Πολιτική
Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2006 17:17

Μ. Αποστολάκη: Κυβερνητική προχειρότητα στον τομέα των νέων σχολικών βιβλίων

Για επικίνδυνη προχειρότητα στον τομέα των νέων σχολικών βιβλίων κατηγόρησε την κυβέρνηση η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας και Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, με αφορμή το περιεχόμενο κειμένου σε βιβλίο Γλώσσας της Ε’ τάξης του Δημοτικού.

Σύμφωνα με την κ. Αποστολάκη, από τις 27 Σεπτεμβρίου του 2004 το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο είχε στη διάθεσή του εισήγηση του αρμόδιου σχολικού συμβούλου, που πρότεινε την αντικατάσταση του επίμαχου κειμένου -που, όπως επισημαίνει, αποτελεί απαράδεκτη και προκλητική διαφήμιση προϊόντος (ηλεκτρονικής παιχνιδομηχανής)- στο βιβλίο Γλώσσας της Ε’ τάξης του Δημοτικού, καθώς και ειδική υπόμνηση για το ζήτημα της εικονογράφησης.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αντί να προβλεφθεί μια πιλοτική δοκιμαστική περίοδος εφαρμογής των νέων βιβλίων, όπως πρότειναν οι ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών, καθώς και οι Ενώσεις των σχολικών συμβούλων, το υπουργείο Παιδείας επέλεξε «αστείες διαδικασίες επιμόρφωσης των δασκάλων και των καθηγητών», οι οποίες μάλιστα -όπως σημειώνει- θα ολοκληρωθούν μία μόλις εβδομάδα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με την κ. Αποστολάκη, οι ευθύνες της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας αφορούν όχι μόνο το συγκεκριμένο κείμενο, αλλά το ζήτημα της επιμόρφωσης χιλιάδων δασκάλων και καθηγητών που, όπως αναφέρει, «θα ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά έχοντας στα χέρια τους νέα σχολικά βιβλία, χωρίς να τα γνωρίζουν και χωρίς να είναι ειδικά επιμορφωμένοι επάνω στο περιεχόμενό τους, όπως θα όφειλαν».