Πολιτική
Τρίτη, 25 Ιουλίου 2006 09:48

ΠΑΣΟΚ: Kαταγγέλλει την κυβέρνηση για υπερδανεισμό

ΓΙΑ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟ του Δημοσίου, αλλά και για τη μετάθεση πληρωμών για τόκους στα επόμενα χρόνια καταγγέλλουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Στην ερώτηση αναφέρουν ότι η αδυναμία της κυβέρνησης της Ν.Δ. να διαχειρισθεί αποτελεσματικά τα δημοσιονομικά μεγέθη έχει οδηγήσει στον υπερδανεισμό.

Μέσα στην τελευταία διετία ο δανεισμός του Δημοσίου ανήλθε στα 81 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 37,5 δισ. ευρώ αντλήθηκαν μόνο κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς (2005), παρουσιάζοντας σοβαρές υπερβάσεις ύψους 4,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο.

Στο πρώτο πεντάμηνο του 2006, αναφέρουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο δανεισμός έχει ανέλθει στα 22 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου για 30 δισ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει ότι και το 2006 θα παρουσιασθούν σοβαρές υπερβάσεις. Εκτιμούν επίσης ότι ο υπερδανεισμός οδηγεί σε εκτίναξη του δημόσιου χρέους.

Το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης από 182,3 δισ. ευρώ το 2003, προβλέπεται να φθάσει στα 226,6 δισ. ευρώ το 2006, αύξηση δηλαδή στα τρία χρόνια κατά 44,3 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στους τόκους και στη διαχείρισή τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι «την ίδια στιγμή οι τόκοι παραμένουν σχετικά σταθεροί, γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχωρεί στην ''εξοικονόμηση'' τόκων μέσω swaps, η οποία αυξάνει θεαματικά και ανησυχητικά τα δύο τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό, σε μια περίοδο αύξησης των επιτοκίων, σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είτε αναλαμβάνει μεγάλο επιτοκιακό κίνδυνο, είτε μεταφέρει τόκους στο μέλλον, ή προεισπράττει τόκους που δεν θα πλήρωνε στο μέλλον».

Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ερωτούν τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη τα ακόλουθα:

- Ποιος είναι ο αρχικός στόχος του δανειακού προγράμματος για το έτος 2006 και ποιο το ύψος του δανεισμού που πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2006;

- Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τον δημόσιο δανεισμό τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του 2006 και ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το τελικό ύψος του δημόσιου δανεισμού κατά το έτος 2006;

- Ποιο είναι το ύψος του δημόσιου χρέους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2006 και ποια η μεταβολή του σε σχέση με το τέλος του 2005;

- Ποιο είναι το ύψος των ταμιακών διαθέσιμων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2006;

- Ποιο είναι το ύψος των swaps κατά τα έτη 2004, 2005 και 2006;

Παράλληλα ζητούν την κατάθεση στη Βουλή εγγράφων που αφορούν:

- Τη μορφή, τις ακολουθούμενες διαδικασίες και το κόστος του δανεισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2006, καθώς και τις ανταλλαγές swap τα έτη 2004, 2005 και 2006.

- Τη διαδικασία επιλογής εκείνων των τραπεζών που ανέλαβαν τη σύναψη κοινοπρακτικών δανείων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2006.

- Τα σχετικά πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. για τις παραπάνω περιπτώσεις.