Σε μία προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει προκληθεί στη χώρα του και να κατευνάσει τις διεθνείς αντιδράσεις, ο πρόεδρος της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγα ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι δεκάδες φοιτητές που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των αιματηρών διαδηλώσεων των τελευταίων έξι ημερών.
Σε μία προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει προκληθεί στη χώρα του και να κατευνάσει τις διεθνείς αντιδράσεις, ο πρόεδρος της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγα ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι δεκάδες φοιτητές που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των αιματηρών διαδηλώσεων των τελευταίων έξι ημερών.
Αντιμέτωπος με ένα - άνευ προηγουμένου τα τελευταία 11 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία - κύμα οργής ο 72χρονος πρώην αντάρτης ζήτησε τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, όμως οι ενέργειές τους προκάλεσαν ανησυχία στη διεθνή κοινότητα: η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το Βατικανό επέκριναν την χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία.
Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νικαράγουα ανακοίνωσε ότι στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν την προηγούμενη Τετάρτη σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας εικονολήπτης που δέχθηκε μια σφαίρα. Ωστόσο στον απολογισμό του δεν περιέλαβε έναν αστυνομικό, ο οποίος σκοτώθηκε την Κυριακή, σύμφωνα με τη σύζυγο του Ορτέγα και αντιπρόεδρο της χώρας Ροζάριο Μουρίγιο.
Χθες η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε την προσφυγή στην «καταστολή» στη διάρκεια των διαδηλώσεων και έκανε «έκκληση για ευρύ διάλογο».
Από την πλευρά του ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανές «παράνομες εκτελέσεις» διαδηλωτών και ζήτησε «να διεξαχθούν έρευνες για τους θανάτους αυτούς».
Την Κυριακή ο Ορτέγα αποφάσισε να αποσύρει τη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης, η οποία αποτέλεσε αφορμή για τις κινητοποιήσεις. Παράλληλα χθες έλαβε δύο ακόμη μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης: απελευθέρωσε δεκάδες φοιτητές που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων και ήρε τα μέτρα λογοκρισίας που είχαν επιβληθεί στην τηλεόραση.
Πίσω από το κύμα διαδηλώσεων κρύβεται μια πιο γενικευμένη αγανάκτηση των πολιτών της Νικαράγουα εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών ζωής. «Οι άνθρωποι ζητούν δημοκρατία, ελευθερία, ελεύθερες εκλογές, διαφανή κυβέρνηση, διαχωρισμό των εξουσιών, κράτος δικαίου», τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουα Νόρμαν Καλντέρα. «Αν η κυβέρνηση δεν τους τα προσφέρει, θα είναι δύσκολο να σταματήσουν (οι διαδηλώσεις)» πρόσθεσε.
Εκτός από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρίσκεται τώρα το προεδρικό ζεύγος. Οι διαμαρτυρόμενοι καταγγέλλουν τη χειραγώγηση της χώρας από τον Ορτέγα, ο οποίος ελέγχει το κοινοβούλιο, τη δικαιοσύνη και τις εκλογικές αρχές. Με αυτό τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν, κατάφερε να τροποποιήσει τους κανόνες του παιχνιδιού για να επανεκλεγεί το 2011 και το 2016.
Ο δρόμος της συμφιλίωσης θα είναι δύσκολο να βρεθεί: «Η βίαιη αντίδραση της κυβέρνησης ενάντια στους διαδηλωτές» προκάλεσε «πολύ πόνο στη χώρα», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Αλεχάντρο Σεράνο. Η κυβέρνηση «πρέπει να ξεκινήσει διάλογο για τις πιο θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας, των θεσμών, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εκτίμησε.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP