Η εκστρατεία #MeToo που καταγγέλλει τη σεξουαλική παρενόχληση και αγωνίζεται για την ισότητα των φύλων δεν θα έχει «καμία άμεση επίπτωση» στο ποιος θα κερδίσει φέτος στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, όπως διαβεβαίωσε η Κέιτ Μπλάνσετ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.
Η εκστρατεία #MeToo που καταγγέλλει τη σεξουαλική παρενόχληση και αγωνίζεται για την ισότητα των φύλων δεν θα έχει «καμία άμεση επίπτωση» στο ποιος θα κερδίσει φέτος στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, όπως διαβεβαίωσε η Κέιτ Μπλάνσετ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.
Από τις 21 ταινίες που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Φοίνικα, μόνο οι τρεις έχουν σκηνοθετηθεί από γυναίκες, όσες ακριβώς και πέρυσι, προτού να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης και παρενοχλήσεων από το οποίο γεννήθηκε η παγκόσμια εκστρατεία που, μεταξύ άλλων, ζητά μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στην κινηματογραφική βιομηχανία.
Όταν ρωτήθηκε αν την ανησυχεί το γεγονός ότι στο διαγωνιστικό τμήμα μετέχουν μόνο τρεις ταινίες που έχουν γυριστεί από γυναίκες, η Μπλάνσετ απάντησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η επιτροπή: «Πριν από μερικά χρόνια ήταν μόνο δύο!»
«Θα έχει άραγε (η εκστρατεία #MeToo) κάποια άμεση επίπτωση στις ταινίες που διαγωνίζονται φέτος, μετά από έξι, εννιά μήνες από την εποχή που ξέσπασε το σκάνδαλο; Όχι ιδιαίτερα. Διαγωνίζονται αρκετές γυναίκες, αλλά δεν βρίσκονται εδώ εξαιτίας του φύλου τους, είναι εδώ χάρη στην ποιότητα της δουλειάς τους», πρόσθεσε.
«Αν θα ήθελα να δω περισσότερες γυναίκες στο διαγωνιστικό τμήμα; Φυσικά. Αν ελπίζω και εύχομαι να γίνει αυτό στο μέλλον; Το ελπίζω» συνέχισε η Μπλάνσετ.
Η ηθοποιός επιφύλαξε μια τσουχτερή απάντηση στην ερώτηση ενός δημοσιογράφου ο οποίος ζήτησε από τους «δημιουργούς» –δηλαδή τους σκηνοθέτες και όχι τους ηθοποιούς– της Επιτροπής να εξηγήσουν «γιατί οι ταινίες παραμένουν σημαντικές».
«Ηθοποιοί; μην απαντάτε επειδή δεν έχετε ιδέα πώς να απαντήσετε σ' αυτήν την ερώτηση!» είπε η Μπλάνσετ, απευθυνόμενη στις συναδέλφους της, Λέα Σεϊντού και Κρίστεν Στιούαρτ (που πρόσφατα μεταπήδησε στη σκηνοθεσία).
Η συνέντευξη Τύπου είναι η τελευταία που θα δώσει η Επιτροπή στα μέσα ενημέρωσης μέχρι το τέλος του δεκαπενθήμερου Φεστιβάλ το οποίο ξεκινά σήμερα με την αγγλόφωνη ταινία «Everybody Knows» (Όλοι το ξέρουν) του Ιρανού Ασγκάρ Φαρχαντί, με πρωταγωνιστές την Πενέλοπε Κρουζ και τον Χαβιέρ Μπαρδέμ. Ένας άλλος Ιρανός, ο Τζαφάρ Παναχί, δεν θα παραστεί στο Φεστιβάλ αφού επισήμως του έχει απαγορευτεί από τις αρχές της χώρας του να σκηνοθετεί ταινίες. Απών θα είναι και ο Ρώσος σκηνοθέτης Κιρίλ Σερεμπένικοφ ο οποίος βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στη Ρωσία με κατηγορίες που οι υποστηρικτές του επιμένουν ότι είναι πολιτικά υποκινούμενες.
Η Μπλάνσετ, που χαρακτήρισε «τρομερή» την κατάσταση αυτή, ρωτήθηκε αν αυτό θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τον τρόπο με τον οποίο θα κριθούν οι ταινίες τους. «Δεν πρόκειται για Φεστιβάλ πολιτικών ταινιών», απάντησε, επιμένοντας ότι όλες οι ταινίες θα κριθούν αποκλειστικά για την καλλιτεχνική ποιότητά τους. «Εδώ δεν δίνουμε το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά τον Χρυσό Φοίνικα», τόνισε.