Στην σχέση αλληλεξάρτησης Αμυνας και Διπλωματίας, στον ρόλο των Ακολούθων Αμυνας (ΑΚΑΜ), στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο ρόλο της Ελλάδος στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και στη συμβολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ειρηνευτικές αποστολές καθώς και στην κρίση στον Λίβανο, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην ομιλία του στο πλαίσιο της διήμερης «Συνόδου των Πρέσβεων», που διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών.
Σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων και γενικότερα της ΝΑ Ευρώπης, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι «η χώρα μας αποτελεί το βασικότερο παράγοντα και το στρατηγικό εταίρο, στην πραγματικά μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε να επιλυθούν τα όποια εκκρεμή προβλήματα στην περιοχή», ενώ τόνισε πως «τολμώ να πω ότι υπάρχει –σε αρκετά μεγάλο βαθμό– σύγκλιση των απόψεων σε βασικά σημεία στρατηγικής από ένα μεγάλο φάσμα των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας, ενώ οι όποιες διαφορές παρατηρούνται περισσότερο σε ορισμένες κινήσεις τακτικής και βραχυπρόθεσμων χειρισμών».
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ξεκαθάρισε πως «πρέπει ασφαλώς να τερματιστεί η πρακτική παράβασης των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών και των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου και των Χωρικών Υδάτων της Ελλάδας. Τέτοιες ενέργειες δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων στο Αιγαίο, αποβαίνουν επικίνδυνες για την ασφάλεια στην περιοχή και αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας. Δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής άλλων τραγικών δυστυχημάτων, όπως αυτό που συνέβη πρόσφατα. Η ένταση στο Αιγαίο δεν ωφελεί κανέναν και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό». Σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ανέφερε πως «αυτή απαιτεί την πλήρη συμμόρφωσή της στις σχέσεις καλής γειτονίας», επαναλαμβάνοντας επιπλέον ότι «"λευκή επιταγή" δεν δίνεται σε κανέναν».
Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης σχετικά με την κρίση στον Λίβανο, επισήμανε ότι «είχαμε μία άριστη συνεργασία με το ΥΠΕΞ και έτσι, άμεσα και αποτελεσματικά κινηθήκαμε πρώτοι σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον, παίρνοντας βέβαια και τα ρίσκα αυτής της πρωτιάς. Προωθήσαμε έγκαιρα στην Κύπρο δύο φρεγάτες και δύο αρματαγωγά του Πολεμικού μας Ναυτικού, που εκτέλεσαν μία άψογη επιχείρηση εκκενώσεως Ελλήνων και Αλλοδαπών αμάχων από τον Λίβανο. Ημασταν οι πρώτοι, που με μεταγωγικά στρατιωτικά αεροσκάφη και πλοία του ΠΝ μεταφέραμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Βηρυτό. Η άριστα εκτελεσμένη αυτή επιχείρηση ταυτόχρονα ανέδειξε στην πράξη την εν γένει ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Ως Ελλάδα κινούμαστε προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός, της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον λαό του Λιβάνου».