Τα λουλούδια και οι σημαίες σε βραχονησίδες «αποτελούν προκλήσεις», δηλώνει ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ε.Ε. Φαρούκ Καϊμακτσί, ο οποίος καλεί παράλληλα τις Βρυξέλλες να σταματήσουν να «πολιτικοποιούν» την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Τα λουλούδια και οι σημαίες σε βραχονησίδες «αποτελούν προκλήσεις», δηλώνει ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ε.Ε. Φαρούκ Καϊμακτσί, ο οποίος καλεί παράλληλα τις Βρυξέλλες να σταματήσουν να «πολιτικοποιούν» την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
«Φυσικά, ορισμένοι προσπαθούν να απεικονίσουν την Τουρκία ως μια επιθετική χώρα, αλλά ποιος είναι ο λόγος να τοποθετείς λουλούδια σε ένα βράχο, σε μια μικρή νησίδα στο Αιγαίο; Γιατί το χρειαζόμαστε αυτό; Ποιος είναι ο λόγος να τοποθετήσετε μια ελληνική σημαία σε ένα νησί όπου δεν υπάρχει κανένας; Και ποιος είναι ο λόγος να πετάς πάνω από αυτά τα μικρά νησάκια και βράχια, τα οποία δεν είναι καν κατοικημένα;» διερωτάται σε συνέντευξή του στο Euractiv, προσθέτοντας ότι «αυτές οι ενέργειες δεν θα ικανοποιήσουν οποιαδήποτε αξίωση κυριαρχίας, αλλά απλώς προκαλούν».
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία διεκδικώντας την ιδιοκτησία νησιών στο Αιγαίο. «Αυτό που λέμε είναι ότι αυτά τα νησάκια, των οποίων το καθεστώς δεν ορίζεται από διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες, δεν μπορούν να διεκδικηθούν από καμία πλευρά. Έτσι μέχρι να λύσουμε αυτά τα προβλήματα γιατί προκαλούμε όλα αυτά τα πράγματα;» αναφέρει για να προσθέσει: «Λουλούδια, σημαίες ή ακόμη και πικνίκ σε αυτά τα νησάκια είναι προκλήσεις και δεν τα θέλουμε αυτά, ειδικά μετά την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια».
Ο Τούρκος πρέσβης εκφράζει παράλληλα την ελπίδα ότι «αυτές οι προκλήσεις θα σταματήσουν» και ότι «τα νησάκια και οι βραχονησίδες θα γίνουν ένας χώρος συνεργασίας και όχι μια πηγή σύγκρουσης».
Ερωτηθείς για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Τούρκος πρέσβης δηλώνει πως «πρέπει να σεβαστούμε το κράτος δικαίου στην Τουρκία και την απόφαση του δικαστηρίου».
«Υπάρχει παραβίαση των συνόρων, πρόθυμα ή απρόθυμα, από αυτούς τους δύο στρατιώτες. Το δικαστήριο ασχολείται με αυτό το ζήτημα, τελεία. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου» αναφέρει. Σε ερώτηση πώς είναι δυνατόν να μην είναι γνωστές ακόμη οι κατηγορίες, ο ίδιος απαντά: «Δεν γνωρίζω κάθε λεπτομέρεια της δικαστικής υπόθεσης, αλλά την αφήνω στο δικαστήριο. Όπως σας είπα, η Τουρκία περνάει δύσκολες στιγμές, πολλές περιπτώσεις έχουν πάρει περισσότερο χρόνο από όσο περιμέναμε, όχι μόνο για αυτούς τους δύο στρατιώτες».
Προειδοποιεί ακόμη πως θα ήταν «λάθος» το να συνεχίσει η Ε.Ε. «να πολιτικοποιεί το θέμα». «Όσο περισσότερο πολιτικοποιεί το θέμα η Ε.Ε., τόσο περισσότερες εντάσεις δημιουργούνται και αυτό δεν είναι ο σωστός τρόπος. Είναι μια μεγάλη απώλεια σε ό,τι αφορά στην αξιοπιστία της Ε.Ε. για να εμπλακεί σε μια δικαστική υπόθεση. Είναι λάθος για οποιοδήποτε θεσμικό όργανο να εμπλέκεται σε μια δικαστική υπόθεση» τονίζει.
Αναφερόμενος στις δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο, δηλώνει ότι οι «Ελληνοκύπριοι ισχυρίζονται ότι ορισμένες περιοχές τους ανήκουν, αν και η οριοθέτηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί». «Υπάρχουν επίσης περιοχές που βρίσκονται υπό την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων. Μέχρις ότου οι Ελληνοκύπριοι συμφωνήσουν με τους Τουρκοκύπριους σε αυτές τις περιοχές, οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα» αναφέρει.
Επισημαίνει παράλληλα ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη» και πως «το ίδιο ισχύει για τους Τουρκοκύπριους».