Κόσμος
Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2006 09:57

Λίβανος και Ιράν στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η σύρραξη στον Λίβανο και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συγκαλείται μία ημέρα του αποτρόπαιου βομβαρδισμού από τους Ισραηλινούς της κοινότητας Κάνα, με περισσότερες από 50 απώλειες αμάχων.

Μία από τις πρώτες συζητήσεις του οργάνου ενδέχεται να είναι και το γαλλικό σχέδιο απόφασης, που κυκλοφόρησε χθες, και «καλεί για μία άμεση παύση των εχθροπραξιών».

Η επίθεση στην Κάνα προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση στην παγκόσμια κοινή γνώμη http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/07/31/1223576.htm γεγονός που ανάγασε το Ισραήλ να αναστείλει για 48 ώρες τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Λιβάνου. Ωστόσο, η απόφαση αυτή «δεν σημαίνει και το τέλος του πολέμου» http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/07/31/1223658.htm .

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να βρεθεί μια διαρκής λύση στη λιβανική κρίση αυτήν την εβδομάδα.

Η Ράις δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ ότι θα ζητήσει την ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτήν την εβδομάδα απόφασης για κατάπαυση του πυρός και επίσης για την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης στο Λίβανο.

Το Συμβούλιο έχει αποφασίσει να παρατείνει για ένα μήνα την αποστολή της Μεταβατικής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (FINUL), η οποία αριθμεί 2.000 οπλίτες, προκειμένου να δοθεί χρονική άνεση στις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση μίας πιο δυναμικής διεθνούς δύναμης στην περιοχή.

Σήμερα εξάλλου έχει προγραμματισθεί και συνάντηση των χωρών που φέρονται διατεθειμένες να συμβάλουν στη συγκρότηση αυτής της δύναμης.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Ιράν, το οποίο περιλαμβάνεται επίσης στα θέματα που θα συζητηθούν, το Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει απόφαση που θα απαιτεί από την Τεχεράνη να αναστείλει όλες τις δραστηριότητές της που σχετίζονται με τον εμπλουτισμό ουρανίου έως τις 31 Αυγούστου.

Το σχέδιο της απόφασης, καρπός της συμφωνίας ανάμεσα στους πέντε «μεγάλους» του Σ.Α. με δικαίωμα βέτο (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία) και τη Γερμανία, προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που το Ιράν δεν συμμορφωθεί.