Πολιτική
Τρίτη, 01 Αυγούστου 2006 16:40

Eναρκτήρια σύνοδος για το ηλεκτρονικό έργο διαχείρισης κινδύνων στη Μεσόγειο

Η νομαρχία Θεσσαλονίκης συμμετέχει ως εταίρος στο ερευνητικό έργο SYNARMA «Ανάπτυξη ενός γεωπληροφοριακού συστήματος διαχείρισης φυσικών κινδύνων στη Μεσόγειο», που έχει ως κύριο στόχο το σχεδιασμό και ανάπτυξη ενός ευέλικτου διαδικτυακού πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση των φυσικών κινδύνων και των άμεσων επιπτώσεών τους. Το σύστημα αυτό, μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης και της τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης των χρηστών, θα συμβάλλει στο συντονισμό φορέων (Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, δημόσιοι οργανισμοί κ.λπ.), αλλά και φυσικών προσώπων, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων γενικότερα.

Η πρόταση για την εκπόνηση του έργου με προϋπολογισμό 1,8 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκε από την Κοινοτική Διεύθυνση για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και την Ανάπτυξη, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Εθνικές Διευθύνσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας στα πλαίσια του προγράμματος INTERREG III B ARCHIMED.

Σήμερα πραγματοποιείται στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης η εναρκτήρια σύνοδος οργάνωσης της εκπόνησης του έργου με συμμετοχή όλων των φορέων που παίρνουν μέρος: Εργαστήρια και Τομείς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, τα ΤΕΙ Λάρισας, το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Γρεβενών. Από ιταλικής πλευράς συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια της Μεσσίνα και της Καλαβρίας, καθώς και το Ινστιτούτο για την αποφυγή και την προστασία από φυσικούς κινδύνους της Μεσσίνα. Τέλος, συμμετέχει και η Βασιλική Επιστημονική Εταιρεία της Ιορδανίας. Την επιστημονική και διαχειριστική ευθύνη εκπόνησης του έργου έχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (καθηγητής Παρασκευάς Σαββαΐδης).