Κοινωνία
Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 16:52

ΣτΕ: Κοινό επίδομα ευθύνης για τους προϊσταμένους τμημάτων σε Δημόσιο-ΝΠΔΔ-ΟΤΑ-Νοσοκομεία

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι όσοι κατέχουν θέσεις προϊσταμένου τμημάτων στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ, τα νοσοκομεία, κ.λπ. πρέπει να λαμβάνουν το επίδομα ευθύνης στο ίδιο ύψος, ενώ παράλληλα έκρινε αντισυνταγματική διάταξη του νόμου 4354/2015 για τα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι θεσμοί το 2015.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι όσοι κατέχουν θέσεις προϊσταμένου τμημάτων στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ, τα νοσοκομεία, κ.λπ. πρέπει να λαμβάνουν το επίδομα ευθύνης στο ίδιο ύψος, ενώ παράλληλα έκρινε αντισυνταγματική διάταξη του νόμου 4354/2015 για τα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι θεσμοί το 2015.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 874/2018 πιλοτική απόφασής της (πρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής η σύμβουλος Επικρατείας Βικτωρία Πλαπούτα) έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι το άρθρο 16 παράγραφος 1 εδάφιο γ΄ του νόμου 4354/2015 είναι αντίθετο στο άρθρο 4 του Συντάγματος που καθιερώνει την ισότητα και δικαίωσε 15 νοσηλευτές του κλάδου ΤΕ οι οποίοι κατείχαν θέσει προϊστάμενου των τμημάτων ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», από 1.1.2016 έως 30.6.2016. Οι 15 προϊστάμενοι ελάμβαναν επίδομα ευθύνης 250 ευρώ μηνιαίως, ενώ οι προϊστάμενοι των τμημάτων της διοικητικής υπηρεσίας του ίδιου νοσοκομείου και οι λοιποί προϊστάμενοι των τμημάτων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και όσων φορέων υπάγονται στο νόμο 4354/2015, ελάμβαναν 290 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η μείωση του επιδόματος ευθύνης έγινε με το άρθρο 16 παράγραφος 1 εδάφιο γ΄ του νόμου 4354/2015 για τα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι θεσμοί το 2015. Οι προϊστάμενοι υποστήριζαν ότι αν και κατείχαν θέσεις ευθύνης και καλούνταν να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους υπό αντίξοες συνθήκες στην υποστελεχωμένη νοσηλευτική υπηρεσία του νοσοκομείου, υφίστανται αδικαιολόγητη άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους προϊσταμένους τμημάτων της διοικητικής υπηρεσίας του νοσοκομείου και τους λοιπούς προϊσταμένους τμημάτων του Δημοσίου τομέα διότι τους χορηγείται μειωμένο εν σχέσει με αυτούς το επίδομα θέσης ευθύνης.

Όπως αναφέρουν, μεταξύ των άλλων, οι σύμβουλοι Επικρατείας στην απόφασή τους, η συγκεκριμένη μείωση «αντίκειται στην αρχή της ισότητας που κατοχυρώνεται με το άρθρο 4 παράγραφος 1 του Συντάγματος, δεδομένου ότι η εξαίρεση των προϊσταμένων τμημάτων της νοσηλευτικής υπηρεσίας των νοσοκομείων δεν παρίσταται δικαιολογημένη, ενόψει και των αναφερόμενων στην αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού, κατά την οποία το σύστημα αμοιβών που θεσπίζεται υπόκειται μεταξύ των άλλων στις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, που κατοχυρώνονται με την μισθολογική εξέλιξη, ανάλογα με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του υπαλλήλου, καθώς και με την προσωπική του απόδοση. Δηλαδή την προσωπική του αξία και ικανότητα, που αποτιμάται για κάθε πρόσωπο με ίσους όρους, σε συνάρτηση με το επίπεδο θέσης ευθύνης που κατέχει, τις συγκεκριμένες συνθήκες εργασίας, την άσκηση των αρμοδιοτήτων και την επίτευξη της εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας στην οποία ανήκει».

Ακόμα, αναφέρεται στην απόφαση ότι η καταβολή μειωμένου επιδόματος θέσης ευθύνης «δεν δικαιολογείται ούτε από το ότι οι προϊστάμενοι τμημάτων της νοσηλευτικής υπηρεσίας των νοσοκομείων λαμβάνουν επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας».

Στην επίμαχη απόφαση της Ολομέλειας εκφράστηκαν δύο μειοψηφούσες απόψεις. Η μία (αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και οι σύμβουλοι Επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου, Μαρία Κωνσταντινίδου, Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, Αντωνία Χλαμπέα, Σοφία Βιτάλη και η πάρεδρος χωρίς δικαίωμα ψήφου Αγορίτσα Σδράκα), όπου υποστήριξαν ότι η αίτηση των εργαζομένων πρέπει να απορριφθεί καθώς οι εν λόγω υπάλληλοι λαμβάνουν και επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και η άλλη άποψη (σύμβουλος Επικρατείας Μιχαήλ Πικραμένος) αναφέρει ότι η επίμαχη ρύθμιση για τους προϊσταμένους τμημάτων της νοσηλευτικής υπηρεσίας των νοσοκομείων δεν αντίκειται στη συνταγματική αρχή της ισότητας και ότι «σε κάθε περίπτωση η διαφοροποίηση αυτή δεν συνιστά εκδήλως άνιση μεταχείριση, ώστε να υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο».

Πηγή: ΑΜΠΕ