Κόσμος
Τρίτη, 01 Αυγούστου 2006 21:11

Δίχασε τους «25» η «κατάπαυση του πυρός» - Συμβιβασμός με «διακοπή των εχθροπραξιών»

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 25 χωρών-μελών της Ε.Ε. που συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καλούν σε «άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στον Λίβανο, που θα ακολουθηθεί από μια διαρκή κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με το τελικό κείμενο της κοινής διακήρυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη φινλανδική προεδρία της Ε.Ε.

Η φινλανδική προεδρία είχε προτείνει σχέδιο απόφασης «για άμεση κατάπαυση του πυρός» αλλά η έκφραση αυτή συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση κυρίως της Βρετανίας.

Ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Χαβιέ Σολάνα διευκρίνισε ότι στη διάρκεια της διακοπής των εχθροπραξιών, θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Ο κ. Σολάνα ανακοίνωσε ότι ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος θα μεταβεί εξ ονόματος της Ε.Ε. στη Συρία το αργότερο την Πέμπτη.

Τέλος, ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Ερκι Τουομιόγια, μετά τη σύνοδο απαντώντας σε ερώτήσεις τόνισε ότι «με δεδομένη την ευαίσθητη κατάσταση στον Λίβανο, δεν είναι της παρούσης να ασχοληθούμε με την προσθήκη της Χεζμπολάχ στον κατάλογο της Ε.Ε. με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Η φινλανδική προεδρία απάντησε έτσι εμμέσως στο αίτημα μελών του αμερικανικού κογκρέσου.