Κόσμος
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 15:50

Κάλεσμα Μακρόν στη Γερμανία για εγκατάλειψη του «φετιχισμού των πλεονασμάτων»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Βερολίνο να ξεχάσει τον γερμανικό «φετιχισμό» των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, στην ομιλία του κατά την τελετή στην οποία τιμήθηκε με το βραβείο του Καρλομάγνου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Βερολίνο να ξεχάσει τον γερμανικό «φετιχισμό» των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, στην ομιλία του κατά την τελετή στην οποία τιμήθηκε με το βραβείο του Καρλομάγνου.

Μιλώντας ευθέως και χωρίς περιφράσεις, παρουσία της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Μακρόν απευθύνθηκε προς τους Γερμανούς ζητώντας τους να τον εμπιστευθούν ξεχνώντας τα ταμπού με στόχο την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα της Ευρωζώνης, για την διάσωσή τους.

«Στην Γερμανία δεν μπορεί να υπάρχει ένας διαρκής φετιχισμός για τα δημοσιονομικά και τα εμπορικά πλεονάσματα», είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, επαναλαμβάνοντας με επιμονή την πρότασή του για κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.

Ο Εμ. Μακρόν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ά. Μέρκελ για να καταλήξουν σε έναν οδικό χάρτη για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης τον οποίο θα παρουσιάσουν στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Ιουνίου και επιμένει στην πρότασή του για κοινό προϋπολογισμό, έχοντας εναντίον του το στρατόπεδο των συντηρητικών της Γερμανίδας καγκελαρίου, οι οποίοι φοβούνται ότι μέσω του κοινού προϋπολογισμού θα κληθούν να πληρώσουν για τις «πολυδάπανες» χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

«Να μην είμαστε αδύναμοι. Ας επιλέξουμε. Να μην είμαστε διαιρεμένοι. Ας ενωθούμε. Να μην φοβόμαστε. Ας τολμήσουμε. Μην περιμένουμε. Ας δράσουμε», είπε. «Πιστεύω σε έναν πολύ πιο φιλόδοξο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό - πιστεύω σε μία πολύ πιο ολοκληρωμένη Ευρωζώνη, με έναν κοινό προϋπολογισμό», επέμεινε.

Μέρκελ: Έχουμε διαφορετικές κουλτούρες

Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της παραδέχθηκε ότι σχετικά με την Ευρωζώνη υπάρχει διάσταση απόψεων με την Γαλλία. «Ναι, έχουμε δύσκολες συνομιλίες», είπε. «Εχουμε διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους προσέγγισης των διαφορετικών ευρωπαϊκών θεμάτων», πρόσθεσε λέγοντας ωστόσο ότι τάσσεται υπέρ μίας Ευρωζώνης «περισσότερο ανθεκτικής απέναντι στις κρίσεις».

Και οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν πάντως για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη στους τομείς της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, μπροστά στον απομονωτισμό της Ουάσινγκτον.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στις ΗΠΑ για την προστασία της υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και ότι θα πρέπει, κατά συνέπεια, «να πάρει στα χέρια της την τύχη της».

«Οι καιροί κατά τους οποίους μπορούσαμε να υπολογίζουμε στις ΗΠΑ για την προστασία μας έχουν παρέλθει. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει την τύχη της στα χέρια της», είπε.

Ο κ. Μακρόν από την πλευρά του μίλησε για μία Ευρώπη που θα αποτελεί «γεωπολιτική και διπλωματική δύναμη», επικρίνοντας την πρόθεση των ΗΠΑ να υποδείξουν συμπεριφορά στους Ευρωπαίους, όπως κάνουν στο θέμα της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.

«Εάν δεχθούμε άλλες μεγάλες δυνάμεις, περιλαμβανομένων συμμάχων και φίλων μας στις δυσκολότερες ώρες της ιστορίας μας, να βρεθούν σε θέση να αποφασίζουν για εμάς, για την διπλωματία μας, την ασφάλειά μας, θέτοντάς μας ορισμένες φορές υπό το κράτος των μεγαλύτερων κινδύνων, τότε δεν είμαστε πλέον κυρίαρχοι», προειδοποίησε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.