Πολιτική
Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 13:18

Αλ. Τσίπρας: Δεν εκχωρούμε ούτε μία σπιθαμή γης

«Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε ούτε μία σπιθαμή γης από το Καστελόριζο ως τους Οθωνούς και από το Διδυμότειχο ως τη Γαύδο» διαμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα «αποφασιστικότητας», αλλά και συνεργασίας προς την Άγκυρα.

«Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε ούτε μία σπιθαμή γης, από το Καστελόριζο ως τους Οθωνούς και από το Διδυμότειχο ως τη Γαύδο» διαμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα «αποφασιστικότητας», αλλά και συνεργασίας προς την Άγκυρα.

Σε ομιλία του από το Καστελόριζο, όπου εγκαινίασε δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης, ο Πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει τις «προκλητικές δηλώσεις και παρεμβάσεις», κάνοντας λόγο για «επιθετική στάση» της Άγκυρας που «δεν συνάδει με τους κανόνες διεθνούς δικαίου». «Τούτος ο τόπος είναι ένας τόπος που όσοι τον κατοικούς ξέρουν να τον υπερασπίζονται. Η Ελλάδα δεν απελεί κανέναν, αλλά δεν φοβάται και κανέναν. Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα από άκρη σε άκρη της χώρας» επισήμανε.

Όπως είπε «δεν απειλούμε κανεναν γιατί επιδιώκουμε τον αλληλοσεβασμό και την ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές μας, γιατί θέλουμε να συμβάλουμε στη σταθερότητα της ευρύτεςης περιοχής». «Αλλά δεν φοβόμαστε και κανέναν γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στοιυς άνδρες και στις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων που τους χρωστούμε ευγνωμοσύνη γιατί διαφυλάσσουν Θερμοπύλες» συνέχισε, κάνοντας ειδική μνεία στον σμηναγό Γ. Μπαλταδώρο, ο οποίος, όπως σημείωσε, πέρασε στο «πάνθεον των ηρώων».

«Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος και το λέω με αίσθημα φιλίας προς τους γείτονές μας»  υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Αναφερόμενος στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του είπε ότι ήταν μία «ένδειξη καλής θέλησης» για να προσθέσει όμως ότι «οι κινήσεις καλής θέλησης πρέπει να έχουν συνέχεια και όχι οι κινήσεις προκλητικότητας».

«Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ένα μήνυμα συνεργασίας από τη μία και αποφασιστικότητας από την άλλη» είπε, συμπληρώνοντας ότι «με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει». «Η Ελλάδα υπερασπίζεται αξίες διαχρονικά και αυτές τις αξίες θα τις υπερασπιστούμε με όποιο τρόπο χρειαστεί» τόνισε.

«Στην τελική ευθεία για καθαρή έξοδο από τα προγράμματα»

Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η χώρα βρίσκεται «στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη, για την καθαρή - όσο και ο ουρανός του Καστελόριζου - έξοδο από την επιτροπεία και τα προγράμματα, από μία δύσκολη συγκυρία για τον τόπο».

«Όπως έχει αποδείξει αυτός ο τόπος και ο ελληνικός λαός, στα δύσκολα ενώνεται και καταφέρνει να ξεπερνά τις δυσκολίες. Τα δύσκολα κάποια στιγμή τελειώνουν. Το ίδιο συνέβη και τώρα» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «μέσα από αγώνες και θυσίες η Ελλάδα καταφέρνει να στέκεται όρθια και να ξεπερνά τις δυσκολίες».

«Τώρα που πραγματικά βρισκόμαστε σε πιο ήρεμα νερά, σε λιμάνι απάγγειο και ασφαλές μπορουμε να σχεδιάσουμε ένα νέο ταξί με πυξίδα τις ανάγκες αυτού του τόπου και τα όνειρα του λαού» σημείωσε, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα της νέας εποχής οφείλει να έχει ως θεματική αξία την κοινωνική δικαιοσύνη και στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν μπορεί παρά να είναι η δίκαιη ανάπτυξη, δίκαιη και σε γεωγραφικό επίπεδο», όπως παρατήρησε.

Είπε ακόμη πως δεν επισκέπτεται το νησί για να βγάλει κάποιο διάγγελμα. «Δεν έχω έρθει για επικοινωνιακούς λόγους, για να κλέψω κάτι από την ομορφά του τόπου και να φτιασιδώσω σχέδια κακόμορφα, όπως έγινε στο παρελθόν, αλλά για να δώσω κάτι ουσιαστικό σε όσους ζείτε σε αυτό το νησί» τόνισε, αναφερόμενος στις δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης που εγκαινιάστηκαν.

Όπως είπε, «η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος δεν είναι κούφια λόγια, αλλά η στήριξη του πατριωτικού συμφέροντος περνάει μέσα από την έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων που ζουν στο Καστελόριζο. Βασικό στοιχείο για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας είναι να στηρίξουμε τις ακριτικές περιοχές με υποδομές».

Δεσμεύθηκε τέλος ότι «τη μέρα που θα βγαίνουμε και τυπικά από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, θα είμαι εδώ μαζί σας, όχι για διάγγελμα, αλλά για να γιορτάσουμε και να ατενίσουμε το μέλλον του τόπου με περισσότερη αισιοδοξία». «Δεν θα αφήσουμε την κακή πινελιά, που από ατύχημα -θέλω να πιστεύω- δόθηκε σε αυτόν τον τόπο, με το διάγγελμα των κακών μαντάτων του μνημονίου» κατέληξε.

naftemporiki.gr