Σε σύγκρουση εφ' όλης της ύλης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση εξελίχθηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη συμφωνία με τους δανειστές και την επόμενη ημέρα της οικονομίας, την οποία είχε ζητήσει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
Σε σύγκρουση εφ' όλης της ύλης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση εξελίχθηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη συμφωνία με τους δανειστές και την επόμενη ημέρα της οικονομίας, την οποία είχε ζητήσει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
Πέρα από την οικονομία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους για ζητήματα βίας και για τα εθνικά θέματα, ενώ υψηλούς τόνους διατήρησαν και οι αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Απών από τη συζήτηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο, έλειπε σε προγραμματισμένο ταξίδι, γι’ αυτό και είχε ζητήσει αναβολή της συζήτησης.
Στις συνολικά τρεις τοποθετήσεις του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «τον Αύγουστο του 2018, τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο και αυτή είναι η οριστική, αμετάκλητη εξέλιξη», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι τις επόμενες εβδομάδες θα καταλήξουν οι συζητήσεις για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το «χρόνιο αγκάθι του δημοσίου χρέους» και τη διαμόρφωση του καθεστώτος του πλαισίου εξόδου της χώρας από την εποχή των μνημονίων. Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία κριτική στη Ν.Δ. κατηγορώντας την για «καταστροφολογία» και «υπονόμευση» των προσπαθειών της χώρας.
Είπε επίσης ότι το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι κρυφό, καθώς συζητήθηκε στα 14 περιφερειακά συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στον πρόεδρο της Ν.Δ. πως καλούσε τους προσκείμενους στο κόμμα του δημάρχους να μην παρευρεθούν. «Μας είπατε η καθαρή έξοδος είναι το νέο βρώμικο ψέμα του Τσίπρα. Είναι και βρώμικο ψέμα του κ. Γιούνκερ η καθαρή έξοδος; Λέει βρώμικα ψέματα η Κομισιόν;», διερωτήθηκε.
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε καταστροφική επιλογή το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών αυτήν την περίοδο, εκτιμώντας πως «εκλογές τώρα, δηλαδή λίγο πριν κλείσει η αξιολόγηση και βγει η χώρα από το μνημόνιο, σημαίνει να μην βγούμε από το μνημόνιο».
Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση τοποθετήθηκε σαφώς και εγκαίρως για την πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν». «Είπα από τη Σόφια ότι έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε και στόχος είναι να διασφαλίσουμε σύνθετη ονομασία με erga omnes» τόνισε και επεσήμανε ότι «δηλώσαμε σαφώς πως διαπραγματευόμαστε στη βάση τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν από το Νίμιτς».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από τις δύο τοποθετήσεις του, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ζητήσει «συγγνώμη» για «τον διχαστικό του λόγο» και «να σταματήσει να εξωραΐζει τον τραμπουκισμό αποκαλώντας τον ακτιβισμό». «Δημοκρατική ομαλότητα και Ρουβίκωνες δεν πάνε μαζί», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Σημείωσε, δε, ότι η Ν.Δ. ουδέποτε ζήτησε προληπτική γραμμή. «Αυτό που είπαμε είναι ότι πρέπει να εξασφαλίσετε τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια. Αισθάνεστε άνετος με τα επιτόκια σήμερα;», διερωτήθηκε και τόνισε πως αυτό που διαφοροποιεί την Ελλάδα από την Κύπρο και την Πορτογαλία, είναι το «καταστροφικό», όπως το χαρακτήρισε, πρώτο εξάμηνο του 2015. «Μιλάτε για εξαγωγές τη στιγμή που έχουμε ακόμη capital controls», τόνισε επίσης.
Χαρακτήρισε «αόριστο ευχολόγιο με κάποιες σωστές μεταρρυθμίσεις και πολλές ιδεοληπτικές εμμονές» το «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» της κυβέρνησης και έκανε λόγο για «τρία παραμύθια που επανέλαβε ο κ. Τσίπρας: Βγαίνουμε από τα μνημόνια, η οικονομία υπεραποδίδει, η πολιτική σας έχει κοινωνικό πρόσημο». «Εδώ και αρκετούς μήνες συζητάτε με τους εταίρους στα κρυφά, αυτό που λέτε "ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο" της κυβέρνησης.... Δεν έχουμε εικόνα αν αυτό είναι δικό σας σχέδιο ή αν έχει ξαναγραφεί από τους εταίρους. Δεν συνιστά όμως έναν χάρτη τολμηρών αλλαγών... Είναι αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη. Δεν λείπει μόνο το όραμα, αλλά και εφαρμοσμένες πολιτικές που θα φέρουν δουλειές, θα βελτιώσουν το εισόδημα και θα παράγουν πλούτο» ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει ξεκάθαρα αν είναι στο τραπέζι το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».
Στις δικές της τοποθετήσεις, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, σημείωσε ότι «η έξοδος από το μνημόνιο Τσίπρα οδηγεί σε νέο μνημόνιο». «Ο Αύγουστος και τα πανηγύρια που ετοιμάζει η κυβέρνηση οδηγούν σε ένα βαρύ χειμώνα» είπε, επαναλαμβάνοντας το αίτημά της για εκλογές. «Ζητώ εκλογές όχι μόνο γιατί διαλύσατε το σήμερα, αλλά γιατί υποθηκεύετε και το αύριο... Τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας και των πολιτών της για πολλά χρόνια. Η συγκυβέρνηση σας δεν έχει καμία απολύτως πολιτική νομιμοποίηση να συμφωνήσει και μάλιστα εν κρυπτω, το μέλλον του τόπου».
Παράλληλα, έκανε λόγο για «πολιτική πρεσβυωπία» του Πρωθυπουργού. «Πάσχει προφανώς από πολιτική πρεσβυωπία ο Πρωθυπουργός. Βλέπει την ακροδεξιά όταν είναι σε κάποια απόσταση και δεν την βλέπει δίπλα του καθημερινά στην κυβέρνησή του», ανέφερε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Και επειδή κόπτεται δήθεν για την τιμή της Αριστεράς, τι σχέση θεωρεί ότι έχει πια με την Αριστερά ο κ. Τσίπρας εκτός ότι ευτέλισε όλες τις αρχές και τις αξίες της;».
Ως τις δύο όψεις «του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος» περιέγραψε στη δική του παρέμβαση ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας την κυβέρνηση από τη μία πλευρά, και τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ από την άλλη. Καταλόγισε στην κυβέρνηση πως είναι «γαντζωμένη» στην καρέκλα της, αλλά και τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ πως έχουν «σύνδρομο στέρησης» της εξουσίας. «Είστε ούνα φάτσα, ούνα ράτσα», τόνισε.
Αναφερόμενος στο λεγόμενο «ολιστικό σχέδιο» που παρουσίασε η κυβέρνηση, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είπε από την πλευρά του ότι, πρόκειται για «ωραία λόγια, κενά λόγια». Αναφέρθηκε στους υψηλούς φόρους και την επιβολή του «υψηλότερου ψηφιακού χαρατσιού στην Ευρώπη στα κινητά και στους υπολογιστές», όπως τόνισε. Κάλεσε εξάλλου τον Πρωθυπουργό να «ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τη βία. Να καταδικάσει μεν τη φασιστική βία, αλλά, να καταδικάσει και τη βία που “φορά”, αριστερή δήθεν, αμφίεση».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, απευθυνόμενος σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, είπε πως «στην ανάπτυξη πήρατε αμφότεροι μηδέν». Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό, ο κ. Λεβέντης είπε ότι «κάνει αναπτυξιακά συνέδρια και μαζεύει ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την ανάπτυξη, μόνο και μόνο για να γεμίσει η αίθουσα». Για τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υπογράμμισε ότι «κάνει περιοδείες και λέει για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ δεν έχει πει με τι λεφτά θα το κάνουμε».
Από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παπαχριστόπουλος έκανε λόγο για «λυσσαλέα επίθεση» που δέχεται από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη, αντέτεινε, όμως, ότι «η κυβέρνηση είχε την εντιμότητα να πάει δύο φορές σε εκλογές και ο ελληνικός λαός της έδωσε και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας». Έκανε, εξάλλου, λόγο για «κινδυνολογίες που ακούγονται από το πρωί μέχρι το βράδυ» και υπογράμμισε ότι «αυτή η κυβέρνηση έβαλε στοίχημα να γίνει κανονική η χώρα και θα το κερδίσει».
naftemporiki.gr