Πολιτική
Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 12:24

Αλ. Τσίπρας: Διαβατήριο για την καθαρή έξοδο η υπεραπόδοση της οικονομίας

Τη βεβαιότητα ότι χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού η χώρα θα πετύχει «την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια χωρίς την ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης» εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τη βεβαιότητα ότι χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού η χώρα θα πετύχει «την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια χωρίς την ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης» εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Συμφωνήσαμε ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι η τελευταία του επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα, γιατί πολύ σύντομα η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα και θα ξαναγίνει - μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια - μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε, «το διαβατήριο για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα δεν είναι άλλο από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, μίας υπεραπόδοσης που εξέπληξε τους εταίρους μας και έπαιξε ρόλο στο να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία της χώρας».

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Κομισιόν για τη καθοριστική συμβολή του, χάρη στην οποία, όπως παρατήρησε, «είμαστε κοντά στην οριστική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων που αφορούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup».

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα πέτυχε να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, να εξυγειάνει τα δημόσια οικονομικά της, αλλά και να προχωρήσει σε πλειάδα δομικών μεταρρυθμίσεων, που «αποτελούν το εχέγγυο ότι δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω στις δυσκολίες».

Σημείωσε ωστόσο, ότι «αποκατάσταση της κανονικότητας» δεν σημαίνει επανάληψη των λαθών και των συμπεριφορών που οδήγσαν στην κρίση». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι οι δομικές αλλαγές πρέπει να βαθύνουν και να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την επούλωση των πληγών της κρίσης».

Αυτό που χρειάζεται έιναι μία σταθερή προοτπική δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, συνέχισε αναφερόμενος στην αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης, που όπως είπε, αποτελεί ένα νέο κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό μοντέλο, πυλώνας του οποίου δεν μπορεί παρά να είναι και το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για «μία σαφή έξοδο για τα μνημόνια» υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος να μην επιστρέψει η Ελλάδα στο καθεστώς των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης».

Σημείωσε ακόμη ότι «έγιναν λάθη, όχι με την ευθύνη της Επιτροπής» και ότι «υπήρχαν υπερβολικές απαιτήσεις». «Από τη μία τα υψηλά πλεονάσματα είναι το διαβατήριό μας από την άλλη δείχνουν την αποτυχία κάποιων θεσμών για καθαρή πρόβλεψη. Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους για περισσότερη λιτότητα. Με δεδομένο ότι πιάνουμε τους στόχους μας, τώρα πρέπει να κινηθούμε προς την ανάπτυξη» συμπλήρωσε.

«Να κλείσει ο κύκλος αδράνειας στην Ευρώπη»

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προτάσεις της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, τονίζοντας την ανάγκη «να κλείσει ο κύκλος της αδράνειας στην Ευρώπη». Όπως είπε, η Ελλάδα στηρίζει τις προτάσεις αυτές, «παρά το γεγονός ότι εμείς έχουμε πιο προωθημένες προτάσεις».

«Χρειαζόμαστε προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, με επίκεντρο την καταπολέμηση της ανεργίας. Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, δανειστή έσχατης καταφυγής για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης - θεσμός που θα στηρίζει το σύστημα εγγύησης καταθέσεων υπό κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό έλεγχο» επισήμανε.

«Παραμείναμε ψύχραιμοι απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας»

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως στη συνάντηση που είχε με τον κ. Γιούνκερ συζητήθηκαν και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. «Η Ε.Ε. έχει μέλλον μόνο αν αναβαθμίσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο, ως δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, που προασπίζει το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η Ελλάδα έχει να παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, όχι μόνο λόγο της γεωπολιτικής της θέσης, αλλά και λόγω της ιστορικής επιλογής του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Αυτό το αποδείξαμε όπως είπε, στηρίζοντας τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με τις προσπάθειες να βρεθεί δίκαιη κα βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, παραμένοντας ψύχραιμοι στην αντιμετώπιση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας στο Αιγαίο και εμμένοντας στον διάλογο, αλλά και με τις προσπάθειες να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Μπορούμε να πετύχουμε μαζί»

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ενικό πρόσωπο, ο κ. Τσίπρας είπε στη συνέχεια: «Ζαν Κλοντ είχες πει μία σημαντική κουβέντα: ‘εμείς οι Ευρωπαίου ή θα πετύχουμε μαζί ή θα αποτύχουμε όλοι μαζί’. Γνωρίζουμε καλά στην Ελλάδα τον σημαντικό ρόλο που έπαιξες ώστε να πετύχουμε μαζί. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε μαζί. Αυτή την ευκαιρία δεν θα την αφήσουμε να χαθεί».

naftemporiki.gr