Οι νομοθέτες της Χαβάης ενέκριναν δύο νομοσχέδια που θα καταστήσουν ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στην πολιτεία μέχρι το 2045, γεγονός που αντιπροσωπεύει τον πιο φιλόδοξο στόχο για την κλιματική αλλαγή στις ΗΠΑ σήμερα.
Οι νομοθέτες της Χαβάης ενέκριναν δύο νομοσχέδια που θα καταστήσουν ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στην πολιτεία μέχρι το 2045, γεγονός που αντιπροσωπεύει τον πιο φιλόδοξο στόχο για την κλιματική αλλαγή στις ΗΠΑ σήμερα.
Ο νόμος με αριθμό 1986 θεσπίζει ένα πρόγραμμα αντιστάθμισης των εκπομπών άνθρακα, ενώ το νομοσχέδιο 2182 συγκαλεί μια ομάδα εργασίας για να καθορίσει την καλύτερη πορεία δράσης για την επίτευξη της ουδετερότητας άνθρακα μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο βήμα προόδου σχετικά με την κλιματική αλλαγή του κλίματος που έχει λάβει ποτέ μία αμερικανική πολιτεία», δήλωσε το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κρις Λι.
Ο κυβερνήτης της Χαβάης, Ντέιβιντ Άιγκι, ο οποίος έχει υποστηρίξει πρωτοβουλίες βιωσιμότητας στο παρελθόν, αναμένεται να επικυρώσει τους νόμους.
Ως νησιωτική πολιτεία, η Χαβάη έχει επιπλέον κίνητρο να λαμβάνει τέτοιες φιλόδοξες ενέργειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της. Κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων, οι νομοθέτες ανέφεραν μια μελέτη που εκτιμά ότι η Χαβάη θα υποστεί ζημιές αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ιδιωτική ιδιοκτησία, και σημαντικά υψηλότερες στις δημόσιες υποδομές, λόγω της ανόδου των επιπέδων της θάλασσας. Πέρα από την πρόσφατα εγκριθείσα νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή, η Χαβάη ήταν η πρώτη αμερικανική πολιτεία που υιοθέτησε επίσημα τους στόχους που τέθηκαν βάσει της συμφωνίας του Παρισιού, αφού ο Πρόεδρος Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από αυτή.
Πριν από την ψήφιση αυτών των νομοσχεδίων, το Ρόουντ Άιλαντ ήταν η αμερικανική πολιτεία με τον πιο φιλόδοξο στόχο για την κλιματική αλλαγή, δεσμευόμενο να επιτύχει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 85% έως το 2050, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Η Χαβάη τώρα υιοθετεί μία ακόμα πιο επιθετική πολιτική, μοιραζόμενη το ίδιο χρονοδιάγραμμα για την ουδετερότητα άνθρακα με τη Σουηδία. Ενδεικτικά, η ουδετερότητα άνθρακα αναμένεται να επιτευχθεί στην Ισλανδία μέχρι το 2040, στη Νορβηγία μέχρι το 2030, στην Κόστα Ρίκα μέχρι το 2021 και στις Μαλδίβες έως το 2020. Ενώ αυτά τα μέτρα είναι σημαντικά, δεν επαρκούν, και περισσότερες κυβερνήσεις οφείλουν να κάνουν παρόμοιες επιθετικές δεσμεύσεις, για την επιτυχημένη καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.