Πολιτιστικά
Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 18:32

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Στο έλεος της κρατικής αδιαφορίας τα Μουσεία της Κρήτης»

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη, κατέθεσε σήμερα, ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, με θέμα «Σοβαρές δυσλειτουργίες σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης».

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη, κατέθεσε σήμερα, ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, με θέμα «Σοβαρές δυσλειτουργίες σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης».

Για το θέμα αυτό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος, με σκοπό την προσέλκυση τουριστικού ενδιαφέροντος.

Από την αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου, αρχαιολογικοί χώροι υψηλής επισκεψιμότητας, όπως η Κνωσός και η Γόρτυνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και πολλά άλλα σημεία ιδιαίτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, λειτουργούν με κλειστά πωλητήρια και αναψυκτήρια, με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και χωρίς ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση υποβαθμίζει την ποιότητα του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος του νησιού και προκαλεί τη δυσαρέσκεια των επισκεπτών και της τοπικής κοινωνίας.

Είναι μεγάλη η ευθύνη του ΥΠΠΟΑ που, και φέτος, δεν προέβη στον απαιτούμενο και έγκαιρο προγραμματισμό, για την κάλυψη των αναγκών και την υποστήριξη των αρχαιολογικών χώρων του νησιού.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού θα πρέπει απαντήσει για την απαράδεκτη ολιγωρία και τις σημαντικές παραλείψεις του ΥΠΠΟΑ, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σοβαρές δυσλειτουργίες στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.

Ερώτηση

Προς:  Την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λυδία  Κονιόρδου

ΘΕΜΑ: «Σοβαρές δυσλειτουργίες σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης»

Ο πολιτιστικός πλούτος της Κρήτης, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μοναδικά εκθέματα των Μουσείων και τα ιστορικά μνημεία αποτελούν σημεία προσέλκυσης ξένων επισκεπτών, κάθε χρόνο. Η ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη του νησιού βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος, με σκοπό την  προσέλκυση τουριστικού ενδιαφέροντος.

Το ΥΠΠΟΑ έχει ήδη καθυστερήσει αδικαιολόγητα τις διαδικασίες πρόσληψης του απαραίτητου εποχιακού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της θερινής τουριστικής περιόδου, του 2018. Με κλειστά πωλητήρια και αναψυκτήρια στους υποστελεχωμένους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού δημιουργούνται περαιτέρω δυσλειτουργίες, οι οποίες προκαλούν τη δυσαρέσκεια των επισκεπτών και της τοπικής κοινωνίας.

Επειδή, οι υψηλής επισκεψιμότητας αρχαιολογικοί χώροι του νησιού, όπως αυτοί της Κνωσού, της Γόρτυνας, του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου κ.ά., υπολειτουργούν αλλά και εκτίθενται σε κινδύνους, ελλείψει απαραίτητης φύλαξης και καθαριότητας.

Επειδή η παρούσα κατάσταση συνιστά υποβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος του νησιού,

Ερωτάται η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία πρόσληψης εποχιακού προσωπικού που θα καλύψει τις ανάγκες των αρχαιολογικών χώρων; Ποιες ειδικότητες περιλαμβάνουν οι σχετικές προκηρύξεις;

2. Πόσοι φύλακες από τους διακόσιους, που πρόκειται να προσληφθούν, θα κατανεμηθούν στην Κρήτη, σε ποιους χώρους και πόσοι ανά χώρο;

3. Για ποιον λόγο το ΥΠΠΟΑ δεν προέβη εγκαίρως σε προγραμματισμό αναγκαίων προσλήψεων, βάσει μελέτης και καταγραφής των αναγκών για κάθε αρχαιολογικό χώρο του νησιού;

4. Τι προτίθεται να κάνει το ΥΠΠΟΑ για να βελτιώσει άμεσα την κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων του νησιού που λειτουργούν χωρίς πωλητήρια,  αναψυκτήρια και επαρκείς υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας;

5. Πότε προβλέπεται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Όλγα Κεφαλογιάννη

naftemporiki.gr