Κόσμος
Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2006 15:02

Υπόσχεση Δαμασκού να ασκήσει όλη την επιρροή της στη Χεζμπολάχ

Υπόσχεση να ασκήσει όλη την επιρροή της στη Χεζμπολάχ, έδωσε σήμερα η συριακή ηγεσία, κατά τις συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

«Η Συρία θέλει να συμμετάσχει στην επίλυση, η Συρία δεν επιθυμεί να αποτελεί μέρος του προβλήματος», σημείωσε ο κ. Μορατίνος διευκρινίζοντας ότι έλαβε θετική απάντηση από τις συριακές αρχές στο αίτημά του να διαδραματίσει η Δαμασκός εποικοδομητικό ρόλο στην κρίση του Λιβάνου. Όπως είπε μετά τις συναντήσεις που είχε τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, τον αντιπρόεδρο Φαρούκ αλ Σάρα και τον ομόλογό του Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, υπήρξε συμφωνία ως προς μια κοινή θέση που αφορά το γαλλικό σχέδιο απόφασης το οποίο ζητεί την άμεση κατάπαυση του πυρός πριν από την ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή.

Έτσι, με πρωτοβουλία της ισπανικής διπλωματίας, η Συρία -ένα από τα ισχυρότερα ερείσματα της Χεζμπολάχ- επανέρχεται στο διπλωματικό στίβο με το ρόλο του συνομιλητή των δυτικών δυνάμεων, παρά την επιδίωξη της Ουάσινγκτον να απομονωθεί η Δαμασκός.

Η επίσκεψη του ισπανού υπουργού Εξωτερικών συνέπεσε με την τηλεφωνική επικοινωνία χθες του γερμανού ομολόγου του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ με τον σύρο υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, με θέμα την κατάσταση στον Λίβανο και τις διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η Δαμασκός πρέπει να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και ότι θα συνεχίσει το διάλογο με τη Δαμασκό ώστε να υπάρξει μια εποικοδομητική εκ μέρους της προσέγγιση της διαδικασίας σταθεροποίησης της περιοχής.