Μήνυμα ότι στην Ελλάδα του αύριο θα πρέπει να αρθούν οι παθογένειες και το κράτος να μην είναι μόνο εργοδότης, έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας επίσης από τους Ευρωπαίους εταίρους να ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Ζήτησε την επιστροφή των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία. Χαρακτήρισε ατελές οικοδόμημα μία Ευρώπη χωρίς Ελλάδα.
Μήνυμα ότι στην Ελλάδα του αύριο θα πρέπει να αρθούν οι παθογένειες και το κράτος να μην είναι μόνο εργοδότης, έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας επίσης από τους Ευρωπαίους εταίρους να ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Ζήτησε την επιστροφή των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία. Χαρακτήρισε ατελές οικοδόμημα μία Ευρώπη χωρίς Ελλάδα.
«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, στο οποίο οι Ευρωπαίοι χρωστάμε πολλά. Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πυλώνες της σταθερότητας στα Βαλκάνια» τόνισε από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδική συνεδρίαση.
Έστειλε μήνυμα στήριξης στους Έλληνες λέγοντας ότι «αυτό που τώρα δομείται είναι η προπαρασκευή για το μέλλον των παιδιών σας. Αν δεν γίνει σήμερα θα γίνει με ακόμα πιο δύσκολο τρόπο από τα παιδιά σας». «Συνεχίστε την προσπάθεια μην αφήσετε τις θυσίες να πάνε χαμένες» πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ότι «τον ερχόμενο Αύγουστο ξεκινάει μία νέα εποχή για την Ελλάδα», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτιά της χώρας ως προς την αξιοποίηση του προγράμματος Γιούνκερ.
«Δεν έχουμε να δώσουμε μαθήματα στην Ελλάδα»
Ανατρέχοντας στα οχτώ χρόνια της κρίσης είπε ότι στη διάρκειά τους η φιλία του προς την Ελλάδα δεν είχε όμοιό της παρά μόνο τον θυμό του κατά εκείνων που κατέκριναν την χώρα.
«Δεν έχουμε να δώσουμε μαθήματα στην Ελλάδα, δεν έχει να λάβει μαθήματα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ναι έτυχε μίας μεγάλης βοήθειας αλλά κατέδειξε και την προσήλωσή της στα προγράμματα και δρομολόγησε οδυνηρές μεταρρυθμίσεις» διεμήνυσε.
«Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι οικοδόμημα ατελές»
«Θέλω να χαιρετίσω το κουράγιο και τη θέληση του ελληνικού λαού. Συγκινούμαι που έχω το προνόμιο να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν που μιλάει στους εκπροσώπους ενός λαού που αγαπώ» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.
«Πλέον, η Ελλάδα σηκώνει κεφάλι και γυρίζει σελίδα. Ανοίγει, πλέον, νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας. Κρίσιμο σημείο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι οικοδόμημα ατελές. Αλλά και η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη θα ήταν μία οποιαδήποτε χώρα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι μία οποιαδήποτε χώρα» επισήμανε ο κ. Γιούνκερ.
Δυτικά Βαλκάνια
Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην περιοχή των Βαλκανία χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. «Τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν την ανάγκη ευρωπαϊκής προοπτικής για να μη βιώσουμε τα δράματα της δεκαετίας του ’90» τόνισε.
Διευκρίνισε ότι «όταν η Κομισιόν προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για Αλβανία και ΠΓΔΜ, δεν σημαίνει ότι έχουμε δώσει ημερομηνία. Ούτε καν έχει δοθεί ημερομηνία ένταξης. Όλοι θα κριθούν αντικειμενικά. Για την ΠΓΔΜ όταν βρέθηκα στο εκεί κοινοβούλιο είπα ότι εγώ δεν μπορώ να δώσω λύση. Μπορώ να πω ότι είναι επείγουσα ανάγκη η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του απευθύνθηκε αρκετές φορές στον λαό εξαίροντας τη στάση του σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, αναγνωρίζοντας τις θυσίες, ενώ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για όσους άνοιξαν τα σπίτια τους στους μετανάστες σε μία δύσκολη περίοδο και για τους ίδιους.
Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού».
«Οι Έλληνες έδειξαν σε όλον τον κόσμο ότι θέλουν να δημιουργούν ιστορία»
«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι οφείλουμε πολλά. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Για μένα η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι φιλόσοφοι, είναι και ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μελίνα Μερκούρη. Είναι, επίσης, για μένα όλοι όσοι είπαν "όχι" στο καθεστώς των συνταγματαρχών. Αυτή είναι η πραγματική διανοητική ελευθερία», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του.
«Οι Έλληνες έδειξαν σε όλον τον κόσμο ότι θέλουν να δημιουργούν ιστορία. Αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι και έγιναν αρχιτέκτονες και όχι σκλάβοι της Ιστορίας. Πάντα έμεινα πιστός φίλος της Ελλάδας και όταν στην Ευρώπη υπήρχαν λαϊκιστές και δημαγωγοί που ήθελαν να βγει η χώρα από την Ευρωζώνη. Πάντοτε μιλούσα ανοιχτά και με ειλικρίνεια στους Έλληνες σεβόμενος την αξιοπρέπεια τους» πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε στα ελληνικά: Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη.