με επιχειρήσεις και αγροτικούς συνεταιρισμούς, από τις οποίες έχουν επωφεληθεί περισσότεροι από 25.000 παραγωγοί σε όλη τη χώρα, ενώ οι συνολικές χρηματοδοτήσεις ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των εξαγωγών των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στη Συμβολαιακή ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 25% των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, με περισσότερα από 50 προϊόντα που ταξιδεύουν σε 75 χώρες, εισφέροντας πολύτιμο συνάλλαγμα στην Ελλάδα.

Η Χίος έχει προικιστεί με το δάκρυ της μαστίχας. Ένα μοναδικό -σε γεύση και άρωμα- προϊόν, με ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες. 

Τα προϊόντα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου εξάγονται σε περισσότερες από 40 χώρες. Τον τελευταίο χρόνο μόνο μπήκαν στη λίστα 40 νέοι πελάτες. Την προηγούμενη διετία σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων «αγγίζοντας» τους 160 τόνους κατ’ έτος, μας επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Γεώργιος Τούμπος.

Πέρυσι, η Ένωση σύναψε συμφωνία στη Σ. Αραβία με τη φαρμακευτική JamJoom, η οποία έχει και θυγατρική στην Αίγυπτο. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε τη συμμετοχή της στην εταιρεία Damlas Sakiz με έδρα τη Σμύρνη, η οποία σημείωσε πωλήσεις 2,5 τόνων τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της. 

Για περισσότερο από μισό αιώνα ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου γράφει ιστορία με το αυθεντικό τσίπουρο, το οποίο αναγνωρίστηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης το 1989. Το 2008 αναγνωρίστηκε και η ποικιλία για την παραγωγή Τοπικών Οίνων Τυρνάβου. Ο Συνεταιρισμός κατέκτησε πρώτος και το «Ελληνικό σήμα». Στον Τύρναβο οι φωτιές άναψαν από τον Σεπτέμβρη. Το ούζο και το τσίπουρο που παράγουν κυκλοφορούν σε πάνω από 60 ετικέτες. Κόκκινα, λευκά και ροζέ κρασιά, ρετσίνες, ούζο, τσίπουρο. Και κίτρινο τσίπουρο με τα «θεϊκής» προέλευσης στίγματα του κρόκου. Το 95% της παραγωγής καταναλώνεται εγχώρια και το υπόλοιπο 5% εξάγεται σε Γερμανία, Κίνα, Αυστραλία και Νιγηρία. Την περαιτέρω προώθηση των εξαγωγών εξυπηρετεί και η επένδυση εκσυγχρονισμού της μονάδας, συνολικού ύψους 5,8 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί. 

Στο μυθικό βουνό των θεών, τον Όλυμπο, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, βόσκουν τα 60.000 γιδοπρόβατά τους 14 νεαροί κτηνοτρόφοι. Από τα γάλα τους παράγονται εκλεκτά προϊόντα, τα οποία φθάνουν στις μεγάλες αγορές της χώρας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Δυτική Μακεδονία, Λάρισα, Αθήνα). Το 30% της συνολικής παραγωγής, πάνω από 170 τόνοι ετησίως, φθάνει σε ντελικατέσεν της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ολλανδίας. 

Η οικονομική κρίση οδήγησε το 2014 τους κτηνοτρόφους στη δημιουργία του πρότυπου Συνεταιρισμού Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου. Άμεσα προχώρησαν στη δική τους τυροκομική μονάδα, καθώς είναι γνώστες από πάππου προ πάππου των μυστικών της ελληνικής φέτας. Το μεράκι τους μας δίνει ποιοτικά προϊόντα, τα οποία έχουν διακριθεί. Τη φέτα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τη φέτα ΠΟΠ για σαλάτα. Το «Feta Cheese for Greek Salad with herbs from Olympous» ή «Φέτα βοσκός για ελληνική σαλάτα με βότανα του Ολύμπου». Ένα γκουρμέ προϊόν, που συνδυάζει τη φέτα «βοσκός» με παρθένο ελαιόλαδο και βότανα της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου.