Κόσμος
Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2006 14:23

Γαλλικό σχέδιο τερματισμού της κρίσης στη Μ. Ανατολή

Σχέδιο τερματισμού της λιβανικής κρίσης, το οποίο επικεντρώνεται σε μία «πολιτική συμφωνία» μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, παρουσίασε στη διάσκεψη της Ρώμης ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί, αφού ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Αυτή η πολιτική συμφωνία, εξήγησε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, θα μπορούσε να προηγηθεί της ανάπτυξης διεθνούς δύναμης στο νότιο Λίβανο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς, τους αποκλεισμούς περιοχών και τις χερσαίες επιχειρήσεις και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει να πλήττει ισραηλινές πόλεις.

Ο Κόφι Αναν τόνισε επίσης στην ομιλία του ότι η διάσκεψη της Ρώμης θα πρέπει να καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός.

Περιορισμένες προσδοκίες

Η διάσκεψη της Ρώμης, που συνεκλήθη εκτάκτως για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης στο Λίβανο, δεν αναμένεται πάντως σύμφωνα με τους αναλυτές να καταλήξει σε άμεση εξεύρεση λύσης.

Η λιβανική κυβέρνηση και οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης συζητούν τρόπους τερματισμού των εχθροπραξιών που διαρκούν ήδη 15 ημέρες και έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή 418 ανθρώπων στο Λίβανο και 42 Ισραηλινών.

Στη διάσκεψη δεν έχουν προσκληθεί το Ισραήλ, ούτε η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της Συρία και Ιράν.

Οι άραβες ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν την επείγουσα σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά η Ουάσιγκτον και ορισμένες χώρες της ΕΕ πιστεύουν ότι δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για μία βιώσιμη εκεχειρία.

Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κοντολίζα Ράις και η Ιταλία προεδρεύουν από κοινού στη διάσκεψη που πραγματοποιείται με φόντο τα δραματικά γεγονότα στο Λίβανο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters