Επαίνους για τη δημοσιονομική προσαρμογή, αισιοδοξία για έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος, επισημάνσεις για αυστηρή εποπτεία και φρένο στην παροχολογία, εμπεριέχει το μήνυμα της σημερινής επίσκεψης Γιούνκερ στην Αθήνα, προς την ελληνική κυβέρνηση.
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Επαίνους για τη δημοσιονομική προσαρμογή, αισιοδοξία για έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος, επισημάνσεις για αυστηρή εποπτεία και φρένο στην παροχολογία, εμπεριέχει το μήνυμα της σημερινής επίσκεψης Γιούνκερ στην Αθήνα, προς την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καταστήσει σαφές ότι η πλήρης υλοποίηση των προαπαιτούμενων αποτελεί προϋπόθεση για το τυπικό τέλος του προγράμματος και ότι οι συνθήκες αυστηρής εποπτείας θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες μετά τον Αύγουστο. Παράλληλα, θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και θα διευκρινίσει ότι χρειάζονται υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές για να κλείσει εγκαίρως και προς όφελος όλων, η συμφωνία – πακέτο.
Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι στόχος είναι η συμφωνία να έχει οριστικοποιηθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και «ίσως να χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος και να οριστικοποιηθεί κατά το Eurogroup της 9ης Ιουλίου».
Επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση συζητάει μεν με το ΔΝΤ αλλά δεν θεωρεί ότι θα "χαλάσει και ο κόσμος" αν δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα», ενώ σε ό,τι αφορά την "αναστολή" της εφαρμογής του μέτρου της μείωσης των συντάξεων είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, αφήνοντας το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να γίνει μετά τον Αύγουστο. Μεγάλη σημασία θα έχει η θέση του Γιούνκερ για τις πληροφορίες που έρχονται από Βερολίνο για σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του χρέους, με δεδομένο ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η στάση αυτή επηρεάζει και τις Βρυξέλλες.
Για την κυβέρνηση, η επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα και η συνάντηση μεταξύ άλλων και με τον Πρωθυπουργό, είναι κίνηση υψηλού συμβολισμού για τη στήριξη της Επιτροπής στην πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια μετά από οκτώ χρόνια και έχει ξεχωριστή σημασία το ότι γίνεται μία μόλις ημέρα πριν το αυριανό Eurogroup, στο οποίο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο για την ανάπτυξη που αφορά την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επίσκεψης αναμένεται να τεθούν η πορεία των τελικών διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση που θα «κλείσει» και το πρόγραμμα, η ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων των εταίρων για τη βιωσιμότητα του χρέους στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Ιουλίου του 2017, καθώς και η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι «θα βασίζεται σε καθεστώς αντίστοιχο σε αυτά στα οποία υπήχθησαν όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής», αλλά τα μηνύματα που έρχονται από τους uεσμούς οδηγούν σε αυστηρότερη εποπτεία και συνέχιση των αξιολογήσεων που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει πάση θυσία.
Επιπλέον, στην ατζέντα θα βρεθούν και οι πρωτοβουλίες για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, καθώς οι θέσεις της Κομισιόν βρίσκονται πολύ κοντά στις αντίστοιχες ελληνικές θέσεις για εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης μέσα από ενεργότερο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο των αποφάσεων, τερματισμό της λιτότητας και στροφή σε πρωτοβουλίες με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας.
Πέραν της οικονομίας, επί τάπητος θα τεθούν και ζητήματα των περιφερειακών εξελίξεων (Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια), των ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς και του προσφυγικού.