Κόσμος
Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 15:27

Brexit: Η Μέι επιμένει σε έξοδο από την τελωνειακή ένωση, φόβοι Ε.Ε. για σύνορα στην Ιρλανδία

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε. μετά το Brexit, ωστόσο πηγή δήλωσε ότι το Λονδίνο εξετάζει να εφαρμόσει τους εξωτερικούς δασμούς της ένωσης για μία περίοδο πέραν του Δεκεμβρίου του 2020.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε. μετά το Brexit, ωστόσο πηγή δήλωσε ότι το Λονδίνο εξετάζει να εφαρμόσει τους εξωτερικούς δασμούς της ένωσης για μία περίοδο πέραν του Δεκεμβρίου του 2020.

Ερωτηθείσα για τα δημοσιεύματα ότι το Λονδίνο θα ζητήσει να παραμείνει στην στην τελωνειακή ένωση περάν της λήξης της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit το 2020, η Μέι αρνήθηκε ότι υπαναχωρεί στα σχέδιά της για αποχώρηση.

«Όχι. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση όπως αποχωρούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά, θα διαπραγματευθούμε τις μελλοντικές τελωνειακές ρυθμίσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχω ορίσει τρεις στόχους», δήλωσε η κ. Μέι σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου της Ε.Ε. στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με την Βρετανή πρωθυπουργό, οι τρεις στόχοι είναι η Βρετανία να έχει τη δική της εμπορική πολιτική με τον υπόλοιπο κόσμο, να είναι απρόσκοπτες οι εμπορικές της συναλλαγές με την Ε.Ε. και να μην υπάρξει «σκληρό σύνορο» με την Ιρλανδία.

Ωστόσο, η πηγή, που έχει γνώση των συζητήσεων στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η ευθυγράμμιση της Μ. Βρετανίας με τους δασμούς εισαγωγής της ΕΕ για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μια ρύθμισης - δικλείδας ασφαλείας, στην περίπτωση που καθυστερήσει να τεθεί σε εφαρμογή η όποια συμφωνία για το Brexit.

Η πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να καταστήσει τη ρύθμιση - δικλείδα ασφαλείας με την Ε.Ε. περισσότερο αποδεκτή για τη Μ. Βρετανία, αντί να επιδιώξει μια παράταση της μεταβατικής περιόδου.

Εκπρόσωπος της κ. Μέι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για μια δικλείδα συνεχίζονται και ότι το Λονδίνο δεν θέλει ούτε αναμένει να τη χρησιμοποιήσει.

Η Μέι πασχίζει να ενώσει το υπουργικό της συμβούλιο αναφορικά με τους όρους του διαζυγίου με την Ε.Ε., με μια σειρά διαφωνιών για τη μελλοντική τελωνειακή ρύθμιση να διχάζουν την κυβέρνησή τους και να καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. που συναντήθηκαν νωρίτερα στη Σόφια πήγαν «για να ακούσουν» και ευελπιστούσαν να λάβουν διαβεβαιώσεις από εκείνην, δήλωσε αξιωματούχος, πριν από την επίσημη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

Αυτό είναι απαραίτητο για να επισφραγιστεί μια τελική συμφωνία διαζυγίου τον Οκτώβριο, δίνοντας στην Ε.Ε. αρκετό χρόνο για να την επικυρώσει έως την ημέρα του Brexit τον Μάρτιο του 2019. Σε διαφορετική περίπτωση, η Μ. Βρετανία κινδυνεύει να βρεθεί εκτός της Ε.Ε. χωρίς καμία συμφωνία, ένα σενάριο που θα μπορούσε να πλήξει την οικονομία και να διαταράξει την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων.

Υπό πίεση

Η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα υφίσταται πιέσεις, καθώς δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις τους τελευταίους μήνες, κυρίως για το πώς να αποφευχθούν οι πραγματικοί έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Είναι μια απόλυτα κόκκινη γραμμή για εμάς να μην υπάρξει σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Σόφια ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.

Εάν δεν προκύψουν καλύτερες ιδέες, το μπλοκ επιθυμεί τη ρήτρα που έχει χαρακτήρα «δικλείδας ασφαλείας», στο πλαίσιο της οποίας θα συνεχίζει να ρυθμίζει το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit προκειμένου να αποτρέψει ένα σκληρό σύνορο. Και οι δύο πλευρές φοβούνται ότι μια επιστροφή των συνοριακών ελέγχων θα μπορούσε να πυροδοτήσει εκ νέου τη βία στην περιοχή.

«Έχουμε ένα κείμενο, το οποίο είναι η ιρλανδική "δικλείδα ασφαλείας"…και θέλουμε αυτό να είναι μέρος της συμφωνίας αποχώρησης. Και εάν δεν είναι μέρος της συμφωνίας αποχώρησης, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία αποχώρησης», δήλωσε ο κ. Βαράντκαρ.

Σύμφωνα με ένα τέτοιο σενάριο, στη Βρετανία δεν θα δοθεί μια περίοδος προσαρμογής από τον επόμενο Μάρτιο έως τα τέλη του 2020, αλλά θα βρεθεί άμεσα εκτός της Ε.Ε., ενώ θα έχουν συμφωνηθεί ελάχιστα σημεία για το πώς θα χειριστεί τις σχέσεις της με την Ε.Ε.

Η κ. Μέι έχει πει ότι η δικλείδα ασφαλείας της Ε.Ε., ως είχε τον Μάρτιο, δεν είναι αποδεκτή διότι θα απέκοπτε την Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πηγή δήλωσε ότι η παράταση της χρήσης των ευρωπαϊκών δασμών είναι μέρος των συζητήσεων προκειμένου να καταστεί η ρύθμιση - δικλείδα ασφαλείας πιο αποδεκτή για τη Μ. Βρετανία και θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί εάν υπάρξει καθυστέρηση στην επικύρωση μιας συμφωνίας του Brexit ή εάν υπάρξουν προβλήματα για τη χρήση νέων τεχνολογιών στα σύνορα.

Στο εσωτερικό της χώρας της, η πρωθυπουργός του Η.Β. πρέπει να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ των αιτημάτων των υποστηρικτών του Brexit έναντι αυτών των υπουργών που θέλουν να διατηρήσουν τις στενότερες δυνατές σχέσεις με την Ε.Ε. και η όποια υπόνοια ότι η Μ. Βρετανία θα μπορούσε να παραμείνει εντός της τελωνειακής ένωσης γίνεται αφορμή διένεξης.

Η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ένα σκληρό ιρλανδικό σύνορο.

«Εάν δεν σημειώσουμε πραγματική, ουσιαστική πρόοδο έως τον Ιούνιο, τότε χρειάζεται να αναρωτηθούμε στα σοβαρά εάν θα έχουμε καν μια συμφωνία αποχώρησης», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.