Αφιερώματα
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 11:27

Το υγειονομικό σώμα πρέπει να γυρίσει σελίδα

Tα τελευταία χρόνια κυριαρχεί πανευρωπαϊκά η τάση να μειωθεί η δαπάνη για τις χρόνιες παθήσεις, συνυπολογίζοντας την επίδραση που έχουν αυτές στην υγεία του πληθυσμού, στην ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και στη βιωσιμότητα των Ευρωπαϊκών Συστημάτων Υγείας. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι προσπάθειες να επικοινωνηθούν σωστά στο κοινό τα μέτρα πρόληψης για συγκεκριμένες ασθένειες.

Του Κυριάκου Θεοδοσιάδη
Πρόεδρος Του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Tα τελευταία χρόνια κυριαρχεί πανευρωπαϊκά η τάση να μειωθεί η δαπάνη για τις χρόνιες παθήσεις, συνυπολογίζοντας την επίδραση που έχουν αυτές στην υγεία του πληθυσμού, στην ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και στη βιωσιμότητα των Ευρωπαϊκών Συστημάτων Υγείας. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι προσπάθειες να επικοινωνηθούν σωστά στο κοινό τα μέτρα πρόληψης για συγκεκριμένες ασθένειες.

Η απειλή των 70.000 θανάτων στην Ευρώπη τον χρόνο από την εποχική γρίπη και η γενικότερη απειλή της αποτυχίας των αντιμικροβιακών θεραπειών ως αποτέλεσμα της ανθεκτικότητας των μικροβίων είναι πιο έντονη από ποτέ. Στις απειλές προστίθενται η μετακίνηση των πληθυσμών μεταξύ χωρών και ηπείρων και του ιού του Έμπολα και του Ζίκα πίσω στα σύνορα της Ευρώπης. (Πηγή: PGEU)

Η αναγκαιότητα αντιμετώπισης αυτών των απειλών οδήγησε ορισμένες χώρες σε ενέργειες όπως τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όταν το 2017 -αναφερόμενος στη σημασία του εμβολιασμού και στη μείωση της αμφισβήτησής του στην Ευρώπη- ανέφερε, μεταξύ άλλων, «πρέπει να προστατέψουμε τους πολίτες μας καλύτερα και για να τους βοηθήσουμε  πρέπει να παρουσιάσουμε ένα Κοινό Πρόγραμμα Δράσης σχετικά με την εθνική πολιτική εμβολιασμών. Αυτό θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να αναπτύξουν τα δικά τους εμβολιαστικά προγράμματα, με στόχο τη μείωση της αμφισβήτησης  του εμβολιασμού και την ενίσχυση της προμήθειας των εμβολίων».

Σε εθνικό επίπεδο οι φαρμακοποιοί της Ε.Ε. έχουν ένα ευρύ αντικείμενο δραστηριοτήτων που παρέχει μια γκάμα υπηρεσιών σχετικά με την ενημέρωση για την πρόληψη των ασθενειών και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, μετέχοντας σε εκστρατείες ενημέρωσης κοινού, επισήμανση ασθενειών στο φαρμακείο και ενημέρωση για την αναγκαιότητα και τα οφέλη του εμβολιασμού. Επιπρόσθετα σε πολλά κράτη-μέλη οι φαρμακοποιοί παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης ασθενειών με ειδική φαρμακευτική αγωγή, εμβολιασμού στα φαρμακεία, υποστήριξης ταξιδιωτών και ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών για ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων. 

Σύμφωνα με στοιχεία της PGEU, το 60% των Ευρωπαίων πολιτών μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φαρμακείο μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε λεπτών και μπορούν να ζητήσουν τη συμβουλή του φαρμακοποιού χωρίς να είναι προγραμματισμένη η συνάντηση. Οι φαρμακοποιοί μπορούν να συμβουλεύσουν επίσης για τη χρήση των Μη Yποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων. Επειδή μάλιστα αποτελούν τον πρώτο σταθμό στις Υπηρεσίες Υγείας μπορούν να αντιληφθούν και τα συμπτώματα επιδημικών ασθενειών εγκαίρως, όπως έγινε στην Γαλλία και την Ισπανία με τους ιούς Ζίκα και Έμπολα, όπου ειδικά στη Γαλλια -όπου θεσμοθετήθηκε ο Φαρμακευτικός Φάκελος (DOSSIEUR PHARMACEUTIQUE)- τα φαρμακεία λειτούργησαν παράλληλα με τις δημόσιες δομές. 

Στο Βέλγιο οι φαρμακοποιοί μπορούν να προτείνουν ένα τεστ για HIV σε συγκεκριμένους ασθενείς, ενώ στη Σουηδία λειτουργεί ένας ηλεκτρονικός  κόμβος όπου οι ασθενείς μπορούν να απευθύνονται στους φαρμακοποιούς για μια αρχική γρήγορη διάγνωση. Στην Πορτογαλία εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα όπου οι ασθενείς με HIV μπορούν να προμηθεύονται αντιμικροβιακά φάρμακα από τα φαρμακεία αντί για τα νοσοκομεία.

Το νέο αυτό σύγχρονο ρόλο του φαρμακείου που ανήκει σε φαρμακοποιό σκοπεύουμε να αναδείξουμε και στη χώρα μας. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναλαμβάνει κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών προς τους πολίτες, την επιστημονική αναβάθμιση του πτυχιούχου φαρμακοποιού και την ενίσχυση της δεσπόζουσας θέσης του φαρμακείου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το υγειονομικό σώμα συνολικά πρέπει να γυρίσει σελίδα, να εκσυγχρονίσει  και να αναπροσαρμόσει τον ρόλο του στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται από την εξάπλωση της τεχνολογίας, των νέων θεραπειών, των καινοτόμων φαρμάκων, αλλά και της άμεσης και ευρείας ενημέρωσης. 

Αυτό όμως προϋποθέτει ότι και η πολιτεία έχει τη διάθεση και τη βούληση να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές νόρμες και τις αλλαγές οι οποίες συντελούνται ραγδαία στα Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη. 

Οι φαρμακοποιοί έχουν αποδείξει ότι αποδέχονται και προσαρμόζονται πολύ γρήγορα στις μεταβαλλόμενες νέες συνθήκες και μπορούν να βοηθήσουν στον  εξορθολογισμό και την εξοικονόμηση πόρων για την Υγεία. Οι λέξεις κλειδιά για την επόμενη μέρα είναι: συνέργειες όλων των εμπλεκόμενων μερών και ενημέρωση του κοινού.